Member of Group ›
Meleg van. 360 fok!
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Meleg van. 360 fok!

Tegnap nagyon meleg (helyzet) volt a Hősök terén. 360 fok!

Igaz, nem árnyékban és nem Anders Celsius skálája szerint, hanem a napon és a látószögre gondolok. Disclaimer: A következő két „vicc” pusztítóan rossz, de idevág. Vicc 1: Rendőr fia a papának: Apu, annyira fázom. Állj be a sarokba kisfiam, ott 90 fok van. Vicc 2: A rendőr összeveszik a fiával azon, hogy 90 vagy 100 fokon forr a víz. Másnap hazajön a rendőr: Igazad volt, fiam, a 90 fok az a derékszög. Mea culpa, mea maxima culpa! (A következő cikket először három éve publikáltam itt, de ismét közzéteszem, hiszen azóta még népszerűbbek és persze jóval fejlettebbek lettek a háromhatvanas eszközök.)

Szóval a mérsékelten világhírű Apafia Productions (Gery & me) egy átfogó összehasonlító tesztnek vetette végre alá a Ricoh cég Theta 360-as dupla halszem-optikás, gömbpanorámás álló- és mozgóképeket egyaránt készíteni képes készülékét és egy PennyBoard deszkát. A Ricoh még tavaly jött ki az első verzióval, de szerintem az új, M15-ös eszköz az igazi. Először röviden az unalmas számokról. A 95 grammos kis kütyü 4 GB belső memóriával rendelkezik. Lítium-ion aksija kb. 200 felvételig bírja, ami szerintem a gép jellegéből adódóan bőven elég.

Ricoh Theta 360 M15

Az eszköz inkább játék, de annak remek. A profik a 360-as panorámát megoldják/összerakják szoftveresen komoly vázakkal készített nyersanyagból, konzumér célokra viszont a Theta egyszerűsége tényleg imponáló. Éppen ezért a képminőség helyett, inkább az átlag-júzer felhasználói élményével foglalkozom ebben a cikkben. Ugyanakkor nem akarok igazságtalan lenni a meglehetősen lapos készülékkel szemben, hiszen +/-2 Fé tartományban azért korrigálható az expozíció és manuálisan állítható az érzékenység, (fotónál ISO 100-1600 között, videó módban csak 400-ig) továbbá a fehéregyensúly is. Ráadásul a tökautomata mód mellett tudtok zársebesség, vagy blende prioritású módokkal is fotózni. A masina alján egy microUSB csatlakozóhely és egy állványmenet található.

Erre a linkre kattintva találjátok a nyolc tesztképet. „Bátran” használjátok a fotók alsó fertályán található gombokat is! Segítségükkel nagyíthatjátok és forgathatjátok a képeket, de „megragadva” a fotókat, szintén körbenézhettek a Hősök terén.

A gép egyébként könnyen és gyorsan hangolható össze (Wi-Fi) egy okostelóval, ami lehetővé teszi a távvezérlést és a 360 fokos panorámaképek azonnali megtekintését, mentését és megosztását is. Én is az iPhone-omról exponáltam a csatolt képek legtöbbjén. Van egy kis késés a telefon „elsütő gombjának” megnyomása és a valódi exponálás között, de kis gyakorlattal megtanulható, hogy mennyivel előbb kell ahhoz kattintani, hogy az ember fia és gördeszkája kb. a megfelelő helyre kerüljön a képen. (Természetesen a készüléken elhelyezett gombbal késedelem nélkül is exponálhatunk.)

A 360-as videókra hamar reagált a Google is, a Theta saját oldala mellett már a YouTube-ra is fel lehet tölteni az elkészített panoráma-videókat. A Theta appok közelgő megjelenése mellett (a korszellemnek megfelelően az SDK kittet már kitolták a fejlesztőknek) a következő lépés nyilván az lesz, hogy egy VR (virtuális valóság) headset segítségével (olcsó Google CardBoard megvan?) pisloghatunk körbe az ilyen videókban. Csodálkoznék, ha a pornó ipar nem dolgozna már ezekben a pillanatokban is (min.) 42.000 km/h sebességgel a VR-360-swinger-streaming ügyön. BTW: A Ustream is (részben) a Gattyán-féle (Live)Jasmintől „átcsábított” arcokkal indult. A cég egyik alapítója, Fehér Gyula beszél erről a májusi (hazai) Forbesban.

Na de térjünk vissza az általam készített családbarát, pídzsí13, PC képekre és azok elkészítési módjára. Ha tervezitek, hogy vásároltok egy „spherical” kamerát, javaslom látogassatok el erre az oldalra, ahol egy egész korrekt összefoglalót találtok a piacon fellelhető, hasonló jellegű konzumér készülékekről. Ja, és a legfontosabb, hogy csak 4 (NÉÉÉGY!) színben kapható a Theta M15! (kék, pink, fehér és sárga.) Hallatlan! Azonban mindenki nyugodjon le, a PennyBoard sokkal több színben elérhető. És még gurul is! Your World is not Flat! (Mondja a Theta szlogenje.)

Ricoh Theta 360 M15

Ricoh Theta 360 M15

Ricoh Theta 360 M15

Ricoh Theta 360 M15

Ricoh Theta 360 M15

Ricoh Theta 360 M15

APAFIA PRODUCTIONS

Ricoh Theta 360 M15

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art