Member of Group ›
Megmutatva eltakarni, azaz a harisnya korunkban
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Megmutatva eltakarni, azaz a harisnya korunkban

 

Az egykor olyan szigorúan vett szabály, mely a harisnyát üzleti és alkalmi megjelenéseknél kötelezően előírta, ma már túlhaladott lett.

A nyolcvanas évekig a nők szinte minden élethelyzetben keretekbe foglalták a lábukat, a meztelen bőr megmutatása a könnyed megjelenések esetében sem volt azokban a korokban elfogadott. A divat változása, a személyes szabad stílus bátrabb megélése, a kor, amikor a szabályokat egyre inkább felülvizsgáljuk, lassan elfogadottá tette az egyre gyakoribb harisnya nélküli megjelenést. Napjaink öltözködési kultúrája és üzleti öltözködési kódexei egyre több esetben tekintenek el a harisnya kötelező viselésének előírásától.

A felnövő generációk viszonya is jelentősen megváltozott ezzel a női ruhadarabbal kapcsolatban, hiszen egyre kevesebb szabály van, amit korunk szabad és individuumra törekvő emberei követni hajlandóak.

A szigorúan vett formális üzleti és protokolláris megjelenéseknél természetesen továbbra is kötelező és elvárt, a közmegegyezésnek megfelelő elem, a női bőrt eltakaró feszülő nejlon burok, de a hétköznapi megjelenéseknél, a rohanó munkanapokon és az esti alkalmakkor is egyre több nőt látni harisnya nélkül. A legtöbb nőnek ma is természetes az, hogy komoly üzleti megbeszélésekre a kosztümöt vagy szabott ruhát viselve az összeállításhoz illeszkedő harisnyát kombinál, amely a megjelenését finoman kiegészíti, szoliddá teszi. A harisnya bizonyos cipőkhöz kombinálva viszont egyenesen tilalom alá esik, azaz a nyított sarokrészes pántos, valamint nyított orr-szabású darabokhoz nem viselhető, bokacipőkhöz, félmagas modellekhez és csizmákhoz viszont egyenesen kötelező.

A klasszikus körömcipőhöz és stiletto-hoz, valamint a különféle lapos modellekhez hivatalos, komoly megjelenés esetén az illeszkedő harisnya viselése ruhastílustól és évszaktól függetlenül napjainkban is elvárt. A harisnya mellőzése sokaknál a szabadság megélése, lázadás a konvenciókkal és az elvárásokkal szemben. Mások a harisnyát, mint a divat egyik elemét kezelik, pillanatnyi kedvük, hangulatuk alapján döntik el, hogy viselnek-e. Színesen egészítik ki vele a megjelenésüket, egyéniségük és ezzel önképük állandó és izgalmas darabjaként élik meg, vagy olyan béklyóként, amit a társadalmi és céges elvárások kényszerítenek rájuk. A harisnyához való viszony a nőről sokat elárul, nem csak az, hogy visel-e, hanem az is, hogy milyent és miért.

A harisnyával van, aki eltakar és van, aki megmutat, van, aki besimulni akar és a testét másodlagossá tenni, mások éppen a test hangsúlyozására, jelenlétük súlyozására használják a lábakat kiemelő darabokat. Megválasztásánál különösen fontos a biztos önkép és önkritika. A legtökéletesebben összeállított ruházatot is könnyen elronthatja egy helytelen, színében vagy mintázatában elhibázott harisnya, érdemes visszafogott mintákat, biztos klasszikus modelleket választani, olyanokat, amelyek finoman kiegészítenek, nem pedig sután hangsúlyoznak. A férfi szem ösztönösen vonzódik a női lábakhoz, vonalaik és arányuk, esztétikájuk, mozgásuk, számunkra különösen üzen, látványuk varázslatos és megunhatatlan, a lábak esztétikája minket örökös, de édes rabságban tart.

Személy szerint én, a hátrészén végig csíkos fekete üvegszálas harisnyáért vagyok oda, amely a szoknya alatt induló lábakat sejtelmesen keretezi, egyfajta sorvezetőként ragasztja a férfi szemeket a kecses testrészekre.

A jól megválasztott harisnya rangot és allűrt ad a Nőnek, sejtet és nem feltár, sosem harsány és erőltetett, finoman illeszkedik a lényéhez, kiegészíti a megjelenését és eközben személyiségéről is üzen. A kevesebb itt is mindig több.

Az a jó, ha a lábra és a Nőre emlékezünk, nem pedig a harisnyára!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art