Member of Group ›
Nelson Mandela öröksége
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Nelson Mandela öröksége

Gondolatok Fokvárosban

Kétségtelen, hogy a múlt század ikonikus figurája, Nelson Mandela élete csak kevesek sorsával mérhető. Fiatal ügyvédként polgárjogi aktivista, majd egyre radikálisabban küzd a feketék elnyomása ellen. Negyvenegynéhány évesen, a hatvanas évek elején bebörtönözik, majd 1964-ben életfogytiglanra ítélik. A börtönévek alatt – nem kevésbé felesége Winnie politikai és nemzetközi tevékenységének köszönhetően – Mandela a dél-afrikai „szabadságharc” szimbólumává válik és jelentősége messze túlnő önmagán.

Huszonhét évet tölt börtönben, miközben az idő érik, az apartheid a nemzetközi elszigeteltség folytán egyre tarthatatlanabb. A tőke menekül az országból, a nemzetközi embargók következtében leértékelődik a rand, a nyersanyag export szünetel. 1990-et írunk. Botha elnök lemond, őt Frederik de Klerk váltja, aki az apartheid rendszer feladását és a békés átalakulást szorgalmazza. Mandelát kiengedik a börtönből és mint az ANC (African National Congress) vezéralakjával tárgyalóasztalhoz ülnek.

Ekkor mutatkozik meg Mandala valódi nagysága. 

A személyes bosszú érvényesítése helyett hajlik a társadalmi kompromisszumra, hiszen az ország elemi érdeke, hogy a tőke ne meneküljön, inkább jöjjön egy befektető barát, polgárháborútól megkímélt országba. Így a polgárjog megreformálása és az apartheid törvények eltörlése ellenére a gazdaság és a tulajdon viszonyok érintetlenül maradnak. A „fehér” világ fellélegzik. Mandela-t és Klerk-et békés átmenet előkészítéséért és a társadalmi átalakulás megszervezéséért ’93-ban megosztott Nobel díjjal jutalmazzák.

Mandela-t az első szabad választások során az ANC jelöltjeként 1994-ben elnökké választják.

Micsoda élet! A börtönből egyenesen az államelnöki székbe!

Fő programját a szegénység leküzdésében és a szegény néprétegek katasztrofális egészségügyi helyzetének javításában jelöli meg. Egyikben sem sikerül előbbre jutni. Sikerei – nemzetközi tekintélyének köszönhetően – országa népszerűsitésére korlátozódnak, sokat utazik és mindenféle díjat gyűjt be egy nagy élet jussán. Amilyen sikeres ellenálláló volt, annyira eredménytelen a politikai tevékenysége, politikai öröksége pedig katasztrofális. Ő még jó „király”, csak egy ciklusra jelölteti magát – talán azt remélve, hogy utódai jobban értik a dolgukat. Jobban is értették, ami a korrupciót és a személyes meggazdagodás perspektíváját illeti.

A helyzet azóta Dél-Afrikában egyre rosszabb.

A szegénység már a fehérek közt is felütötte a fejét, a feketék rosszabbul élnek, mint az apartheid idején, a bűnözés nőtön-nő, ráadásul az AIDS valóságos népbetegséggé vált. Az ANC tekintélye megkopni látszik, egyre többen próbálnak politikai tőkét kovácsolni abból, ami a kilencvenes évek eufóriájában elmaradt – a gazdaságra is kiható társadalmi reformok felvetésével. A földbirtokok és a termelőeszközök nyolcvan százaléka még mindig a lakosság tíz százalékát kitevő fehérek kezében van.

