Member of Group ›
Magányos galiciai kannibálok motorja
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Magányos galiciai kannibálok motorja

 

El Solitario. David Loner Borras cégének már az elnevezése (a magányos) is arra utal, hogy különc járműveket gyártanak (az öndefinícójuk szerint) „galiciai kannibál fiúk”.

Kezdjük e cikket egy kis „lila okoskodással”. Galicia, Spanyolország északnyugati történelmi régiója nem összetévesztendő Galíciával, a Habsburg Birodalom egykori legnagyobb tartományával. Nos, túl vagyunk az e heti szőrszálhasogatáson, jöhet hát az aktuális motorkerékpár és az építő csapat kedden szokásos bemutatása.

Két évvel ezelőtt (az általunk is már sokszor megénekelt, pl. ittittés itt) BMW RnineT-ból épített Impostor (szélhámos) nevű „bad ass” bestiájuk is markánsan kilógott az épített motorok sorából. Nyilvánvaló, hogy ez a csapat hogyan akar kitűnni az építők sorából, különcségükkel kiemelkedve a marketing zajból. Ahogyan az Imposztorról (‘Bōsōzoku-Chopper-Racer’) készült rendhagyó film, úgy az e cikkben bemutatandó motorról forgatott (cikk végén található) mozgóképek is ezt a nyilvánvaló célt szolgálják.

Mindezen mondatokat néhány éve írtam az őrült spanyolokról, akik a „világ legutáltabb motorkerékpárjait gyártják” és az általuk akkor bemutatott „Nagy Rossz Farkas” elnevezésű (angolul kétségtelenül jobban hangzik) unikális kreálmányukról. Nos, David következetesen viszi tovább ezt a különc vonalat, ezek a sorok pontosan illenek a ma bemutatandó vasra és annak prezentálási módjára is.

Akkor is, ha ez egy „street legal” flat tracker és mint ilyen, nyugodtan lehet vele Spanyolország északnyugati csücskében is riogatni a galiciai öregasszonyokat. Már a donor-választás is különleges, a team ezúttal egy 528 köbcentis (DOHC) Zaeta 530 DT-nek esett neki. A jármű 60 lóerejének 115 kilót (+motoros) kell megmozgatnia. Ez tökéletes ahhoz, hogy keresztbecsússzunk vele egy dirt track pályán, de tök alkalmatlan ahhoz, hogy nagy távolságokat tegyünk meg vele.

„Éppen ezért” az El Solitario vezetője 1000 mérföldet tett a fekete szörnybe közúton és versenyzett vele a híres angol Dirt Quake V-ön is. (Jut eszembe-bájdövéj-apropó éppen holnap rendezik meg Milánó mellett az olaszok harmadszor a SnowQuake murit. Az After-Party persze a Deus Cafe-ban lesz Milánóban.)

„Azt hiszem először a Sideburn blogon láttam először egy Zaetát, talán öt évvel ezelőtt. Azonnal elcsábultam és arról fantáziáltam, hogy milyen cool lenne bitangul meghajtani mindenféle terepen.”

„Aztán olvastam Paolo-ról (Paolo Chiaia a Zaeta cég alapítója) és az eredeti ötletéről, hogy milyen álom-motort képzelt el és hogyan valósította meg végül. Már akkor csodáltam ezt az embert, pedig nem is ismertük még egymást. Azt hiszem meg kellett hát történnie a bajkeverők találkozójának. Néhány évvel később egy napon… BANG! Paolo, solitarizálni akarom (ez angolul szintén jobban hangzik) a Zatetát! Mit szólsz? A válasza egyenes volt: Fuck yes, let’s do it, wolf! Néhány hónap múlva egy fekete, pokolian szexi Zaeta érkezett a műhelybe.”

Az eredeti alu vázba Keihin karburátor, a fantasztikus szénszálas borítású kerekekre Kineo gumik és persze custom Öhlins gátlók kerültek. A villák csak néhány órával az első komoly megmérettetés (Wheels & Waves / El Rollo!) előtt érkeztek meg, de még így is a pódiumon végzett a szerkezet, mely végül az E.S. Pluto nevet kapta! Az IXO-nak köszönhető a karbon farokelem és az alu tank szintén karbon borítása. A motorkerékpár custom fék-rotorokat, Motogadget kapcsolókat és indexeket, rajtszámot, PIAA fényszórót és F1 (approved) hátsó led lámpát kapott.

A cikk elején említett Dirt Quake RWYB (Run What Ya Brung) verseny óriási buli. Az Egyesült Királyságban rendezik meg, 1000 mérföldre Galiciától. David nem a könnyebb utat választotta, amikor lemotorozott a verseny színhelyére. 80 kilométerenként utántöltött egy kis olajat, sőt kétszer kompletten le is cserélte azt. Amikor megkérdezték, hogy mi történt a hosszú úton, a következőt mondta:

„Vibráció, vibráció, vibráció. Ismerek olyan srácokat, akik egy csomó pénzt költenek el az edzőteremben azért a szenvedésért, amit a Zaeta ingyen nyújt.”

„Emiatt kétszer vesztettem el a váltókart, egyszer a rendszámtáblát és Buckinghamshire közepén örökre a bal tükröt. De fantasztikus volt és a háború előtti motorok hangulatát hozta vissza nekem. Arra gondoltam, amit Shinya (Kimura) mondott, amikor azt említette, hogy „számára a motor egy olyan primitív eszköz, mint egy kés.”

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art