Member of Group ›
Oscar totó tíz lépésben
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Oscar totó tíz lépésben

 

Mi másról írhatnék ma, a filmes napon, mint a múlt hétvégén megrendezett 85. Oscar-díjkiosztó gáláról. A szokott leírás helyett azonban inkább két csokorba szedtem a történéseket. Az egyik mappába azokat az eseményeket dobtam, amelyek várhatóak voltak, míg a másikba azokat, amelyek nem a papírforma szerint alakultak. Nézzük tehát felváltva az unalmasabb, kiszámíthatóbb díjazásokat, illetve az izgalmasabb és váratlanabb történéseket.

Oscar

Papírforma-levoltzsírozva-tutibefutó

Ben Affleck Argo-akciója (megállom és nem csinálok viccet az Árpa féle filmmel való összevetésből) díjazása (legjobb film, vágás és adaptált forgatókönyv) annak ellenére várható volt, hogy az akadémia nem is jelölte rendezői kategóriában Benny fiút. (A házigazda Seth MacFarlane meg is jegyezte, hogy „annyira titkos volt az Argo-akció, hogy az akadémia nem is tudta, ki rendezte!” Bruha!

Váratlan-nemgondoltamvolna-meghökk

Házigazdaként többet vártam a már említett MacFarlantől. Voltak nagy dobásai, de összességében nekem (az elvárásaimhoz képest) kevésnek mutatkozott, mint MC. Egy korábbi bejegyzésemben már méltattam a Family Guyt és kritizáltam a TED című filmét. Azért még mindig jobb volt, mint James Franco házigazdaként…

Papírforma-levoltzsírozva-tutibefutó

A Pi élete című film, melyről már szintén írtam korábban, négy szobrocskát gyűjtött be. A várható vizuális trükkökért kapott díj mellett Ang Lee lett a legjobb rendező, ill. a legjobb zene (A Coldplaytől a Paradise megvan?) és operatőri munka szobrocskáját is besöpörte a film. Én azonban továbbra is azt mondom, hogy meg sem közelítették a könyv minőségét a belőle készült mozgóképek. Értem én, hogy legalább akkora feladat volt filmre álmodni, mint a Felhőatlaszt, de nekem akkor is túl sok érték veszett el a könyv-forgatókönyv-film Bermudaháromszögében.

Váratlan-nemgondoltamvolna-meghökk

A Django elszabadul választékosan beszélő fejvadászaként nagy kedvencem, Christoph Waltz nyerte a férfi mellékszereplő díját, pedig szintén Tarantino rendezésében (Becstelen brigantik) már nyert egy ugyanilyet korábban. Ráadásul Robert de Niró (Napos oldal) és Tommy Lee Jones (Lincoln) kezéből énekelte ki a szobrocskát! Vivát! Sajátságos humorú, igazi érett színész, aki több nyelven is remekül bevethető. Lassan ő is olyan standard „Tarantinó-színész” lesz, mint Samuel L. Jackson?

Papírforma-levoltzsírozva-tutibefutó

Anne Hathaway szerintem várhatóan, de tök jogosan nyerte el a legjobb női mellékszereplő díját a Nyomorultakban nyújtott kimagasló alakítása miatt. Miből lesz a cserebogár, ugye-ugye? A neveletlen hercegnő (Princess Diaries) című film friscói tini lánya remek színésznővé érett időközben.

Váratlan-nemgondoltamvolna-meghökk

Speilberg úr ezúttal azonban „koppant”, mivel a tizenkét jelölésből „csak” két díjat nyert el a Lincoln. Igaz, ebből a legjobb látványtervnek járó szobrocska mellett elhódította a legjobb férfi főszereplő díját is. Ráadásul a film névadó főhősét megformáló Daniel Day-Lewis az Oscar történetében először, már harmadszor nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó kitűntetést. (Szerintem is jól hozta a harcban és politikában megfáradt, de mindvégig erős, hajthatatlan és roppant nagy meggyőző erővel bíró Lincoln szerepét.)

Papírforma-levoltzsírozva-tutibefutó

A legjobb betétdal díját a Skyfall hozta el, így Jennifer Lawrence gyors röptű hívó szavára (két ááásítás között) Adele végre elénekelhette 42 milliomodik alkalommal azt, amit a haza megkövetelt tőle.

Váratlan-nemgondoltamvolna-meghökk

Jennifer Lawrence egyébként amellett, hogy ügyesen megénekeltette Adelet, 22 évesen hazavihette élete első legjobb női főszereplőnek járó Oscarját, ráadásul a színpadra menet még bemutatott egy helyes megbotlást is. (Azóta nem bírok szabadulni a gondolattól, hogy akarattal csinálta…) Nekem ebben a remek filmben egyébként jobban tetszett Bradley Cooper, aki a sármos szépfiú szerepek után teljesen hitelesen játszotta el a gyógyuló mániás depressziós férjet. Egyébként roppant helyes jelenet volt, amikor az átadó utáni ABC News Oscar interjúba Jack „Epic” Nickolson, a tőle megszokott keresetlenséggel betoppant és elkezdett finoman flörtölni Jenniferrel. Priceless momentum! (Nézzétek végig a videót, Hathaway is beszél a végén, azzal a hihetetlen, kétméteres mosolyával!)

Érdemes megnézni a sajtótájékoztatót is. Persze több újságíró is firtatja az elbotlás körülményeit, illetve, hogy mi jutott eszébe akkor, de Jennifer ifjú kora ellenére is frappánsan válaszolgat. „…a bad word that I can’t say. That starts with F…”

Papírforma-levoltzsírozva-tutibefutó

Mindezeken túl nem rossz üzlet az Oscar-gála önmagában sem, hiszen tavaly 38 millió dollárból tákolták össze és 90 milliós bevételt hozott. (Ebből 75-öt a Disney fizetett a tévés sugárzási jogért.)

Váratlan-nemgondoltamvolna-meghökk

Egyenesen a Fehér házból Michelle Obama konferálta és bontotta fel a borítékot, mely a legjobb film címét tartalmazta. Jack azért itt is segített…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art