Member of Group ›
275 gramm zene
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

275 gramm zene

… és akkor CeciIie Manz, lájkolta az Insta’ bejegyzésünket! Na de ki az a Cecilie Manz és melyik bejegyzésünket kedvelte?

Cecilie Dániában, Zealand szigetén született 1972-ben és 39 évvel később, 2011-ben megtervezte a BANG & OLUFSEN számára a BeoLit 12-es készüléket. E két jeles esemény között besöpört „néhány” díjat (Danish Design Award 2x, Forum +1 Award, IF Product Design Award, Finn Juhl Award, Bolig Magasinets Design Award „Best Designer” díj) és az általa tervezett termékeket kiállították a világ több múzeumában és galériájában is. (Koppenhágában a Danish Museum of Art & Designban, Baselben a Vitra Design Museumben, Tokióban a Miyake Design Studio Galleryben, Milánóban a Milan Furniture Fair rendezvényen 2x és Londonban a Mindcraft kiállításon.)

Cecilie 1998-ban alakította meg Koppenhágában saját cégét, a Manz Lab vállalatot és a BANG & OLUFSEN mellett, többek között tervezett már a Lightyears, a Holmegaard és a Fritz Hansen márkák számára is tárgyakat. Híres Mikado asztala New Yorkban a MoMA (The Museum of Modern Art) design kollekciójának része. A BeoLit 12-es (és persze 15-ös, 17-es) mellett, többek között ő tervezte a BeoPlay A1-et, A2-őt, M5-öt és az ebben a cikkben bemutatandó legújabb kis kompakt bluetooth hangszórót, a BeoPlay P2-t is. (Bájdövéj: ez utóbbi termékről publikált instagram képünket lájkolta Manz kisasszony.) Ha végignézitek ezeket a becses B&O PLAY kegytárgyakat, könnyen beazonosítható Cecilie keze nyoma. Ahogy egy karizmatikus énekesnél, úgy nála is már az első taktusoknál/vonalaknál felismerhető sajátos stílusa. Jól van ez így, telhetetlenül várjuk a következő csodákat a primitív-bonyolult-egyszerű evolúció jobbik végéről!

Az egyszerűség ráadásul ebben az esetben nem csak a küllemre vonatkozik, hanem (ahogy a legnagyobb tervezőknél) a kezelhetőségre is, hiszen, az iPhone-hoz hasonlóan, egyetlen gombbal rendelkezik csak a készülék! Ráadásul Cecilie ezt az egyetlen gombot is rafináltan a B&O logó alá „csempészte be”! (Még az USB-C lyuk is szemérmesen elbújva várja a töltőkábelt. Ez a „viktoriánus időket idéző prűdség” egyébként érthető, mivel kb. 10 órás használat után van csak szükség rá.)

Az ördög zeneszerető ügyvédje persze rögtön megjegyezné: ismét egy túlgondolt XXI. századi tech-termék, ahol a design oltárán beáldozták a funkcionalitást! Éppúgy nem lenne azonban igaza, mint a korábban említett iPhone bemutatása kapcsán azoknak a fanyalgóknak, akik bukásra ítélt terméknek kiabálták a fizikai gombok nélküli Apple okostelót. Ugyanis a P2-es rácsozott része egyben érintőfelület is, továbbá természetesen a jól megszokott és sokak által magasztalt BeoPlay alkalmazáson keresztül is vezérelhetjük a hangszórót.

Ráadásul az említett „rejtett” érintőfelület funkcióit személyre szabhatjuk, magyar(talan)ul szabadon kasztumizálhatjuk. Akiknek pedig ez sem elég (mondjuk valakinek semmi sem), beállíthatják, hogy szolidan rázogatva a pékettest, az előzékenyen (pl.) a következő dalra ugorjon. Apropó zene! Ez az a pont, ahol igazán jól teljesít a kicsike! Tenyérnyi méretéből adódóan nyilván nem tudja a nagytestvérek mélyeit hozni, de a „kicsi a bors, de erős” közhely jól írja el, hogy mit tapasztal a gyanútlan tesztelő, amikor először hozza a frászt ifjú gyermekeire. Aki pedig személyesen szeretné kipróbálni a BeoPlay univerzum „tenyérbemászó zenei ellipszisét”, a Bálna Budapest Központ északi főbejáratánál nézzen körbe. Kávét ne hozzon, van ott, kutya jöhet, motorosok/biciklisek szintén welcome!

p.s. Cecilie-nek pedig várjuk a következő nagy dobását. Nagyon!

Laki Eszter

2023. szeptember. 27.

Kaszanyi Nóra

2023. szeptember. 13.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art