Member of Group ›
Szívünk vágya
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Szívünk vágya

 

Gosia Wlodarczak művésznőt egy barátja titkos kívánsága ihlette, hogy megalkossa a „Cinderella II – The Dreamer” című ellenálhatatlan installációját. A kívánság? Egy Bang & Olufsen rendszer birtokosának lenni. A végeredmény? A jellegzetes konstrukciók kíméletlenül érdekfeszítő reprezentációja.

Képzeljünk el egy kartonpapírból készült BeoSound 9000 készüléket és egy pár BeoLab 5 hangsugárzót, egy kenyér méretű ajándékdobozba csomagolva. Teljesen abszurd koncepció – hacsak nem Gosia Wlodarczak-nak hívnak minket. A lengyel származású művésznő számára ezek a jellegzetes termékek tökéletes alapanyagnak bizonyultak, egy olyan multimédiás művészi installációhoz, amely a vágy fogalmát tárja fel, és rajzot, hangot és videót foglal magába.

BeoSound 9000 és BeoLab 5 by Gosia

BeoSound 9000 és BeoLab 5 by Gosia

A Bang & Olufsen megtalálta az utat Gosia legújabb munkájához a Cinderella II – The Dream című munkájához, amikor a jellegzetes hangrendszert, mint vágy tárgyát azonosította. Ehhez az ambiciózus installációhoz egy BeoSound 9000 készülék és két BeoLab 5 hangsugárzó méretarányos modelljét készítette el, valamint modellezett egy Rolls-Royce Phantomot és Yohji Yamamoto egyik haute couture ruháját. Azért választotta azt a három tárgyaz az installációhoz, mert egy közeli barátja ezek után vágyakozott. Gosia eljátszotta a mesebeli tündér szerepét, és teljesítette ezeket a kívánságokat – bár erősen stilizált formában.

"Gyönyörű és minőségi, olyasmi, amit a zenét szerető emberek szeretnének magukénak tudni"

"Gyönyörű és minőségi, olyasmi, amit a zenét szerető emberek szeretnének magukénak tudni"

Mialatt Gosia a projekt koncepcióján dolgozott, sok barátját és ismerősét kikérdezte, hogy megismerje álmaikat és vágyaikat. Lorna, egy camberrai könyvelő és zeneimádó, egy BeoSound 9000 és egy pár BeoLab 5 hangsugárzó után sóvárgott. „Gyönyörű és minőségi, olyasmi, amit a zenét szerető emberek szeretnének magukénak tudni”. Gosia elmondta, hogy sok ember, akit megkérdezett, ezoterikus választ adott, nem szívesen vallották be anyagi dolgok iránti vágyaikat. Azonban a Bang & Olufsen pontosan az volt amire vágyott, minőséget és innovációt testesít meg, ugyanakkor erős esztétikai vonzereje is volt.

Gosia Wlodarczak - Desire

Gosia Wlodarczak - Desire

Az installációt előszőr Adeliade-ben, a South Australian School of Art-ban mutatták be, majd áthelyezték Melbourne-be az ARC One gallery-be. A vágynak ezen három tárgyát apró kartonpapír elemekből állította össze (a Bang & Olufsen installáció 185 darabból állt), amelyeket tapétával vont be és Gosia egyvonalas rajzaival lettek dekorálva. A paneleket ezután levették a szépen becsomagolt ajándékdobozról  és feltették a falra, az eredetivel szinte azonos méretben, hogy a BeoSound 9000-et és annak hangsugárzóit formázza meg. Bámulatos módon, Gosia BeoSound 9000 „készüléke” és a „hangsugárzók”  az internetről letöltött nyomtatvány alapján születtek. Egyszer ellátogatott Melbourne-ben a Bang & Olufsen üzletbe, hogy közelebbről is szemügyre vegye a tárgyait, a többi időben pedig egy képről és a hivatalos weboldalon megadott méretekből dolgozott. A projekt elkészítése 20 hónapi kemény munkát igényelt.

Gosia egy hangképet hozott létre, ez a Beo Similitude

Gosia egy hangképet hozott létre, ez a Beo Similitude

Azonban ez a falra szerelt újjáteremtés csak egyike az installáció három Bang & Olufsen interpretációjának. A második az, amit Gosia zenei hasonlatnak nevez. Különféle, saját tervezésű kódjainak felhasználásával (hangjegyeket alkalmazva rajzelemként – rövideket a kisebb formákhoz, hosszú hangjegyeket a nagyobbakhoz) Gosia egy hangképet hozott létre, ez a Beo Similitude – a Bang & Olufsen rendszer egy reprezentációja, amelyet kéziratpapírra rajzoltak. A következő lépés ennek zeneként történő „dekódolása” volt. Ebben a fázisban Gosia, akinek nincs zenei képzettsége, kapcsolatba lépett a canberrai ANU School of Music munkatársaival, Dr. Alistar Noble-lal. Noble-ben feltámadt az érdeklődés és beleegyezett, hogy zenében fogalmazza meg Gosia jeleit, számítógép szoftver segítségével. „Alistar nem változtatja meg az én vonalaim jelentését” – magyarázza Gosia. „A kompozíció pusztán a vizuális anyag lefordítása hangokra.” Ez az eljárás lehetővé teszi a hangrendszer interpretálásának harmadik változatát, amelyben a Beo Similitude kompozíciót videó formátumban játsszák le és egy monitoron jelenik meg, lehetővé téve a megfigyelők számára, hogy „hallják” milyennek „látszik” a jellegzetes CD lejátszó és a hangsugárzók.

Gosia Wlodarczak

Gosia Wlodarczak

A projektnek nagyon jó visszhangja volt és egy harmadik kiállítás is várható, amelynek most a Washington State University fog otthont adni az Egyesült Államokban. A növekvő nemzetközi érdeklődés megerősíti Gosia vezető ausztrál művészként felfelé ívelő karrierjét. Életrajzát az a tény is gazdagítja, hogy Ausztrália leginkább vágyott rajzművészi díjának várományosai között tartják számon. Egy Ausztráliában élő lengyel születésű művésznek, egy dán design inspirálta műve, a Cinderella II – The Dreamer, gyönyörűen tükrözi a Bang & Olufsen globális vonzerejét és elismertségét.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art