Member of Group ›
Szindbád, a forradalmár
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Szindbád, a forradalmár

Csabai László: Szindbád, a forradalmár – Nyolc év Misáéknál

Aki olvasta a Nyíregyházán élő író előző két könyvét, az jól tudja, hogy a főszereplő egy Schiffer Árpád nevű nyomozó, aki gyerekkorát Bagdadban töltötte, udvari orvosként szolgáló apjával. E könyv cselekménye is szülővárosában, a regény szerinti Nyárligeten játszódik.

Ez a kötet, a maga 873 oldalával mindkét elődjénél vastagabb, és nem kevésbé élvezetes. A cselekmény ugyanúgy bűnügyek füzérére, az idő lassú haladására épül, a főszereplő karaktere továbbra is kicsit mesés, valahol a realizmuson túl, a lektűrön innét. Az előző kötetben a négy év szibériai kényszermunka történetét olvastuk (ahonnét a főhőst kiemelték, és nyomozóként dolgoztatták, eléggé fantasztikusan hangzik, ugye?), úgyhogy a folytatás 1949-ben kezdődik, és az 56-os forradalom végnapjaiban fejeződik be.

Egy nagyon durva gyilkossággal kezdődik az első fejezet, amelyre csak sok száz oldal után térünk vissza, amikor az ügy Szindbád, azaz Schiffer őrnagy asztalára kerül. Ő egyébként nagyon változatos ügyekben nyomoz. Évekkel ezelőtti gyilkosság, négyszáz malac eltűnése, a csip-csup ügyektől kezdve a fontosnak tartott politikai ügyekig. Szindbád, aki a Horthy időkben is sikeres nyomozó volt, gyanús a rákosista elitnek, be kell lépnie a pártba, de a regény fikciós világa szerint mégis (többnyire) ki tud maradni a kor kegyetlenkedéseiből. Azokat mintegy oldalnézetből látjuk.

Egyébként is sokat tartózkodunk Szindbád fejében, aki mesél saját érzéseiről és a környékbeli emberek szokásiról. Például egyik beosztottja, Hudák hadnagy mélyszegénységben eltöltött gyerekkoráról. A humor Csabai László nagy képessége, a legrettenetesebb történetet is abba pácolja (lásd az eldugott szalonna megdézsmálásának történetét, és azt, hogy a fiú hogyan jár túl apja eszén a szalonnába vésett kereszt felfedezésével). Igazán élvezetes, amikor Szindbád elkanyarodik a szorosan vett témától és mesél. Például amikor hazaér az albérletébe, és ott azzal fogadják, hogy a helybéli csapat legyőzte a debreceni, erősebbet. És akkor Szindbád egy oldalon át meséli el, hogy mit gondolnak a nyárligetiek a debreceniekről.

Az úristennel kezdi, aki a hatodik nap végén rájön, hogy nem teremthet csak nagyszerű dolgokat, ezért a nap végén förtelmes dolgokat teremtett. Ezek egyike a debreceni polgár. A civis. Számtalan bűn és gyalázatosság jellemzi a civist. Kevély. Fösvény. Buja. Irigy. Torkos. Haragtartó. Rest a jóra. A Legfőbb vétke pedig, hogy lenézi a nyárligetit. Olyannyira, hogy a „tirpák” szót szidásra használja.” És így megy ez, a sérelmekről szóló gyakorlati példákkal.

És akkor még nem is említettük a regény két lényegi elemét, amik a trilógia első két kötetében egyáltalán nem szerepeltek. Hallatlanul agyafúrt, vicces és tökéletesen váratlan módon belekeveri a vidéken csordogáló történetbe a nagypolitikát.

Egyszer csak a Rákosi házaspár hálószobájában találjuk magunkat.

És kiderül, hogy Fenyicska és Matyusa között nem megy minden jól az ágyban. Néhányszor visszatérnek az ilyen fejezetek, az utolsó azon a napon játszódik, amikor a leváltott pártfőtitkár Moszkvába indul „gyógykezelésre.”

A másik váratlan elem Szindbád egy szegedi utazásához kötődik, ahol találkozik az előző kötetben megismert, szibériai élete egyik fontos szereplőjével. Ez utóbbi eset annyira valószerűtlen, hogy amennyiben a regény talapzata nem lenne ennyire erős és Szindbád karaktere ilyen valószerű, akkor ez az epizód agyoncsapná a könyv hitelét. De nem ez a helyzet.

És még nem is beszéltünk a gonddal rekonstruált helyi, paraszti beszédről, a lefegyverzően érdekes néprajzi adalékok garmadájáról és az 56-os forradalom vidéki napjainak szemléletes, végsőkig hiteles ábrázolásáról.

Meg az elmaradhatatlan, „funkcionális” szexjelenetekről. Feledhetetlenül borzalmas az a rövid epizód, amikor az özvegy, mint megtudjuk 52 éves, Ungváry grófné Pestről feljön, hogy eleget tegyen Szindbád idézésének, és az állomásról volt kocsisa, most fuvaros szállítja a városba. Egy elhagyatott szakaszon aztán a kocsis megáll, és arra a kérdésre, hogy miért nem mennek tovább, azt válaszolja (a maga szavaival), hogy most magáévá teszi.

„Muszáj ezt?”– kérdezi, és „leveszi a bugyogóját”.

De a zokogását nem tudja elnyomni.

Remek könyv, kétheti szellemi táplálék még a leggyorsabban olvasó könyvbarátoknak is. Vajon lesz-e a sorozatból tetralógia? A befejezés, szokás szerint lehetővé teszi. Kíváncsi lennék, hogy az 1901-ben született Szindbád hogyan boldogulna a kádári konszolidáció idején.

(Magvető, 2017, 873 o., tervezet Pintér József, ára 5499 Ft.)

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art