Member of Group ›
Straight Forward, avagy az élet sója!
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Straight Forward, avagy az élet sója!

A „Só” című tanulságos magyar népmeséből származik a következő idézet, melyben a király három lányát kérdezi, legnagyobbtól a legkisebbig, árulják el, hogyan is szeretik őt. A király a történet végén döbben rá, legkisebb lánya hasonlata a legkifejezőbb.

– Felelj nekem, édes lányom: Hogy szeretsz engem?

– Mint a galamb a tiszta búzát. – mondta a leány.

– Hát te, édes lányom? – kérdezte a középsőt.

– Én úgy, édesapám, mint forró nyárban a szellőt.

– No, most téged kérdezlek – fordult a legkisebbikhez – ,mondjad, hogy szeretsz?

– Úgy, édesapám, mint az emberek a sót! – felelt a kicsi királykisasszony.

Sótlanul minden más, ha van akkor természetes, de hiányát azonnal érezzük. Vajon mi győzhette volna meg azonnal a  királyt lánya egyenes válaszának helyességéről? Nos, egy különleges természeti jelenség: a Bonneville sós síkság.

A „Bonneville salt flats” a pleisztocén korból származó Bonneville sóstó kiszáradt medre. Különlegessége, hogy a bepárlódott só hatalmas területen (kb. 104 négyzetkilométeren) rendkívül tömör és tükörsima, vízszintes felületet eredményezett. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas autók és motorok szárazföldi sebességi rekordjainak felállítására. Ez a legnagyobb ilyen képződmény a Utah állambeli Nagy Sóstótól nyugatra fekvő számos kiszáradt meder közül. A terület a nevét Benjamin Bonneville után kapta, aki az amerikai hadsereg tisztje és nyugat-Amerika felfedezője volt a 19. században. A Bonneville sós síkság Wendover nevű városhoz közel eső része lett autó- és motorversenyek lebonyolítására kialakítva. Számos szárazföldi sebességi rekord is itt dőlt meg. Ugyan a motorsport 1912 óta jelen van a Bonneville sós síkságon, de igazán nagy népszerűségre csak az 1930-as évektől tett szert, miután a híres sebességrekorder – Sir Malcolm Campbell – az egyre növekvő csúcssebességű rekorddöntő autóit 1935-ben ide költöztette a Daytona Beach tengerparti homokjáról. Ebben az időben már a 300 mph (483 km/h) elérése volt a cél.

Blue Bird

Hagyományosan minden év nyarának kezdetén a Utah-i Közlekedési Minisztérium nyitja meg a pályát, amely eredetileg két részből állt. Az egyik egy kb. 16 km hosszú nyílegyenes pályaszakasz, amely kifejezetten a sebességrekordok felállítására készült, míg a másik egy zárt ovális, vagy szabályos kör alakú pálya, ami távolsági versenyek lebonyolítására szolgált. Ez utóbbi hossza 16 és 19 km között változott, az aktuális talajviszonyoktól függően.

Az 1990-es évek óta a pálya kialakítása az aktuális rendezvény szervezőinek feladata. Napokkal vagy hetekkel a verseny előtt a rendezők felkutatják a síkság legmegfelelőbb részét az esemény lebonyolítására, majd megkezdik a pálya kijelölését. A pályabírók rögzítik az időmérő pontokat, majd a verseny előtti napon kihelyezik a pálya nyomvonalát jelző eszközöket. Eredetileg a nyomvonalat egy közepén felfestett fekete csíkkal oldották meg, amelyet később a sáv két szélére festett csíkok, végül pedig a közelmúltban egyszerű zászlók és bóják váltottak fel.

De ne szaladjunk ennyire a jelenbe, maradjunk a múltban! 50-es évek, mikor még nem használták a bójákat, és csak egy végtelenül hosszú egyenes fekete csíkot festettek nyomvonalként a só sivatag felszínére. Ekkor indult útnak Burt Munroe, egy elszánt, makacs, fafejű öregember Új-Zélandról, hogy élete álmát valóra váltsa.

Straight Forward - Burt Munro "helyes testtartás"

Először csak repeszteni akart, később már száguldani, majd rekordot dönteni a csaknem 40 éves, saját maga által átépített Indian motorjával.

Straight Forward - Burt Munro a rekord előtt

A történet megható, és a mai napig legendaként emlegetik Bonnevilleben, hiszen Burt a teljesen elavult, szinte tákolmánynak tűnő bordó kapszulájával olyan sebességet ért el az 1000 köbcenti alatti kategóriában, amit a mai napig sem sikerült megdönteni: 190.07 mph (305.88 km/h). Egyszerűen csak ment egyenesen előre.

A legenda film adaptációját „A leggyorsabb Indián” címmel egy büszke új-zélandi forgatókönyvíró és rendező készítette Anthony Hopkins főszereplésével. Csak ajánlani tudom, igazi őszinte „road movie”, ahol végig izgulhatjuk Burt történetét, és közben azt kívánjuk, bárcsak ismerhetnénk személyesen, bárcsak lakna a mi szomszédunkban is egy ilyen kisöreg, egy nagypapa, akinek átjárhatunk garázsába bütykölni… És persze bárcsak mi magunk is ott hasíthatnánk az öreg Indian szűk nyergében.

Az idei verseny nevezési határideje: Július 1.

Straight Forward!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art