Member of Group ›
Richard Gere és a mások pénze
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Richard Gere és a mások pénze

 

Szeretem a pénz világában játszódó filmeket, igaz a legtöbbjük ma már klisés és felszínes, de mindig abban reménykedek, hogy elcsípek bennük egy fontos gondolatot, amitől  talán jobban megértem mi zajlik most körülöttünk.

E mellett persze szívesen nézem a tökéletes faburkolatú irodák és manhattani luxuslakások hangulatát, a kitalált stílusos embereket, a meseszép otthonokat és a „guruk” ruházattal is kifejezett személyiségét. Imázs szakemberként, szívesen kalandozok el az ilyen filmek képi világában és alakítom át gyakran a szereplőket, és képzelem el itthoni „pénzembereinket” és közszereplőinket  így.

Ennyit az álmokról!

Arbitrage

A sok éve bemutatott film, egy Vanity Fair cikksorozat nyomán született, amit a nagy tőzsdei lufi kidurranása után „The Great Hangover” címen publikáltak korunk legbefolyásosabb magazinjában. A történet alapját a 2009-ben lebukott és több mint száz év börtönre ítélt Bernard Madoff adta, aki több tízmilliárd dollárt „tüntetett” el évtizedek alatt, úgy, hogy a pénz világában, szinte az utolsó pillanatig zseniális koponyának, minden titkok tudójának tartották. Madoff milliárdos csalásával szemben, Robert Millernek „csak pár száz millió dollár” hiányzik a könyveiből, de ez is éppen elég summa ahhoz, hogy az álomférfi gondterhelt arccal keresse a megoldást.

Az Arbitrage, magyar címén a Végzetes hazugságok, szerintem egy közepes film, pedig van benne minden ami kell, pénz, valóságos és ellopott, befáradt házasság, szemforgató boldogság, képmutatás és irigység, szép testek, igaz Laeticia Casta – a szerető – alakítása szerintem még egy magyar szappanoperában is kínos lenne. Jó autók, pompás lakások és emeletnyi csillárok. Egy vérszomjas ebként viselkedő rendőr, aki a gazdagokon akar bosszút állni, sőt még egy afroamerikai is, aki Obama elnöksége ide vagy oda, még mindig egyet jelent, ott a szabad Amerikában, a majdnem bűnössel.

A film nem tesz mást, mint elmond egy történetet, annak igazolásául, hogy minden igaz, és annak az ellentéte is.

Nem oszt igazságot, de sablonosan  elgondolkodtat, hogy a pénz körüli hajsza, miért változtatja meg radikális módon az embereket. A filmben felbukkanó karakterek és kitalált kinézetük tökéletes egységben vannak. Gere hűvös és puha eleganciáját a római Brioni öltönyök kifinomultan adják vissza, egyszínű anyagok, finom kelmék, tökéletes szabás, de semmi extravagancia, kihívó részlet. Visszafogott, nagy hatalmú pénzember, szorosra kötött finom mintás selyem nyakkendőben, aki megjelenése makulátlanságával a bizalom légkörét erősíti. Hűen tükrözi annak a világnak az elvárasait, ahol nem elég a legjobbnak lenni, de a legjobbnak kell látszani is!

Karaktere messze elmarad Douglas emlékezetes Gordon Gekko alakjától a klasszikussá vált a Tőzsdecápák moziból, illetve Pierce Brosnan, Thomas Crown alakításának fennkölt és igen átgondolt eleganciájától. Gere alakja magától értetődő, hűvös és visszafogott, úgy van jelen, hogy nem hagy nyomot, mégis érződik az öltözetek átgondoltsága és tökéletessége. Ruházatával tökéletesen illeszkedik filmbéli karakteréhez, és ezzel radikális ellenpólusa a rendetlen és összeszedetlen zsarunak, aki túl-méretes öltönyeiben, elcsúszott nyakkendőiben hihetően formázza meg a „gazdag-vadász” szerencsétlent.

A film legeredetibb  figurája  számomra a Vanity Fair főszerkesztője, Graydon  Carter, a barokkos fizurás amerikai értelmiségi, aki mint elegáns bankár (Mayfield) jelenik meg a filmen, hogy egy luxusétteremben, ebédidőben, hűvös és elégedett mosollyal aláírhasson egy több százmillió dolláros szerződést, rendhagyó módon az étterem „napi ajánlat” kártyáján. 

Számomra ez a jelenet volt a film ironikusan megformált tetőfoka.

Mert egy egyszerű kartonlap aláírásával elérkeztünk a megoldáshoz, Gere becsülete és vagyona megmenekült. Eljött hát a katarzis is, és az a mellékes tény, hogy közben egy egykor volt álomnő porhüvelye hevert egy hullaházi tepsiben, már senkit sem zavart. Nem kapunk elégtételt és igazságot, Gere büntetése csupán annyi, hogy tetemes vagyonát lányára kell átruháznia. Hogy aztán jól szabott szmokingjában boldogon mosolyoghasson az általa elnevezett kórházi szárny megnyitására rendezett gálavacsorán, ami „csak” kétmillió dollárjába került…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art