Member of Group ›
A későn érő Kenya
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.

A későn érő Kenya

Annak ellenére, hogy a kávé őshazájának tartott Etiópiával határos, Kenyába csak a XIX. század végén jutottak el. Ennek ellenére Kenya már jó ideje a legkiemelkedőbb kávétermelő országok között van, köszönhetően a kitűnő természeti adottságoknak és a gondos fejlesztéseknek, amik egészen az 1930-as évekig nyúlnak vissza.

Termelési adottságok

Kenya rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, az összes termőterület tengerszint feletti magassága 1300 méter felett van, és néhány régió remek vulkanikus talajjal is rendelkezik.

Variánsok

Az országban majdnem mindenhol négy variánst termesztenek: SL-28, SL-34, Ruiru 11 és Batian. Specialty kávékban általában az első kettővel találkozni. A kenyai kormány a 30-as években felkérte a Scott Laboratories-t (egy a mai napig működő amerikai labor, ami a különböző mezőgazdasági termékekkel és feldolgozásukkal foglalkozik), hogy találjanak olyan kávéfajtákat, amik ideálisak az ország adottságaihoz. Ők találtak is negyven megfelelőt, amiből ezt a kettőt választották ki, mint ideális fajtákat. Az SL-28 magasabb területeken villant nagyot: rendkívül jó minőségű, (megfelelően pörkölve) bogyós gyümölcsös, édes kávékat produkál. Az SL-34 kicsit kevésbé kiemelkedő, de alacsonyabb magasságon is megterem.

Egy komoly hátránya van ezeknek a kávéknak: a kifinomultságuk következtében nagyon hajlamosak a különböző betegségekre, leginkább a kávélevél-rozsdára és a kávérágó bogárra (coffee berry borer). Erre válaszul fejlesztették ki a 70-es, 80-as években a Ruiru 11 variánst, amit egy természetes robusta-arabica hibrid, a Hibrido de Timor és egy Rume Sudan nevű ellenállóbb arabica fajta génkészletét tartalmazza, keresztezve az SL-28 és az SL-34 variánsokkal, ezzel javítva a minőséget. Sajnos azonban ezek a kávék a robusta génkészlet miatt nem ütik meg a specialty kávék mércéjét.

2010-ben azonban előálltak egy fejlesztéssel, ami a Batian nevet kapta, és bár a szakma még elég szkeptikus a fajtával szemben (a Ruiru 11-gyel kapcsolatos tapasztalatok miatt), de egyre többen számolnak be jelentős minőségjavulásról, és rendkívüli ellenállóképességről. Mivel a 2010-es telepítés utáni három évvel számolva még csak három főszüretről (október-december között) és három kisebb szüretről (június-augusztus) van tapasztalata a szakmának, a Batian megítélése még sokat változhat az elkövetkező időkben.

kv

Egyedi ízvilág

Mint írtam, a kenyai kávékra általában jellemző a kiemelkedő savasság, édes, bogyós gyümölcsös ízjegyekkel, de sok kávénál (különösen filterkávéknál) gyakran találkozhatunk a paradicsomos ízjeggyel is. Erről megoszlanak a vélemények: van, aki szerint ez ízhiba, vagy a feldolgozás során keletkezik, vagy a pörkölés nem elég fejlett, ezért az alulpörkölt ízjegyek közé teszik (a földimogyorós, füves, „zöld” ízek mellé), van aki a vulkanikus talajjal hozza kapcsolatba. Bár ez egy elég megosztó téma a szakmában, én személy szerint kedvelem ezt az ízt.

Osztályozási rendszer

Kenya sok más országhoz (pl. Kolumbia) hasonlóan saját minőségosztályozási rendszert használ, amiben a szemek méretét összekapcsolják a minőséggel, indulva az E-től (“elefánt” méret, ezek a legnagyobb szemek, nagyon kis mennyiséget ad) az AA-n (7.22 mm-es szita) keresztül a T-ig különböző betűkkel jelölik a kávékat; és bár általában ez tényleg igaz, hogy az egységesen nagyobb méretű szemek jobb minőségűek, nem egyszer fordul elő, hogy pl. az AB minőség sokkal jobb az AA-nál.

Ha bárki megkérdezi, hogy mely országból származó kávékat kedvelem a leginkább, akkor általában gondolkodás nélkül rávágom, hogy Kenya, mert bár közel nem a legnagyobb kávétermelők (2014-es adatok szerint 21.-ek, évi 850.000 zsák (60 kg) kávéval), kevesen veszik annyira komolyan a kávét, mint ők.

Szöveg: Vékony Péter

Kenya - Tegu coffee

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art