Member of Group ›
Az év művészeti eseményei
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Az év művészeti eseményei

 

Az elmúlt évek fényében 2022-ben minden eddiginél jobban szomjaztunk a kultúrára, ahogy a művészeti és design eseményekre is. És mintha ezzel párhuzamban minden kreatív elme, alkotóművész és designer – na meg persze kurátor – meg akarta volna mutatni mire is képes, ha mindent belead.

Szubjektív válogatásunkba azok az események és kiállítások kerültek be, ahol mindez teljesült. Következzenek 2022 legemlékezetesebb művészeti és design eseményei. Reméljük jövőre legalább ennyi, ha nem több élménnyel gazdagodhatunk!

Kamay Ko AVIV – Dinner Party

A Kamay Ko AVIV – Dinner Party kollekciója idén ősszel debütált, és igazi mediterrán hangulatot csempészett egy szürke budapesti estébe. Az étel és vacsora fókuszú és mintavilágú kollekció születését egy mediterrán vacsorával ünnepelte meg a márka, ahova minden érdeklődőt szeretettel vártak. A vacsorának és a kollekció bemutatójának a Lumen kávézó adott otthont, egy családias hangulatú esemény lett a végeredmény, ami egyben a kollekció fő üzenete is.

Fotó: Donka Panna

METU diploma divatbemutató

Az idei Budapest Design Week keretében a Budapesti Metropolitan Egyetem frissen végzett divatszakos hallgatói is bemutathatták diplomakollekcióikat. Az álom tematikában megrendezett show-nak a Magyar Nemzeti Galéria látványos kupolaterme adott otthont. A BA és MA képzést végzett tervezők ruhakollekcióihoz szintén METU-s ékszertervezők kiegészítőit párosították, de egy-egy szett erejéig még különálló textilmunkák is megmutatkoztak a kifutón.

Hieronymus Bosch rejtélyes világa

A Szépművészeti Múzeum tavasszal elhozta az év egyik legnagyobb eseményét a Menny és Pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világacímű kiállítást. Bosch vízió mellett a munkássága által megihletett művészek alkotásai is hidegrázós élményt nyújtottak.

Fotó: Szépművészeti Múzeum

Közös ihlet: hangul Jun Dongdzsu költészete nyomán

A Koreai Kulturális Központban megrendezésre került kiállítás egy egészen egyedi színfoltja volt a hazai kulturális események sorának. Az egyszerre informatív, mégis költői megközelítésű tárlaton a legváltozatosabb médiumok segítségével kerülhettünk közelebb a koreai írásrendszer szerkezetéhez és formai adottságaihoz. A vizuális játékokkal és interakciókkal bővített tárlat többféle látogatói attitűddel is jól tudott rezonálni.

Fotó: Koreai Kulturális Központ

Challenging Futures

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rendezésében létrejött kiállítás fontos irányokat rajzolt ki a jövő kihívásait és a hallgatókat foglalkoztató, globális és lokális kérdéseket illetően. Az ösztöndíjas munkák fókuszai a szociális ügyektől az urbanisztikán át, egészen a spekulatív design lehetőségeiig terjedtek. A kritikai szemlélet mind az egyes projektekben, mind az azokat összefogó, az inkubációs helyzetet aláhúzó installációban visszaköszönt.

Fotó: Lakos Máté

Basquiat kiállítás az Albertina-ban

A bécsi Albertina 50 olyan művet sorakoztatott fel Jean Michel Basquiat életművéből, melyeken keresztül mélyebben is megismerhetjük a művész hátterét és indíttatását arra, hogy a graffitizésen túlnőve, vásznakon, tárgyakon jelenítse meg gondolatait. A bécsi tárlat egyike azon kiállításoknak, ahol valóban megéri elolvasni a falszövegeket is, mert általuk a kiállított alkotások is tágabb értelmezést nyernek. Nem a művész technikáját elemzik hosszasan, hanem egy egész korképbe – a ’80-as évek lüktető New York-jának művészeti életébe – engednek betekintést, olyan részletekkel, melyek eddig csak homályosan éltek a köztudatban.

