Member of Group ›
Mi lesz Lenin elvtárssal?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Mi lesz Lenin elvtárssal?

 

Tanulni, tanulni és tanulni – írta Pál barátom múlt csütörtöki bejegyzésében Lenin elvtársat idézve, akit tudvalevőleg nem csak e kijelentése okán szerettünk, vagy nem szerettünk, de akár így, akár úgy – hál‘ Istennek Lenin elvtárs már mindenképp a múlté – nagy fejtörést okozva azoknak, akik Lenin megkopott, de még véglegesen el nem kopott nimbuszának végső, a Vörös tér szőnyege alá csak nehezen söpörhető tárgyi bizonyítékával nem tudnak mit kezdeni.

by ko taro

A vörös gránitból épített impozáns mauzóleum előtt, mely Lenin emberfölötti alakjának hivatott örök emléket állítani, évtizedekig hosszú sorban várakoztak a kontinensnyi országból odazarándokoló hívők, hogy a szocializmus eme szentélyében tiszteletüket tegyék a nagy eszme egyik megalkotójának és legkövetkezetesebb harcosának bebalzsamozott holtteste előtt. És nem csak a hívők, hanem a világ minden tájáról érkező turisták is sorban álltak, mert – ha nem is az elvtársak elkötelezettségével – azért ők is kíváncsiak voltak Leninre, a történelmi figurára, akinek imádata országában Óegyiptom óta először támasztotta fel a halottkultuszt.

Lenin a szovjet-orosz identitás részévé vált, sokan már nem is azért kötődnek hozzá, mert hogy a történelem beigazolta volna teóriáinak helyességét, hanem, mert  Lenin  az orosz nép huszadik századi identitástudatának egyik meghatározó elemévé vált. Egy olyan tartó pillér, amit jelenleg még nagyon nehéz kiváltani – legalábbis az idősebb korosztálynál. Ez egy furcsa anomália, amit mi is tapasztalhattunk a rendszerváltás után. Sokan nem azért ragaszkodtak a szocializmus értékeihez, mert megingathatatlan volt meggyőződésük, hanem mert különben nem tudtak volna elszámolni életükkel, életük munkájával.

Ez a Biszku Béla, vagy Vida Ferenc jelenség alapja. Vida a koncepciózus Nagy Imre perrel kapcsolatban azt nyilatkozza – bár amikor a filmet lejátszották előtte, már az új idők, új értékrendjéhez szokva, bizonyára másképp élte meg mindazt, amit látott, mint akkor, ott a „nagy eszmétől“ hevítve – ha ma lenne a per, ma sem ítélkezne másképp. Nyilvánvalóan gyerekes dacból mondja mindezt, mert csak két választása van: vagy irracionálisan ragaszkodik igazához, vagy szembeköpi magát. Ő a harmadik lehetőséget válassza. Ragaszkodik igazához, majd nem sokkal később öngyilkos lesz. A Biszku interjú során ugyan ez a pszichózis érhető tetten.

Kettőjük kiragadott példája egy egész generációt reprezentál. A tettesek és az áldozatok néha nagyon közel állnak egymáshoz, néha ugyanazok. Az oroszok persze nálunk sokkal „rosszabb“ helyzetben vannak, mert a szocializmust nem mi találtuk ki, miránk csak ránk kényszerítették. A tizenkilencedik század munkásmozgalmi harcai Oroszországban jutnak el végső konzekvenciáikhoz, az oroszoknál nyer először alakot a létező reálszocializmus – nemkülönben Lenin meghatáró szerepe következtében.

Ez a történelmi tény az orosz emberben küldetéstudatot teremt. Más kérdés, hogy a szocializmus a munkásmozgalom szüleménye-e, vagy torzszüleménye? Nos, aki csinálta, annak semmiképpen sem az, legfeljebb annak, aki szenvedett tőle.  Ha már láthatóvá válik, hogy egy tűzzel-vassal fenntartott, ideológiákra épülő rendszer történelmi zsákutcába téved, hát jó szándékokra hivatkozunk. Mi csak jót akartunk, jó eszméktől vezérelve, s ha nem is sikerült, legalább megpróbáltuk.

Sztálin aláírása

Hogy hányan fizették meg e próbálkozás árát? Nos, mikor egyszer Sztálint nyugati újságírók arról faggatták, hány ember halála terheli eddig a rendszer lelkiismeretét, Sztálin visszakérdezve válaszolt: Maguk szerint egy jó eszme hány embert ér meg? Az ideológiák korában mindez természetesnek tűnt és nem az ember volt embertelen, az ideológia írta felül cselekedeteit. Ma mindez a múlté. Maradtak csupán az emlékek meg a mauzóleum Lenin foszladozó holttestével. Mi legyen vele? Lenin a leggondosabb ápolás mellett sem húzza soká, csak idő kérdése míg végleg elfoszlik. Talán nem kell erőltetni a megoldást egy ilyen ambivalens kérdésben. Az idő úgyis mindent megold.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art