Member of Group ›
Szécsi Noémi : Rohadt állatok
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Szécsi Noémi : Rohadt állatok

 
 

A művészettől mindig leesik a vérnyomásom –magyarázta a Hörcsög, ahogy a kukoricaszemeken keresztül öntötte le a kávét a torkán.

– A Biokert előtti időkben máshogyan viszonyult a kultúrához – jegyezte meg pikírten a Vakond. – A költői esteken a Gödörben. – Mert mindig odajártak a legjobb bulák – csámcsogott a Hörcsög közönyösen. A Vakond ezt aligha cáfolhatta volna. Izgatottan nevetgélő, éppen csak ivarérett nőstények töltötték meg a téglakerítés alatti elhagyott pocokjáratokat, és szemrebegtetve, mégis öntudatosan tűrték a kerek hasukra, gömbölyű hátsójukra, vékony csíkot húzó farkukra tapadó vágyteli pillantásokat. Igazából a hízottabb, tekintélyes hímek kedvéért jöttek, de a fiatalabb hímeknek is leesett ez-az, ha a kellő pillanatban környékezték meg a saját szaporodási hormonjaiktól megrészegült kisemlősöket. Vad éjszakák! A Vakond homályosan úgy emlékezett, hogy az első egy-két alomnyi kölyke ilyen irodalmi esteken fogant a sötét szőrzetükkel az éjszakába olvadó bölcsész-lányoktól. Bár ezek nem hagytak benne olyan mély nyomokat, mint az az eredeti és arisztokratikus külsejű albínó vakondnő, aki üdvözült pillantással leste a nyilvánvalóan alkoholtól csatakos nutria minden szavát – mindig a nádasról beszélt a tanítványainak.”

Mifelénk ritka az olyan írói pálya, mint a most negyvenhét éves Szécsi Noémié, aki nem tárcákkal, novellákkal kezdte, hanem egyből regényekkel.

Latin, angol és finn nyelvet tanult, az utóbbi kettőből diplomázott, egy ideig élt Finnországban is. Huszonhat éves korában jelent meg az első regénye, amit máig hét másik követett, köztük egy meseregény. Ezek mellett társszerzője volt gasztronómiai, művelődéstörténeti könyveknek, írt népszerű blogokat. Három legutóbbi regénye, amelyek némi fantáziával trilógiának is tekinthetőek, egyértelmű olvasói és kritikusi ovációt arattak. (Ebből kivette a részét a Vademecum is.)

Amikor hat év szünet után új könyve jelent meg, mindenkit meglepett, hogy ez nem egy újabb regény, hanem egy állatmese füzér. Nem vonzó sem a címe, sem a címlapja. Az utóbbin három, összeakadt farkú patkány látható egy régi könyvmetszeteket idéző fekete-fehér rajzon. Nekem is hónapokig tartott, amíg kézbe vettem, de aztán elszégyelltem magamat. Egy nagyon különleges, élvezetes és emlékezetes könyv, olyasmiről, amit valóban csak állatmeséken keresztül lehet elmondani. Egy novellafüzérnek álcázott sűrű, rövid regény ez a könyv. (Összesen tizenhárom történetet tartalmaz.) Alig leplezett korképe a mai világnak – nem csak a magyar, hanem minden populizmussal fertőzött társadalomnak. (Mégis, a könyv posztszocialista országok olvasóinak okozhatja a legnagyobb aha-élményt.)

Az, hogy a szereplők a legkülönfélébb állatfajokhoz tartoznak, a társadalom atomizálódását érzékelteti. Egyben bocsánatos bűnné tesz egyes tetteket: egy hörcsög persze hogy folyton zabál, hiszen pofazacskóját mindig meg kell tölteni. Nem adhat mást, csak ami a lényege. A Biokertnek átnevezett közönséges kertben a Hörcsög uralkodik, tetteit a Vakond szemén át látjuk, aki az ő titkára, táskahordozója, alulfizetett, sikertelen spin doctora. Akit mázsás súllyal nyomnak magánéleti problémái, az ilyen-olyan mellé szegődő nőstények, az újabb és újabb mellé szegődő „társak”, akik hipergyorsasággal felnövekvő almokkal ajándékozzák meg, de ő a kicsinyeket csak igen nagy nehézségekkel tudja táplálni.

Biztos minden olvasónak eszébe jut az ősrégi, legalább a kommunista időkbe visszanyúló vicc arról, hogy a kisvakond kérdezgeti a mamáját arról, hogy igaz-e mindaz, amit a föld feletti világról mesélnek az öregek. Hogy ott minden olyan világos, sokszínű és jó szagú. A mamája biztosítja, hogy ez mind igaz. Akkor miért élünk mi a föld alatt, Mama?
— Hát mert ez a mi hazánk! — magyarázza a vakond mama.
Szécsi Noémi vakondja feljött a felszínre munkát vállalni, és keserűen kellett tapasztalnia, hogy ott se jobb, egy fikarcnyival se.

(Magvető, 2023. Tervezte Pintér József. 114 o., ára 3699 Ft.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art