Member of Group ›
Rómából Rómáról
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Rómából Rómáról

Régóta tudjuk, hogy Róma az „Örök Város” (Cittá Eterna), valamint „minden út ide vezet” (Omnes viae Romam ducunt) illetve, hogy „Ha Rómában vagy, élj úgy, ahogy a rómaiak” (Si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibi, vivito sicut ibi.).

Azonban, ahogy Caesar (és a Római Köztársaság) életében is sorsdöntő lépést jelentett átkelni a Rubicon folyót, úgy sok évvel ezelőtt számomra is sok újdonsággal szolgált a Tevere (régen Tiberis) folyó hídján először nem csak a Vatikán miatt átsétálni, hanem egy addig (általam) méltánytalanul kevéssé felfedezett római városrész bebarangolása miatt is. Barátaim szerint „valódi” rómaiak (szinte) már csak itt, Trasteverében élnek, ezért is szerettem volna jobban megismerni ezt a szegletét a városnak.

És valóban!

Kézzel tapintható volt az a kedves igyekvés, ahogy még az olasz léptékkel is nagy hangú itteniek (a trasteverinók), a nemzetközi turistahordák (így jómagam és harcedzett családom) összehangolt támadásainak ellenére/miatt is, szeretnék megőrizni hagyományaikat. Dicséretes törekvés! Annak idején, nem túl messze a Vatikántól és a szálláshelyünktől (e kettő nem esett egybe), a Trastevere (Teverén túli) negyed központjában, a harmadik században épített Santa Maria bazilika lépcsőjén ülve írtam ezeknek a soroknak a vázlatát egy jegyzetfüzetbe.

Éppen túl voltunk egy pazar ebéden, melyet a templommal szemben, Sabatini úr remek éttermében költöttünk el. Saját elmondása szerint, már 1958 óta üzemel itt a „Ristorantéja”! Itt még kaphatóak olyan valóban tradícionális római ételek is, mint az ökörfarkragu (coda alla vaccinara) vagy a paprikás csirke (pollo alla romana con peperoni). A képen látható, Sabatini úr által nagy műgonddal, de gyorsan papírvékonyra vágott sonka szeletek után én ez utóbbit fogyasztottam el.

Ha túlzó módon és leegyszerűsítve akarnám leírni az ízvilágát, azt mondanám, a magyar (piros) paprikás csirke és a töltött paprika törvénytelen gyermeke ez az étel. Nem hasonlítom azonban a honi kulináris hagyományokhoz, mert bár sokan meg vannak hazánkban győződve az ellenkezőjéről, de azért halkan, suttogva ki kell mondjuk, bőven lenne mit tanulnunk azoktól a népektől, akik jóval messzebb jutottak ezen a téren.

Kiváncsi lennék, mit szólna Sabatini Úr az ananászos Hawai „pizzához”, vagy ahhoz a lendületes, de nyilvánvalóan barbár mozdulatsorhoz, melynek erdeményeképpen néhány deci hideg kecsöp(p) loccsan a frissen kisütött pizza tésztájára… Hasonlóan kellemes kulináris élményem a San Crispino fagyizó meglátogatása volt azon a nyáron Rómában. Persze sok fagyizó van a Trevi kút környékén, de ezeket a hideg gombócokat, különösen melegen ajánlom mindenkinek. Nincs turistacsalogató neon tábla az ajtó felett, nincs egyéb vetítés/vakítás, „csak” Róma legjobb, valóban kézműves fagylaltja. Szerintem. (és a New York Times szerint.)

BTW: Nézzétek a házszámot is!

Azt csak óvatosan jegyzem meg, hogy Sabatini úr „őszinte” étterme és a San Crispino is olcsóbb a „turistás” helyeknél. Nem a ferihegyi, vagy a balatoni vendég-riasztó ár/érték arányú egységeihez (NAGY tisztelet a kivételeknek!) hasonlítom e helyeket, hanem a környék árszínvonalához. (A Trevi kút környékén csak rosszabb és drágább fagyit volt szerencsém kipróbálni azon a nyáron.) Végül pedig, hogy ne vádoljatok álszentséggel, azoknak, akik pazar kilátás mellett szeretnének elkölteni egy sok fogásos remek vacsorát víz-lappal meg minden, látogassák meg a Cavalieri Hotelben Heinz Beck „La Pergola” nevű, három Michelin csillagos éttermét. Az ételekben biztosan nem fognak csalódni.

A kiszolgálás azért nekem Sabatini úrnál jobban tetszett…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art