Member of Group ›
Tervezés csapatmunkában
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Tervezés csapatmunkában

Sokak számára meglepő lehet, de a Bang & Olufsent az együttműködésen alapuló tervezési folyamat jellemzi és hajtja előre.

A termékek és koncepciók bölcsőjénél egy sereg tervező, koncepciófejlesztő, mérnök, hangmérnök és egyéb szakember bábáskodik, és dédelgeti közös erővel szellemi gyermekét. Lássuk, hogyan vezetnek minket végig egy-egy új és forradalmi projekt megalkotásán!

Minden a szerkezettel kezdődik

„Először a szerkezetet nézzük meg – avat be Kresten Bjørn Krab-Bjerre, amikor a dizájnok születéséről mesél a Bang & Olufsennél –, ez egyfajta felkészülés, még mielőtt a tervezők megérkeznének. Van egy általános elképzelésünk arról, hogy milyen alkotóelemekre lesz szükség egy adott termékhez, de a hangsugárzók esetében a hangmérnököknek konkrét kéréseik is lehetnek. A BeoLab 50 kialakításánál, például, a hangsugárzók elhelyezését már azelőtt meghatároztuk, hogy a tervezők egyáltalán ceruzát ragadtak volna. A tervezési folyamatnak néha előre meghatározott követelményei vannak.”

Kresten Bjørn Krab-Bjerre koncepciófejlesztő annak a csapatnak a tagja, amelyik az isteni szikrától a megszületésig végigkísér egy-egy terméket, és menedzseli a folyamatban részt vevő különböző felek kívánalmait és véleményét. „Ahogy a cégnél szoktuk mondani, a forma áll a funkció szolgálatában – mondja Søren Jørgensen. – Ha előzetesen sok hardver lett kiválasztva, ahogyan az a BeoLab 50-nél is történt, az eleve meghatározott irányba tereli a formát.”

Søren Jørgensen műszaki projektmenedzser az az ember, aki a termék létrehozásának műszaki aspektusaival foglalkozik. „A BeoLab 50-nél meghatároztunk egy indikátort: nyújtson jobb és nagyobb teljesítményt, mint a portfólióban általa felváltott hangsugárzó, a BeoLab 5, és essen le az álluk a közvetlen versenytársaknak – mondja Jakob Dyreby. – Ez kihatott a készülék méretére és alakjára is. Bizonyos nagyságú térre volt ugyanis szükségünk, hogy mozgatni tudjuk a levegőt a készülékházban, illetve kellett a hely a hangszóróegységeknek is, hogy mozogni tudjanak, egyszóval a választott kiindulási koncepció a tervezőknek is támpontot nyújt.”

Jakob Dyreby hangmérnök a termékek hangteljesítményéért felel. Az együttműködés roppant fontos ott, ahol a dizájn és a technológia találkozik. Ezért összehoztuk a BeoLab 50 mögött álló koncepciófejlesztőt, műszaki mérnököt és hangmérnököt, hogy meséljenek a Bang & Olufsen védjegyévé vált együttműködő tervezési folyamatról. Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a Stuerből érkező dizájnok nem egyetlen mesteri agyból pattannak ki, sokkal inkább több különböző szakember munkájának és közös erőfeszítésének gyümölcsei.

Ahogyan már említettük, a tervezési folyamat a szerkezet áttekintésével kezdődik, de már azelőtt is van egy alkotó-tervező fázis, ahol az alapok megszületnek. Kresten Bjørn Krab-Bjerre szerint ez utóbbi olyan, mint egy kiruccanás az áruházba. „A termék megalkotásánál sokat számít, hogy meghatározzuk, mit bír el a büdzsénk – magyarázza. – Vannak olyan polcok, ahol az alapvető élelmiszerek és egyéb nélkülözhetetlen árucikkek találhatók, aztán vannak olyanok is, ahol a cukorkák és más kísértések sorakoznak.

Ha a kosaradba teszed a nagy dobozos jégkrémet, akkor már csak egy kis csokit vehetsz magadnak, ezért mi folyton különböző helyzeteket vizsgálunk meg. Ha beleteszünk egy nagy mélysugárzót és egy pár középsugárzót a termékbe, nagyobb mozgásterünk marad a dizájn terén. Ha viszont egy másik erősítőt választunk, valami egész mást tudunk kihozni ugyanazokból az elemekből. Ezek a döntések és választások hozzák mozgásba a folyamatot.” Jakob Dyreby és Søren Jørgensen egyetértőn bólogat, majd egyikük hozzáteszi, hogy a koncepcióvázlatok, amelyekből dolgoznak, nagyon letisztultak, „csecsemőkorukban” még szinte csiszolatlanoknak mondhatók, de menet közben történik velük valami.

„Ahogy egy termék kezd testet ölteni, érzelmileg egyre inkább kötődik hozzá az ember – mondja Kresten Bjørn Krab-Bjerre széles mosollyal –, pedig nagyon fontos, hogy kordában tartsa az érzelmeit, és ne veszítse szem elől a célt.”

„Azért dolgozunk itt, mert szenvedélyesen szeretjük a munkánkat. Őszintén szólva néha kicsit el is szalad velünk a ló – tör elő belőlük a nevetés, ahogy Kresten Bjørn Krab-Bjerre a cégben uralkodó hangulatról mesél. – De számunkra mindig a fogyasztók az elsők – teszi hozzá. – Ha a komplett csomag tetszeni fog nekik, akkor belevágunk.”