Fotó: Albertina

Art deco Budapest

Nem sűrűn láthatunk itthon plakát kiállítást, olyan átfogó tárlatot, mint a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című tárlata pedig még ritkábban. Utoljára majd’ tíz éve rendeztek hasonló nagyvolumenű kiállítást a plakát műfajról (Merészebb, mint a festészet, 2014, Iparművészeti Múzeum). Ezúttal a nyomtatott grafikai produktumokon keresztül az art deco korszak mondén, önfeledt szórakozást hajszoló és a nagyvárosi életet éltető arca elevenedett meg.

Fotó: MNG

MOME Fashion Show 2022

Három év kihagyás után újra megrendezték a MOME Fashion Show-t. A többéves kényszer pihenő keserédes hozadékaként idén közel száz szettet láthattunk a Zugligeti Campus Ground épületében. Nemcsak az idén, de az elmúlt két évben végzett divat- és textiltervezők diploma kollekciói mutatkoztak be.

Fotó: Lakos Máté

Katalógus katalógus

Az ISBN könyv+galériában rendezett Katalógus katalógus. A lajstromtól a designtárgyig kiállítás főszereplői szintén grafikai produktumok voltak. Pontosabban a kiállítási katalógusok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által létrehozott tárlat új megvilágításba helyezte a katalógusokat; a történeti áttekintésen túl, megismerhettük, hogyan is születik egy ilyen tárgy, miként dolgozik rajta együtt a kiállítás kurátora és grafikusa.

Fotó: Turi Andris

F. Kovács Attila – ATTILAFK – kiállítás és életműkönyv-bemutató

Szeptember elején a Kieselbach Galériában debütált F. Kovács Attila, művésznevén ATTILAFK kiállítása és életműkönyve, az AttilaFK / art, architecture, design. A tárlat egy több évtizeden és művészeti ágon átívelő életműbe enged betekintést. F. Kovács ugyanis építészként indult pályáján, de a 80-as években már filmdíszleteivel robbant be a köztudatba, majd a 90-es évektől kezdve már dizájnerként is ismertté vált a neve. Különleges, misztikumra fogékony látásmódjával művészeti ágakon átívelve, bármilyen platformon maradandót alkotott, aminek idén egy kiállítás is adózott.

F. Kovács Attila: A+Z loft lakás enteriőr, 2019 / Fotó: Barbay Csaba

Szombat Éva: I Want Orgasms, Not Roses 

Szombat Éva neve – túlzás nélkül – mára szinte mindenki számára ismerősen cseng. 2021-ben I Want Orgasm, Not Roses – Orgazmust kérek, nem rózsát című projektjével elnyerte a Capa-nagydíjat. A fotósorozat már akkor hatalmas erővel hatott a közönségre, hiszen Szombat Éva fotói erőteljes vizualitással mesélnek szexulitásról, traumáról, szégyenről, vágyról, elfogadásról és lázadásról. Decemberben a projekt immár kiforrott anyagként mutatkozott be a Longtermhandstand galériában, ahol a kiállítás megnyitón a sorozatból született könyvet (I Want Orgasm, Not Roses, Kehrer Verlag, 2022) is bemutatták a közönségnek.

Fotó: Szombat Éva

Ukmukfukk Zinefeszt

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a hazai és régiós alkotókból összeálló zine vásárt a Gólyában, amely itthon továbbra is az egyetlen kimondottan művészeti, képes, kis példányszámú nyomtatott magazinokat és hazai kis független kiadók munkáit felsorakoztató esemény. A színes-szagos füzeteken kívül különféle printeket, plakátokat, pólókat és matricákat is lehetett találni a kiállító művészek, illetve kollektívák saját grafikáival, illusztrációival, fotóival vagy éppen verseivel. Az évek során az Ukmukfukknak hála, Magyarországon is kialakult egy sokoldalú szubkulturális közeg, ahol inspiráló együttműködések születtek.

Fotó. Ukmukfukk Zinefeszt

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!
 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art