Member of Group ›
Orbán Péter
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Orbán Péter

 

Orbán Péter alapítótársával, Nagy Dániellel együtt még 2010-ben indították el közös grafikai stúdiójukat Hidden Characters név alatt.

Az idők során kézjegyüket Budapest közterein is ott hagyták, de különböző építészeti irodák vagy prémium italmárkák mellett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa arculatát is nekik köszönhetjük. Bár a két alkotó hasonló gyökerekkel indult el pályáján, Péter ma már külön utakon, Studio Holgersson név alatt alkotja meg a márkaarculatokat, gondosan megtervezett stratégia mentén.

Több mint tíz éve foglalkozol arculatépítéssel és csomagolástervezéssel. Az elmúlt évtizedben szerinted milyen irányba fejlődött ez a terület Magyarországon?

Az elmúlt tíz évben nem csak a csomagolástervek, de ügyfél oldalról is tapasztalható a változás. A megrendelők tudatosabban kezelik a trendeket, így ebből a szempontból ma már egy hálásabb kort élünk meg. Ez nem különválasztható attól sem, hogy azóta több gasztro forradalom lezajlott: berobbantak a kézműves sörök, a borkultúra is fejlődött, de például gin forradalomról is beszélhetünk. Szerintem ma már egy alapvető tendenciává vált, hogy egy terméknek jól működő arculata legyen. Mindemellett talán még nem tartunk ott, mint a nyugat-, vagy észak-európai országok: Dániában például a szupermarketek polcain egy helyi lekvár vagy üdítő is magas színvonalú és jól pozícionált csomagolással rendelkezik. Ez a fajta hozzáállás talán még csak nyomokban van jelen Magyarországon.

A STANC pályázat szerintem emiatt is fontos, mivel nem szubjektív szemszögből, hanem átfogó módon tudja leképezni, hogyan is látja önmagát ez a szakma.

Hogyan határoznád meg, milyen egy jó csomagolás?

Termékcsomagolások terén „mindenevő” vagyok. A narancssárga színtémára épülő, prémium kategóriás francia Veuve Clicquot pezsgő, de a középkategóriás Bertolli olívaolaj, vagy a dán To Øl kézműves sörmárka koncepcionális címketerve is jól reprezentálja a termékkategóriájára jellemző vizuális jegyeket és íratlan szabályokat. A minimál, a klasszikus és a prekoncepciókkal szakító megoldások is mind jól működhetnek, amennyiben a kontextusból indulnak ki. Szerintem az dönti el, milyen egy jó csomagolás, hogy a termék pozícionálásának megfelelően van-e megalkotva, valamint teljesíti-e a funkcióját és a kijelölt stratégiai célokat.

Portfóliód szerteágazó: a városarculattól kezdve a prémium termék- és étteremarculaton át a különböző kiadványokig több területen is dolgoztál már. Egy csomagolásterv kialakítása miben tér el ezektől a területektől? Mi az első lépés a tervezői folyamatodban?

A tervezést mindig megelőzi a tájékozódás és a referenciák begyűjtése, hogy mi az, ami már megvalósult a piacon ugyanabban a termékkategóriában. Majd megindul a gondolkodás, először intuitív módon, ami lehet egy teljesen hétköznapi szituáció, akár sétálás közben is.Sok esetben a csomagolástervezés egyébként nem az első lépés egy projektben, csupán egy szelete a teljes spektrumnak: egy márka csomagolását megelőzi annak stratégiája, üzenete, a branding, vagy a hozzá tartozó weboldal is.

Pályafutásod során mi volt az első termékcsomagolás, amit terveztél?

Nem az első, de az egyik legmeghatározóbb ilyen projekt az etyeki HERNYÁK Birtok számára tervezett boros címke volt. A lehetőséget Hidden Characters név alatt, egy pályázat útján nyertük Danival még 2012-ben (Cégér a jó bornak! alkotói pályázat – a Szerk.), és a mai napig az ügyfeleim közé tartoznak. Ez idő alatt nagy fejlődési íven mentem át én is mint tervező, de maga a birtok is – izgalmas dolog több mint tíz éven át végigkísérni egy ilyen családi vállalkozás fejlődését.

A HERNYÁK Birtok egyébként eleinte bor fókusszal volt jelen a piacon, majd az évek során egyre inkább a pezsgőkre tették át a hangsúlyt, de ma már vermouth és gin termékeken is dolgoznak. A Birtok mindemellett folyamatosan fejleszt új termékeket is, így például tökmagolaj csomagolást is tervezhettem már a számukra, ami amiatt is volt élvezetes feladat, mivel én magam is szeretek tökmagolajat használni a konyhában.

Milyen más, számodra fontos termékcsomagolás projektet emelnél még ki?

Az egyik legújabb projektem, aminek a keretében nem csak a csomagolásterven, hanem a márkaarculaton, -stratégián, weboldalon, de magán a terméken is dolgoztam, az a svájci Pôramesa. Ez egy újonnan induló márka, aminek felépítésében az alapítókkal együtt én is nagy hatással részt tudtam venni, ezért is emelném ki kedvencként. A Pôramesa repertoárját különböző háztartási cikkek, pontosabban kerámia tányérok, tálak, kávéscsészék alkotják, ami majd home decor irányba fog bővülni a jövőben.

Ez a projekt a kávé kiegészítőkre épülő Ampato Coffee csomagolástervét juttatja eszembe, ami hasonló módon, környezetbarát elvek mentén öltött alakot. A 21. században egy termékcsomagolás kivitelezésében szerinted milyen szempontokat fontos figyelembe venni?

Egy csomagolás, amint fizikai formát ölt, annak már súlya van: így fontos, hogy az jól átgondolt legyen, fölösleges elemek nélkül, és ha kivitelezésében egyéb speciális technikai megoldásokat alkalmazunk, társuljon hozzá egy stratégiai cél, vagy használati funkció. A mai pörgős világban ezt sokszor nehéz megvalósítani, de egyre inkább jellemző, hogy a tervezők is vállalnak ebben felelősséget és tudatosabban kezelik a termékcsomagolás ezen részét is.

A Studio Holgersson abból a vágyból jött létre, hogy prémium vállalkozásokkal dolgozz együtt. Miért ezt az ügyféltípust részesíted előnyben?

Prémium márkákkal együtt dolgozni mindig ad valami pluszt, mivel egyik előfeltételük, hogy a márkaarculatuk magas színvonalú kell, hogy legyen. Bár amióta ezt a törekvést megfogalmaztam magamnak, azóta felszabadultabban kezelem ezt a kérdést: talán egy személyes fejlődés eredménye is, hogy ma már több projektben is meglátom a feladatot és a kihívást. Ami nem változott, hogy azok a projektek állnak hozzám a legközelebb, amelyek keretében több diszciplínán keresztül vezethetem végig ugyanazt a gondolatiságot.

Vendégszerző: Vikárius Réka

Studio Holgersson  Instagram | ArtHungry

Az interjú teljes változatát a hamarosan megjelenő STANC – Csomagolástervezés Magyarországon a XXI. században című művészeti albumban olvashatjátok.

STANC – csomagolástervezési pályázat

Nevezési határidő: 2023.szeptember 30.

Stanc.art | Pályázati kiírás | Pályázati segédlet

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art