Jövőre választások lesznek (a cikk 2018-ban született, 2019-ben újra nyert az ANC. A szerk.) és Ramaphosa elnöknek nagy fejtörést okoz, hogyan tudja az egyre népszerűbb radikális EFF párt vitorlájából kivenni a szelet, amelyik az általa zimbabwei hősnek aposztrofált Mugabe elnök példájára a teljes, ellenszolgáltatás nélküli földkisajátítás mellett kardoskodik. A zimbabwei példa ismeretében tudjuk, hogy ez Dél-Afrikában hová vezetne. Jól jönne most egy-két Mandela szlogen, amit ma készpénzre, (randra) lehetne váltani. Pl.:

„Lehetetlennek tűnik, amíg meg nem csinálod.”

Nos így állnak a dolgok ma a Dél-afrikai Köztársaságban, amiből a nyomornegyedek lakói és a fokvárosi Táblahegy lábánál elnyúló luxusövezetek egyszerű halandói semmit sem vesznek észre. A nagy bűnözés ellenére valóságos turisztikai boom vette kezdetét a századforduló körül és a trend szakadatlan. Nem csak turisták, alternatív életformát keresők, gazdag outsider-ek, művészek  úgyszintén új otthont találnak Fokvárosban, mindazon előnyök tudatában, amit ez a város kínál. A magas szintű gasztronómiai kínálat, szolgáltatások és bevásárlási lehetőségek a világ gazdagabb részeiről érkező közönség számára kifejezetten olcsó, a város klímája egyedülálló.

A természet meg maga a csoda.

De nem csak a világ gazdag féltekei felől jönnek a klímaturisták, afrikai bevándorlók is tömegessen érkeznek, akik tovább sanyargatják a 27 százalékos munkanélküliséggel terhelt gazdaságot, tovább nyomják a legszegényebbek béreit. Így persze a társadalmi különbségek és feszültségek csak nőnek, egyre nőnek. A bűnözés is. Éhes embernek nincs morálja és valóban a kísértés hatalmas, hiszen az ő szemükben minden európai kinézetű ember egy két lábon sétáló, vastag pénztárca. Sötétedés után nem igazán tanácsos az utcán kószálni. Azt pedig, hogy a feketék egymást is tömegesen gyilkolják, többnyire az etnikum magánügyének tekintik.

Szeretem Afrikát és aggódom a sorsáért.

Isten elfelejtett gyermekei élnek itt, akik már megszenvedték a múltat és jelent. Nem azt mondom, hogy az apartheid az egyetlen működő szisztéma, még ha sokan ki nem mondva erre is gondolnak. De azt sem, hogy ez a teljesen más értékrendekből álló világ csak az Európában bevált politikai szisztémákkal pályázhat az üdvözülésre. Gondoljunk csak a kínai modellre! Polgárjogok helyett gazdasági lehetőségeket, jólétet kaptak az emberek és ha ma választaniuk kellene, valószínűleg zavarba is jönnének. A Tienanmen téri hősöket a nemzet lelkiismeretéből a jólét és a szédületes fejlődés teremtette össztársadalmi amnézia régen kivetette.

Vagy gondoljunk Dubaira!

Ott sincs demokrácia, viszont működik minden. Óriási a közbiztonság és senki sem a polgárjogokkal van elfoglalva, hanem saját életpálya modelljével. Ez persze más egy pakisztáni építőmunkás, egy kenyai takarítónő, vagy egy amerikai üzletember esetében, de mind ugyanazt csinálja, csak a saját szintjén. És ha már Európát említettük, büszke polgárjogi intézményrendszerünk kétszáz év szakadatlan harcának és fejlődésének eredménye. Miért hisszük azt, hogy ezt a világ más tájain külső erővel, erőszakkal kéne bevezetni?

Tudom persze, hogy egyik modellt sem lehet közvetlenül a dél-afrikai viszonyokra érvényesíteni. De talán elgondolkodtató lenne, hogy a társadalmi felemelkedést, jólétet, közbiztonságot, iskoláztatást és egészségügyet érintő intézkedéseket nem olyan politikai jogoknak kellett volna megelőznie, amik az előzőek hiányában csak a káoszt és a társadalmi feszültséget növelik. 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art