Member of Group ›
TOP 2022 / A legjobb hazai albumok
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

TOP 2022 / A legjobb hazai albumok

 

2022-ben sokan csatlakoztak a PHENOM táborhoz, fiatalok jöttek, a fásult idősebbek mentek.

Talán paralel ezzel, de a sorsszerű zenei generációváltást is épp ebben az időszakban éljük át itthon. Az idei év rengeteg friss magyar előadót emelt a streaming listák élére, ennyi teltházas koncert láttán pedig mi is csak kapkodtuk a fejünket. Nagyon izgalmas időszakát éli most a magyar könnyűzene, éppen ezért az idei albumlista szereplőinek kiválasztásával sem voltunk könnyű helyzetben. Sok személyes kedvencünk kimaradt, de ilyenek a listák – valahol mindig meg kell húzni a ponthatárt. A következő 15-ös toplista a szerzőink szubjektív ajánlásai és szavazatai alapján lett összeállítva. Remek év volt, találkozunk 2023-ban!

Platon Karataev – Partért kiáltó

A Platon Karataev első magyar nyelvű lemeze egy lírikus barangolás önmagunkkal, egy bensőnket bejáró, lelkizős zenei út. Dallamaival elcsendesít, olyan mintha belülről simogatna, hogy megnyugtassa: nem lesz semmi baj. Balla Gergely (ének és gitár) dalszövegeit ezúttal kötet formájában is elolvashatjuk, Dobos Emőke illusztrációival és a Vízből van című klipben is szereplő Vecsei H. Miklós ajánlásával. Balla úgy érzi, számára „ezzel a lemezzel érett be a Platon igazán”. Az album utolsó trackje, a Lombkoronaszint, méltó és fenséges lezárás: „Lásd, hogy varázs rejlik minden indulásban”.

Kulcsdal: Partért kiáltó

Blahalouisiana – Hozzánk idomult éjjel az ég

Az idei Fishing on Orfű himnuszát (Szívemet kitéped) is jegyző székesfehérvári Blahalouisiana negyedik sorlemezén az eddigiekhez képest  bátrabban kísérletezik a különböző zenei stílusokkal. Az amerikai 70’s rock (Aki nincs még ébren) és folk-rock (Ha itt maradsz) hatások mellett, például a lüktető funk és a diszkó (Nem ereszt), vagy a kilencvenes évek alt-popja (Ott van a nap) is tetten érhető a lemezen. Jó látni, amikor egy zenekar a szemünk láttára nő fel és összehozza az egyik legjobb hazai albumot idén.

Kulcsdal: Nem ereszt

POWER PUFF – PP2

Gyuris, Grasa és Szalai triója elérte, hogy a tengerentúlon hódító, Yeat, Playboi Carti és Destroy Lonely nevével fémjelzett újgenerációs trap legfrissebb leágazásának végre hazai szimbiótája is legyen. Bárdos Lajos-, lány-, pénz- és szer-referenciák (azért ne feledjük: „fontos a lóvé, de legelső a szeretet”) a legkurrensebb köntösben, amitől végre úgy érezhetjük, hogy az eddig szárnyait próbálgató magyar trap tényleg beért. Igaz, jövőre még több kísérlet is elférhet azért…

Kulcsdal: Szeged Felől

Csaknekedkislány – CSNK

Novemberre futott be a Csaknekedkislány harmadik nagylemeze, a CSNK, a premier után pedig nagyjából két szempillantás alatt lett dupla teltházas a lemezbemutatós turnéjuk két januári, Akvárium Klubos dátuma. Nem mellesleg teljesen indokoltan: jó látni, hogy undergroundból induló előadók is tudnak mainstream (vagy legalábbis nagyobb pályás) babérokra törni anélkül, hogy identitásukat vesztenék, ráadásul fontos és jó ügyek mellett állnak ki és továbbra is remek dalokat gyártanak.

Kulcsdal: A Gólyában ma este

Hundred Sins – OPERA

Hundred Sins (vagyis Pócsi Botond) első albumának címe sokak számára azt sugallhatta, hogy egy nagyívű, hosszú anyagra készülhetünk. Helyette kicsit kevesebb mint fél órában ad szeletet egyedi világából a 23 éves producer, csupa jobbnál jobb, olyan szigorúan újgenerációs közreműködőkkel, mint ajsa luna, Kolibri, gyuris, Szlimmy, Filo, kristoaf, vagy az immár hazai bulvármédiát is megjáró, idén a legnagyobb Spotify-hallgatottságot bezsebelő Azahriah.

Kulcsdal: Keddi Est

imanexperiment – murmaid

A májusban megjelent második imanexperiment album, melyen a Nitától már megszokott hangzás tovább polírozott, gitárokkal megfűszerezett kiadását kaptuk, ami tökéletes példa arra, hogyan lehet önképző zenészként fejlődni és kibontakozni, és hogyan lehet igényes, karakteres és kreatív popzenét csinálni, akár itthon is. Nitával ősszel beszélgettünk egy nagyot, többek közt az új lemezről is.

Kulcsdal: start it again

Analog Balaton – Csússz Le

2021-ben kiadott, pozitív kritikákat kapó LENT című első Analóg Balaton lemez után újabb keserédes, elektronikus dallamok lüktetnek az idén nyáron megjelentetett Csússz le című mini-albumon is. A 6363, Szendrői Csaba (Elefánt), és Superflake közreműködésével készült négy dalban, négy különböző, könnyed és felszabadult hangulatgyűjteményt kapunk a duótól.