Hogyan teljesítsük az elvárásokat, és hogyan haladjuk meg azokat?

„Amikor az emberek Bang & Olufsen hangsugárzót vásárolnak, vannak bizonyos alapvető elvárásaik – mondja Søren Jørgensen. – Az anyagoknak és a kézműves kidolgozásnak kiemelkedőnek kell lennie, és az sem árt, ha van a termékben valami egyedi szépség” – mosolyog, majd Jakob Dyreby veszi át a szót: „Akusztikai szempontból a legmagasabb szintet kell megugranunk, de ez mindig is így volt, szóval erről nem sokat beszélünk. Bár lehet, hogy kellene” – teszi hozzá elgondolkodva.

Ha a dolgok mélyére ásunk, egyetlen Bang & Olufsen termékből sem hiányozhat három elem: a kötelező kvalitások, az elvárásoknak való megfelelés és a pozicionálási előnyök. A kötelező kvalitások a hatóságok által támasztott jogi követelmények, míg az elvárásokat a vevők támasztják ebben az árfekvésben, például, a hangminőség, a kézműves kidolgozás és a vevőszolgálat terén. Az utolsó és legfontosabb jellemző pedig a pozicionálhatóság, ami a BeoLab 50-nél nem más, mint az a hűhaélmény, amikor az akusztikus lencse megjelenik és kitárja szárnyát.

„A pozicionáló tulajdonságokkal lehet igazán eladni egy terméket. Amikor megtörténik a varázs, és a vásárlók úgy érzik, többé nem tudnak élni az adott termék nélkül” – állítja Kresten Bjørn Krab-Bjerre magabiztosan, miközben bemutatja a lencse gondosan koreografált mozgását. „A pozicionálás kapcsán különösen fontos megemlíteni a BeoLab 50 hangminőségét! – teszi hozzá Jakob Dyreby. – Nagyon magas szintről beszélünk: itt is a zászlóshajónknál, a BeoLab 90-nél kikristályosodott szakértelmet hasznosítjuk. Teljesítmény, hangtisztaság és pontosság tekintetében teljesítettük a feladatot, a hangsugárzó egységek okos elhelyezésének köszönhetően pedig fantasztikusan tudjuk irányítani a rendszert.”

A dologban az a csavar, hogy minden elemnek bele kell férnie a készülékházba, miközben a hőt ki kell engedni, a levegőt pedig körbe kell járatni. Ez már Søren Jørgensen asztala. „Ez tulajdonképpen egy nagy legó, mert a huzalozást és az összeszerelést is figyelembe kell venni, ezért a tervezési folyamat során nagyon sokat kell próbálkoznunk. Bármit lépünk is, egyedi reakciót váltunk ki vele, ezért ez egy lenyűgöző, közös alkotási folyamat. Minden részlegnek benne van a munkája az adott termékben.”

„Az összes döntés kihat a hangzásra is – mondja Jakob Dyreby –, ami azt jelenti, hogy az akusztikai részlegen utána teszteljük a dolgokat. Szerencsére rengeteget megtanultunk már a BeoLab 90 kapcsán, hogy ügyesen össze tudtuk hozni a dolgokat. Ezzel pedig nemcsak időt spóroltunk, hanem a következő szintre is emeltük a terméket.”

„A BeoLab 90 és a BeoLab 50 kapcsán ugrásszerűen nőtt a tudásunk arról, hogyan viselkedik a hang egy helyiségben, illetve hogyan hat rá – állítja Kresten Bjørn Krab-Bjerre. – Ezek a képességek beépülnek a rugalmas BeoSound 1 és BeoSound 2 hangszóróinkba is, és az egész termékportfóliónkban tovább fejlődik a technológia.”

A varázslat a dizájn, az akusztika találkozásánál, a műszaki elgondolások, a hardver és a szoftver mögött történik.

– Jakob Dyreby, hangmérnök

A Bang & Olufsen-lelkülettől más ez a vállalat

„Semmi kétség, a sikerünk kulcsa az, ahogyan összedolgozunk – hangsúlyozza Kresten Bjørn Krab-Bjerre. – Csapatként működünk, és közös a célunk. Együtt üljük körbe az asztalt, és egymásnak tartozunk elszámolással. Ha a hangmérnöknek gondja van, a srácok a koncepciófejlesztésről és a műszaki részlegről igyekeznek segíteni, és fordítva. Soha nem arról szól a történet, hogy valamelyik részleg lenyomja a többit, hanem mindig arról, hogy közös erővel hozzunk létre valamit.”

„Ez a különleges Bang & Olufsen-lelkület és együttműködés az, ami igazán megkülönbözteti ezt a vállalatot a többitől – véli Kresten Bjørn Krab-Bjerre. – Folyamatosan azon vagyunk, hogy fejlődjünk, és mindig odafigyelünk a részletekre. És mivel annyi különböző szaktudást ötvözünk a kérdések megválaszolásához, együtt jobban teljesítünk, mintha külön-külön csinálnánk ugyanezt. Sőt meg merem kockáztatni, hogy akár le is lehetne szedni az összes logót a Bang & Olufsen termékekről, az emberek akkor is meg tudnák mondani, hogy melyeket gyártottuk mi. A termékekről egyszerűen sugárzik az itt dolgozók szenvedélyes elkötelezettsége.”

Save The Lake

2023. november. 29.

Szabó Fanni Eperke

2023. november. 22.

Tolnay Lili

2023. november. 15.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art