Member of Group ›
Miért hazudnak az emberek?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Miért hazudnak az emberek?

Ha azt mondanám vannak hazug és őszinte emberek, vajon az olvasók közül hányan sorolnák magukat a hazugok közé?

Feltehetően csak nagyon kevesen. Az emberek hazugság alapján történő megkülönböztetése pusztán erkölcsi kategória, mely az őszinteséget erényként kezeli, a hazugság felett pedig pálcát tör. Valójában a hazug és őszinte emberek tábora egy és ugyan az. Mielőtt felháborodnának az őszinték, persze, vannak különbségek.

Vannak nemhazudó hazudók és vannak a hazudó nemhazudók.

Ez kétségtelen! A nemhazudó hazudók úgy hazudnak, hogy sokszor ők maguk sem tudják, hogy hazudnak. A hazudó nemhazudók pedig az erényes jópolgárok, akik homályos ideológiák mentén döntik el, hogy a mindenkori szituációban a sziklakemény őszinteség, vagy a kegyes hazugság helytállóbb ill. célramutatóbb-e. 

A nemhazudó hazudók romantikus lelkek.

Nekik a világ hazugság nélkül egyszerűen nem elég színes. Talán csupán a figyelmet igyekszenek felkelteni, talán csak fantáziájuk működik túl jól és nem hagyják magukat a realitások által behatárolni. Ők a legjobb mesélők.  Münchhausen, Hári János nyomdokában járnak, álomvilágot teremtenek, ártalmatlanok és kicsit mások életét is megszépítik.  Találkoztam egyszer egy lánnyal, aki úgy tudott hazudni, mint a vízfolyás és olyan izgalmas dolgokat mesélt, hogy mindenkor szájtátva hallgattuk. Bár tudtuk, semmi sem igaz abból, amit mond, minden szavát elhittük. Ő ezt a műfajt művészi szinten űzte. Mert, ha már az sem igaz, amit az ember kérdez, az tényleg művészet.

A hazudós nemhazudók gyakorlatias, számító emberek.

Ők az igazság bajnokai, s ez irányú elveiket sűrün hangoztatják. Nem csak nem hazudnak, egyenesen gyűlölik a hazugságot. Tehát, ha hazudnak, annak mindig más az oka, vagy másra tekintettel hazudnak, sosem önszántukból, mert ők, mint mondtuk: az igazság bajnokai. Miközben kikövetelik másoktól az őszinteséget, helyzeti előnybe juttatják magukat azáltal, hogy a saját őszinteségüket mérlegelés tárgyává teszik.

A hazugság nem csupán emberi kategória. A természetben is megfigyelhető és az etológusokat az elmúlt évtizedekben (az etológia viszonylag fiatal tudomány ág) fokozottan foglalkoztatta a tény, hogy az állatok intelligenciájuk függvényében úgyszintén „hazudnak“, élnek a szándékos megtévesztés adta lehetőséggel.

A hazugság, mind az állatoknál, mind az embernél a túlélés egyik eszköze.

Akármilyen természetes is, az erkölcs elítéli, a katolikus vallás pedig egyenesen a hét főbűn sorába emeli. Túlélés ide vagy oda, hazudni bűn és kész. Az egyházat ilyen ellentmondások nem zavarják. Jó példa erre a szex, pedig annak a túléléshez még több köze van. De hiába vágták ki a nyelvét a pórul járt hazudozóknak a középkorban, mert hazudni nem csupán nyelvvel lehet – szemmel, testbeszéddel, mimikával úgyszintén.

Hogyan lehet a két szélsőséges megközelítést egymással kibékíteni?

Sehogyan sem. A hazugság megítélése adott, legfeljebb fokozatait tudjuk minősíteni. A skála széles, a füllentéstől a hatalmas erkölcsi súlyú, durva hazugságig terjed. Képzeljük csak el, ha mondjuk valakit hamis tanúzás alapján ítélnek halálra! A példa szerencsére extrém, a hazugságok zöme az enyhébb kategóriába tartozik. A hazugságok közt akad olyan is, ami erkölcsi felmentésben részesül. A kegyes hazugság például. Mondjuk ha egy rákbetegnek nem áruljuk el, amit mi már tudunk, hogy meg fog halni.

Arról pedig, hogy a hazugságokkal részben megbékéltünk, szóhasználatunk árulkodik. Valótlanság állítása, füllentés, koholmány, kacsa, blöff, kamu, megtévesztés, lódítás szavaink „előjeleikkel“ már önmagában is utalnak arra, hogy a szándékos félrevezetés erkölcsi súlya más és más.

Azért hazudunk, mert képtelenek vagyunk nem hazudni.

Úgy tűnik a hazugság az embertől elválaszthatatlan. Nem szép, de hozzánk tartozik. Ja, és hogy mi a szép? Az, amit mi annak tartunk. A „homo qualificatus“, a minősítő ember már avval leválik a természetről, hogy melléknevekkel minősíti az élet dolgait. A jó-rossz, szép-csúnya, rövid-hosszú, kicsi-nagy stb. fogalmak nem léteznek a nyelvi kultúránk határain túl.

Folytathatnánk, de soha nem érünk a végére. Az ember hazudik és kész. Sosem fog teljesen leszokni róla. Azonban jobban járna, ha legalább törekedne rá. S tenné ezt nem erkölcsi meggondolásból, hanem saját jóérzése kedvéért. Mert a hazugsággal – elenyésző esetektől eltekintve –  senkinek sem teszünk jót, de magunknak legkevésbé. Ugyanis, ha bátran felülbírálnánk az eseteket, amikor is elkötelezzük magunkat amellett, hogy lehetetlen igazat mondani, rájönnénk, hogy legtöbbször mégis lehet, s ha meg is tennénk, hatalmas mértékben növelhetnénk önbecsülésünket.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art