Kulcsdal: Pupilla

Jónás Vera – Experiment Hold

Az idő múlását mi sem bizonyítja jobban, hogy már hat év telt el a legutóbbi Jónás Vera sorlemez (Tiger Now!) óta. A legfrissebb, idén áprilisban kiadott HOLD című anyagon 11 dal meséli el experimentális zenei megoldásokkal az egyre gyorsabb változó kaotikus világ történéseit és rázza fel kis buborékban élt mindennapjainkat.

Kulcsdal: Fire

LADY / BIRD – MINDEN

A LADY / BIRD debütáló lemezét nemcsak Csóka Áginak volt terápiás élmény elkészíteni, de őszintén szólva már csak meghallgatni is az. Ezzel a túlnyomórészt magyar nyelvű számokat tartalmazó anyaggal sikerült végre meghonosítani az elszállós dream pop műfaját. A fülbemászó pszichedelikus dalok az elfogadás útjára terelgetnek és megadják a tökéletes receptet a nyomasztó idők átvészelésére. Ági karakteres hangja egy olyan atmoszférát teremt, amelynek köszönhetően a saját történetedben egyaránt válhatsz nyugalmas megfigyelővé vagy éppen öntudatos főszereplővé. Az albumhoz egyébként egy rendkívül kedves zine is társul, amit mindenképp érdemes végiglapozni.

Kulcsdal: MÁRCIUSI MANTRA 2.0

Carson Coma – Digitális/Analóg

Kicsit olyan érzés, mintha csak egyet pislogtunk volna a Corduroy Club megjelenése óta, és az akkor gimiből frissen szabadult bandából egyből a hazai zenei élet legdinamikusabban fejlődő szenzációja vált. A kezdeti retrobeat/surf rockos paletta szépen kiszélesedett a harmadik nagylemezre, amely pontosan megfelelő mértékben adagolja a slágeres pop himnuszokat, stadion rockot, és a szükségszerű lélekbúvárkodást. Az punk energiákkal berobbanó, önfejtegető Bőröndnél nehéz lett volna ütősebb nyitódalt választani, az album legnagyobb számai azonban egyértelműen az életközepi válságról fantáziáló Osztálytalálkozó és a homofób propaganda ellen nyíltan felszólaló Pók voltak.

Kulcsdal: Pók

Дeva – Csillag

A Csillagról szinte lehetetlen megmondani, hogy egy elsőalbumos megjelenés. Дeva a dalszerzői, énekesi, és produceri profizmus hármasával navigál végig bennünket a szép ívben felépített lemez mágikus tartalmain. Az önmagával felénekelt éteri kórusokat meglepő könnyedséggel fűzi össze az elektronikus elemekkel, miközben gyönyörű szimbólumokkal tűzdelt narratívát épít fel. A legapróbb effektek is a helyükön vannak és iszonyatosan természetesnek hatnak, miközben mind egy komplex narratívát szolgálnak. A Csillag dalai akár egy bizarr szépségű Ari Aster projektben is helyet kaphattak volna. Egy pillanatra képzeljük csak el, hogy milyen is lett volna az, ha Дeva készíti a Fehér éjszakák című film zenéjét. A nemzetközi siker valahol borítékolható is volt az énekesnő számára, még a nem kifejezetten rádióbarát hangzásvilág ellenére is. Elvégre ki ne örülne annak, ha egy ilyen fantasztikusan összerakott folktronica produkcióval kerülne fel Magyarország az internacionális zenei térképre.

Kulcsdal: Fa Lenni

Co Lee & don C – Air

Hiánypótló, magyarországi viszonylatban mondhatni példátlan, és máig arcpirítóan alulértékelt az egyesülés a lo-fi powerhouse Bluntshelter kiadó és a Wavy Budapest, avagy a műfajra szakosodott don C és Co Lee között. Hasonlóan penge, felhőn ülős alapokra rappeltek már itthon, de így, ilyen kigondolt koncepció mentén és egy teljes, kimunkált album szintjén talán még soha: játszi könnyedséggel levezényelt légi séta; az első léptek az igazán bölcsre csiszolt magyarhoni angol hiphop felé.

Kulcsdal: No More Lovesongs

Mordái – Álom esett a szememre

A Nóvé Soma (Middlemist Red, Samurai Drive) által alapított formáció második nagylemezének változatosabb hangszerelésében a zenekar összes tagja részt vett, a feldolgozások alapjául szolgáló válogatásba pedig a népdalok mellett Petőfi és Weöres Sándor részletek is bekerültek. A szaxofonnal, dobokkal, gitárral és basszusgitárral kiegészülő ének, olyan húrokat pendített meg a folk-rock színtéren, ami már Európa-szerte is felhívta magára a figyelmet. Az album egészét áthatja a népdalok borongós, rejtélyes hangulata.

Kulcsdal: Lassan kocsis

Aurevoir. – Deák rét

Augusztusban jelent meg az Aurevoir. új lemeze. A Deák rét hozza a tőlük jól megszokott ethno-beates hangzást, emellett több slágergyanús dal is szerepel rajta. Ha mindez nem lenne elég, egy AWS feldolgozás (Édes, mint a só) és egy megzenésített Pilinszky vers (Tilos Csillagon) is ráfért a korongra.

Kulcsdal: Örvény

Beton.Hofi – Playbánia

Az év egyik legnagyobb áttörése volt a Playbánia lemez, amely megmutatta Beton.Hofi műfaji sokszínűségét, hangzásban és szövegben egyaránt. Sokak számára hidat épített a megosztott magyar hiphopközegbe, összekötve az oldschool rap kedvelőit a kortárs trap és elektronika világával. Tetszik, vagy sem, de a Playbánia lett a hazai hiphop felhozatal eddigi legizgalmasabb és legformabontóbb albuma. Idén legalább is biztosan.

Kulcsdal: Bagira

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art