Member of Group ›
A világ leggyorsabb motorja elektromos!
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

A világ leggyorsabb motorja elektromos!

Regisztrálj te is a The Distinguished Gentleman's Ride 2024 budapesti állomására! ➜
 
LS-218

LS-218

Elektromos motor? SOHAAA! Ma még a legtöbb speed motorosnak (is) nagyjából ez lehet a válasza az aksis kétkerekűekre. Ez a véleményük azonban valószínűleg a jövőben meg fog változni. Ahogyan kb. egy évtizeddel ezelőtt a sportkocsi vásárlók sem tudták elképzelni az automata váltót az autójukban, napjainkra pedig általánossá vált a használatuk, még ezekben a kihegyezett járművekben is.

Ez részben azért történt, mert mára gyorsabban váltanak ezek a bonyolult szerkezetek, mint az ember nevű állat, illetve jóval egyszerűbb is a használatuk. Sok esetben ezek az 500-600 lóerős vasak leginkább csak (néhány) tucatszor gurulnak ki a garázsból évente és akkor sem egy track dayre, hanem utcai vagizásra, kanyarnélküli pirostól pirosig. Ráadásul a vezetőik kompetenciája sem minden esetben közelíti meg a rakétáik tudását (udvarias eufem.). Mindezekből következik, hogy törvényszerű volt a villámgyors (dupla kuplung és tsai) váltók megjelenése ezekben az autókban is.

Továbbá kínai (pl.) és orosz (pl.) újgazdagok tömege ült át a biciklijéről és a Ladáikból Lambókba és Ferrarikba, ezért nekik is „jól jött” az automata váltó és a sok hárombetűs technikai stabilizációs izé, ami előzékenyen elhitette velük, hogy pusztán a sportkocsik kifizetésével autóversenyzőkké is vásárolták magukat. (A két német állam egyesítésekor is sok keletnémet halt meg az utakon, frissen szerzett Honda CRX-ében és hasonló titkárnőporsékban.)

Visszatérve a motorokhoz, tudom szentségtörés, de az automata váltó leginkább egy 3-4 mázsás Harleyhoz illene a leginkább. Megjelenésétől nyilván egy emberként prüszkölne a teljes HD társadalom, de azért loppon valószínűleg sok potrohos amerikai ügyvéd rendelné meg az automata váltót újdonsült kétkerekűjébe. Egyéb motorok mellett magam is hajtok egy automata (CVT) naked V-kettes (839 köbcentis) Aprilia Man(n)át és azt kell mondjam, hogy remekül megvagyok vele. Hétköznapi városi szaladgáláskor egy zárt bukó simán befér a robogós „tankjába”, de remek futóműve, alacsony fordulaton is nagy nyomatéka és fékjei miatt sportos társ egy hétvégi mélyebb döntögetéshez is.

A járművekben megjelenő vezetést segítő rendszerek elterjedése hasonló „demokratizálódási” (és persze marketing) folyamat, mint ami a kreatív ipar néhány szegmensében (fotó/videó, online stb.) is zajlik jelenleg, ahol átlagjúzerek vagiznak sablonokból és hamar elhiszik önmagukat, mint Uhrin annyiracikihogymáraranyos  Rebeka Benedek bá’. (Szegény pára, komolyan fellázadt, mert a Sziget után nem sokkal már senki sem volt kíváncsi a „művészetére”.)

Szóval az oroszok már a spájzban (és a Krímben) vannak, az elektromos motorok pedig hamarosan az oroszok garázsaiban (is). (Rögtön Elon Musk Teslája mellett.) Aksis járművekről itt, ittitt, itt, itt, itt és itt is írtunk már, ma azonban a világ leggyorsabb motorját mutatjuk be röviden, ami történetesen elektromos. Tehát nem a leggyorsabb elektromos motorkerékpárt, hanem a bolygó valóban leggyorsabb (sorozatgyártott) motorkerékpárját, amely tehát akkumulátorokból meríti brutális erejét.

LS-218

LS-218

Nem is kertelek tovább, a Lighting Motorcycles által gyártott 200 lóerős (!) szörny neve nem véletlenül LS-218, ennyi ugyanis a végsebessége. Mérföld per órában! Ami 352 káemhá! Ezt a sebességet persze (?) nem egy szervdonor svéd pörgette bele egy autópályán, hanem a bonneville-i síkon egy profi motorversenyző. (Kedves gyerekek, otthon ne próbáljátok ki!) A motor hatótávolsága egyébként 160-290 kilométer és közel 39.000 dollárt kell leszurkolni érte a dealernek. (+ a szállítás kis hazánkba.)

Regisztrálj te is a The Distinguished Gentleman's Ride 2024 budapesti állomására! ➜

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art