Member of Group ›
Miért pörkölünk így?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.

Miért pörkölünk így?

 

Ha az embert először viszi az útja egy ún. „újhullámos” kávézóba, és megpróbálja kideríteni, hogy miről is szól ez az egész, mitől másabb, mint a „hagyományos”, „olaszos” kávézás, az egyik első információ a világos pörkölés lesz. De miért is pörkölünk világosabbra?

Miért is pörköljük a kávét egyáltalán?

A kávét több okból is pörköljük. Az egyik indok az a zöld kávé keménysége: a pörkölés közben a kávé térfogata növekszik, a súlya csökken (vizet veszít), ezáltal törékenyebbé, könnyebben őrölhetővé tesszük. De a legfontosabb ok a kávéban megtalálható ízek kibontakoztatása: ha zöld kávét (nagy nehezen) mégis leőrlünk, és forró vízzel elkészítjük, a kapott ital köszönő viszonyban sem lesz azzal az itallal, amit mi kávénak nevezünk.

Mi történik a pörkölés közben?

Először is a pörkölőgépet előmelegítik. Az újhullámos kávékultúrában ún. dobpörkölőt használunk. Léteznek más eljárások is, de egy sem olyan kifinomult és kíméletes a kávéval szemben, mint a dobpörkölő. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, „beleejtik” a dobba a megfelelő mennyiségű kávét, ami elkezd a dobbal együtt forogni. A pörkölés első fázisában a kávé rengeteg hőt vesz fel, és elkezd vizet veszíteni. Amikor jobban megemelkedik a hőmérséklet, a kávé elkezd előbb sárgulni, majd barnulni. Bár itt már kezd hasonlítani a végtermékhez, ebben a fázisban a kémiai folyamatok jó része még el sem kezdődött, amik később az ízeket fogják kialakítani.

pörkölési szintek

Az első fontos állomás a folyamatban az ún. „first crack”, ami során a kávészemek belsejében felszabaduló vízgőz és szén-dioxid szétfeszíti őket. Ez a pattogatott kukorica kipattogásához hasonlítható folyamat. Eleinte csak 1-2 szem „pattog” (hangra mondjuk kopogósabb, lévén a kávé külső rétege továbbra is kemény marad, nem úgy, mint a kukoricáé), majd nagy tömegben is végigmegy a folyamat, aztán a végén pár egymástól egyre távolodó pattogással véget ér. Innentől kezdődik az ún. „development”, vagyis fejlődés fázisa. Ekkor zajlik több fontos folyamat (savak lebomlása, Maillard reakció, Strecker degradáció, karamellizáció), amiknek köszönhetően lesz olyan a kávénk, amilyen.

Ha ebben a fázisban valahol nem szakítják meg a pörkölést, eljutunk a „second crack” állapotig. Itt ismét szén-dioxid szabadul fel, ami hasonló (bár halkabb), esemény, mint az első. Itt viszont már a kávé mélyén lévő olajok a felszínre kerülnek, és a kávéban egyre határozottabban megjelennek a pörkölési ízjegyek (keserű, hamus, égett íz), a cukrok és a savak, az adott kávéra jellemző ízek pedig egyre inkább eltűnnek. Az ún. bécsi, francia és olasz pörkölési szintek már mind a second crack közben vagy után vannak.

Pörkölési állomások

Miért pörköl valaki sötétre/világosra?

Sajnos a világ kávétermelésének a nagy része nem megfelelő a világosabb pörkölésre. A termesztés/szüretelés/feldolgozás során bekövetkező hibák miatt a kávék nagy része ún. ízhibákat is tartalmaz (pl. dohos íz, vagy az alul-, illetve túlérettségből következő füves vagy ecetsavas ízek), amiket a pörköléssel lehet „eltüntetni” a kávéból, természetesen minden más kávéíz rovására. Mint fentebb írtam, ezeknél a pörköléseknél (a végeredménytől függően) a pörkölés ízei egyre inkább dominálnak, egy francia vagy olasz pörkölésnél már abszolút túlsúlyban vannak.

flavor faults

A specialty kávék nem rendelkeznek ilyen ízhibákkal, lévén, hogy csak a legjobb minőségű kávék kaphatják meg ezt a besorolást; így a pörkölőnek lehetősége van arra, hogy többet „megmutasson” a kávé saját ízeiből anélkül, hogy a pörkölési ízjegyek javára kompromisszumokat kelljen kötnie. Ennek köszönhetően az újhullámos kávézókban találkozhatunk a „megszokottnál” gyümölcsösebb, savasabb és édesebb kávékkal.

Szöveg: Vékony Péter

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art