Member of Group ›
Pasolini nem horror-pornó 3.rész.
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist

Pasolini nem horror-pornó 3.rész.

 

Franco Merli, mint Pasolini tinédzser amatőr színésze, fizikai valójában nem csak magát reprezentálja, de az előbb említett gender problematikán túl a Szent Sebestyén szenvedés legenda is áttetszik, mint jelentésréteg. Végül, de nem utolsó sorban, nem hagyhatjuk szó nélkül azt a nyilvánvaló hasonlóságot, ami a 16 éves benzinkutas fiú és a XVII. század nagy olasz festőjének – aki életrajzában oly sok különös egybeesést mutat Pasolinivel – Caravaggio pihe bajszú modell fiúival megfigyelhető. (Ettore Garafolót (Mamma Roma fiát) egy római étteremben fedezte fel, mint pincért. „úgy pillantottam, meg, ahogyan a filmben is ábrázolom, gyümölcsös tállal a kezében, mintegy Caravaggio-figurát.” – Nico Naldini)

Amor Vincit Omnia - Caravaggio

Amor Vincit Omnia - Caravaggio

Young Sick Bacchus - Cravaggio

Young Sick Bacchus - Cravaggio

Franco Merli

Franco Merli

Caravaggio szintén a római sikátorokban szedte fel sokszor prostituált modelljeit nagyjából 350 évvel Pasolini előtt, szintén állandó összetűzésben volt a hatalommal és Pasolinihez hasonlóan erőszakos halált halt, sokak szerint egy homoszexuális kapcsolata miatt.

Utoljára álljon itt még egy érdekes adat két olasz alkotó közötti vonatkoztatási terek tekintetében: Cs. Szabó László (Bikácsy Gergely:A láthatatlan város – Róma, sirályok, Pasolini. In: Filmvilág 2000/2) fedezte fel, hogy a Dávid és Góliát című Caravaggio festményen a levágott szenvedéstől eltorzult Góliát fej tulajdonképpen egy önarckép, amit egy római utcagyerek tart a kezében.

David with the Head of Goliath - Carvaggio

David with the Head of Goliath - Carvaggio

Cs. Szabó ebből életrajzi következtetéseket vont le, de azt hiszem, hogy az előbbi példákból kiindulva sokkal fontosabb ennek a jelölőnek a konkrét életrajzi adaton túlmutató lehetséges jelentés tartománya. Caravaggio Góliátnak érezte magát? Ugyanolyan bűntudattól vezérelve kereste-e a rossz fiúk társaságát, mint három és fél évszázaddal később Pasolini, aki életrajzírója, Naldini szavaival élve, mint „két aranyos csillogású genny” írta le az „elfajult” művész és a római szub-proletáriátus cinkos összekacsintását? Vajon a tinédzser Dávid, akit a XVI. századi lányos arcú csavargó reprezentál az olajfestményen ugyanaz a 17 éves prostituált, a Béka, aki Ostiá-ban állítólag agyonverte 1975-ben Pasolini-t, majd a rendező kocsijával áthajtott a testén? Metaforikus értelemben mindenképp. Pasolinit saját Alfa Romeo-ja, a fogyasztói társadalom neo-kapitalista szimbóluma, halálra gázolja.

Pelosi, a prostituált utcagyerek, már nem Pasolini cinkosa, mint az 50-es évek csórói, hiszen nem sokkal halála előtt írt publicisztikájában, illetve az Élet trilógiájának visszavonásában leszámol az ifjúság iránt táplált minden illúziójával (Pedig Michel Foucault a Csóró vonatkozásában még a fiatalok sagájáról ír, mint Pasolini fő tematikájáról. Arról a fiatalságról, akiket már az antikvitás sem tudott megszelídíteni vagy beilleszteni a társadalomba, hanem háborúba küldte őket meghalni) és visszamenőleg visszavonja életművének egy részét (Pier Paolo Pasolini: Az élet trilógiájának visszavonása (ford. Csantavéri Júlia) In: Filmvilág 1988/7) „Még, ha szándékomban is állna a továbbiakban olyan filmeket készíteni, mint Az élet trilógiájának darabjai, erre már nem lennék képes. Mivel most már gyűlölöm a testeket és nemi szerveket. Természetesen ezekről a testekről, ezekről a nemi szervekről beszélek. Az új olasz ifjúságról. Igaz, valaki megjegyezhetné: „Te valójában nem a jelen nemiségét ábrázoltadAz Élet trilógiájában, hanem a múltét.” (Pier Paolo Pasolini: Az élet trilógiájának visszavonása (ford. Csantavéri Júlia) In: Filmvilág 1988/7)

A szub-proletáriátus közben eltűnik a római külvárosokból. Pasolini, a pedagógus, aki tanítóként az ifjúságban látta a lehetőséget pályája kezdetén meghasonlik az 50-es évek kamaszaiból felnőtté váló olasz társadalom láttán. Betiltaná azonnali hatállyal a középiskolai oktatást és kiábrándul az új nemzedékek láttán is. A saját bűntudatától, és „másság” identitástudatától vezérelve a marginalizálódott rétegek között, gyakran veszélyes kalandokat kereső művész, megálmodja, megrendezi, reprezentálja (hiszen életünk saját filmünk, saját reprezentációnk) halálát, „nyelvének szimbolikus kitépését”, testének elpusztítását, mint ahogy Caravaggio jel-képpé festette lefejezését. Saját jelölő rendszerüket, lehetséges reprezentációjukat szüntették így szimbolikusan is meg.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art