Member of Group ›
Örkény Színház: Bűn és bűnhődés
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Örkény Színház: Bűn és bűnhődés

 

DíszKlémer: A legtöbb esetben még a színházlátogatásunk estéjén, a friss élmény hatása alatt szoktam megírni ezeket a szövegeket.

(Tegnap éjjel nehezebben ve(te)ttem rá magam az írásra, mivel négy órás az előadás két szünettel. (Valószínűleg ezért kezdődik hét helyett hatkor.)

Új darab, három hónappal ezelőtt mutatták be. (Két hónappal ezelőtt már volt jegyünk rá, de akkor elmaradt az előadás.) A nagyregényt/darabot is, mint általában, gimiben olvastam/láttam először. Ahogy a Gogol szöveg (Egy őrült naplója) kapcsán már írtam, hamar megszerettem annak idején a XIX. századi klasszikus orosz írókat. Ez alól persze Dosztojevszkij sem kivétel. Sőt. (Talán a humora miatt sőtöltem.)

Ebben az adaptációban a Porfirijt játszó Mácsai Pál üldözi Polgár Csabát (Raszkolnyikov), akinek az édesanyját Kerekes Éva, húgát Kókai Tünde alakítja. Szóval nem kellett sokat gondolkodni, hogy megnézzük-e az előadást. Polgár Csabát imádtam Hamletként is, jól áll neki a hozzám is hasonló, tépelődő, neurotikus karakter, amit ebben a darabban is igazul hoz. BTW: Már az egyszerre empatikus és közönyös Raszkolnyikov (beszélő) neve is szakadást, hasadást jelent.

„A parancsolásra termett ember legnagyobb erénye a közöny.” Napóleon

Az említett gimnáziumban az egyik fakultatív, felvett tárgyam a pszichológia volt, már akkor aktívan foglalkoztatott, hogy milyen arányban formálnak minket (erényeinket/bűneinket) a génjeink és a fiatalkori környezetünk (életszövet + szülők, barátok, haverok stb.) behatásai. Ez a gondolat, éretlen gimnazistaként is hamar erkölcsi dilemmák elé állított…

Nem lehet nem észre venni azt a határozott rendezői törekvést, hogy kiemelje a krimit a regényben körberajzolt időből/helyből.

Az alkotók nyilván nem változta(tha)tták meg a szereplők nevét, de ezen kívül simán játszódhatna napjaink Budapestjén (is) az előadás. (Szentpétervárról, rubelről stb. nem esik szó.) Kis színes a regény modernségéről: A Columbo sorozat szerzői többször jelezték, hogy a híres nyomozót Porfirijről mintázták meg, sőt magát a krimiműfajt is, amelyben már az elején ismert a gyilkos személye és az elkapásának folyamata adja a feszültséget, nem a kilétének kiderítése.

A „tér/idő elemelésről” még annyit, hogy minden szereplő fekete Örkény kapucnis + melegítő + sportcipő kombóban játszik, csak Raszkolnyikov hord fehér pólót. A „díszlet” pedig alapvetően üres, fekete tér, melyben egy zöld nejlondarab tűnik fel különféle méretben és metamorfózisban (földön, falon, felfújva, zsebbegyűrve, rávetítve, főhősbe gabalyodva, zálogosnő-vérlocsolva). Tegnap egyébként Pogány Judit helyett Csákányi Eszter játszotta a pénztárca-szívű zálogosnőt. Izsák Lili kreatív színpadképeit már többször dícsértem, most is kijár neki a jogos méltatás. (A korábban említett „tér/idő elemelés” díszlettámogatása nem egyszerű feladat.) Ahogy Friedenthal Zoltán alakítása is remek, akihez az előadás szakrális/zenei csúcspontja is kötődik, amikor (a már halott) Marmeladov az Il mio tesoro áriával búcsúzik családjától. Igazi megindító, katartikus színházi jelenet!

Bár időnként színes betörőmaszkos, hatfős Pussy Riot (görög?) kórus énekli/beszéli/kántálja/narrálja el Raszkolnyikov gondolatait, ez sem szűkíti le a potenciális kort/helyszínt. Jól van ez így. A kóruson kívül heterogén zenei betétek (hiphop is) és utcai szleng színesíti az előadást.

„Bárki lehet Pussy Riot: csak vegyél fel egy maszkot és tiltakozz aktívan a hazádban, bárhol legyen is az, valami ellen, amit igazságtalannak tartasz.” Pussy Riot

Azt szerintem még a rendező (és „át/hozzáíró”), Gáspár Ildikó (interjú itt) sem sejtette, hogy a kegyelmi ügy kapcsán és után, mekkora figyelmet kap a pedofília topic. A gyerekek egyébként a darabban hol egy kocsmában, hol egyéb oda nem illő helyeken bukkanak fel. Sőt, Szvidrigajlov képében megjelenik egy pedofíl ragadozó is. (Terhes Sándor remekül, sallangmentesen hozza a karaktert, kaphatna nagyobb teret az Örkényben…)

BTW: Gáspár Ildikó is nagy „leporoló”, az ő rendezésében láttuk Az ajtó és a Solness című darabokat is. Tetszett, hogy ebben az előadásban sem csak Raszkolnyikovra koncentrál. Ennek egyik nyilvánvaló oka a női aspektus markánsabb megjelenítésének igénye lehetett. A gyermeket is tartalmazó női kórus folyamatos jelenléte is ezt erősíti szerintem.

Az Ukrajna áthallás nem olcsó lájkvadászat, sokkal inkább rövid, velőtrázó, katartikus ordítás (Raszkolnyikov: „Bombákkal lehet?!”) az erkölcsi érzékünk epicentrumába(n).

Itt-ott azért van egy-két cinkos kikacsintás az aktuálpolitikára (Luzsin politikus-róka ügyvéd/bizniszmen karaktere, Hitgyüli utalás stb.), gondolom az erre fogékony közönség felé tett gesztusként. Én nem tartozom ezen eszköz elfogult kedvelői közé, de megértem és elfogadom a gesztust. (Pont úgy, mint Pintér Bélánál/nak.) A következő Raszkolnyikov idézet pedig sajnos tűpontos leírása a mai, cinikus kor/kór stupid-merész antihőseinek:

„Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell.”

Fotók: Horváth Judit

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art