Member of Group ›
Diszkófények – Sorozatképek
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.

Diszkófények – Sorozatképek

 

Sz*r képeket lövök folyamatosan – gondoltam 2016-ban, Budapest egyik közkedvelt szabadtéri színpadja mellett állva, több ezer tini lány dobhártyaszaggató sikítását hallgatva.

halott2

Mindig próbálgatom a fájó derekam és a technikát, néhány éve pedig kiváló alkalmam adódott erre a phenom’enon magazin jóvoltából néhány péntek este erejéig. Koncertet fotóztam, koncertet fotózni pedig nagyon komplex dolog. Kihívás, emellett pedig élvezetes is, amint remegő térdekkel várod álmaid zenekarjának frontemberét, hogy a te objektíved végét rúgja meg bakancsának orrával.

De a Metallica nem lépett fel sajnos.

wellhello10

Megjegyezném, hogy magamat a koncerten csápoló, ájfonnal snapchatet küldözgető félrészeg és a lelkes momentán fotós közé pozícionálnám. Ugyanakkor elképesztően utálom a fent említett telefonos megoldásokat koncert közben – tényleg arról szól nálad a pénteki hacacáré, hogy a telefonod képernyőjéről bámuld végig az egész fellépést?

halott10
Szóval, mint momentán fotós, ismerve a fényképezőm képességeit (Canon 6D – Nikonosok savazzanak bátran), nagyjából belőttem szemre a fehéregyensúlyt, a blendét, a záridőt és az ISO értékeket. Koncertkezdés előtt érkeztem fél órával mindig, még naplemente előtt, tehát folyamatosan változó fényviszonyokkal kellett számolnom az este folyamán. Volt nálam egy 70-200 és egy 14 milliméteres nagylátó.

Ami azt illeti, egy 24-70 is be volt készítve, de szinte sosem találtam rá alkalmat, hogy használjam.

halott12

Már csak azért sem, mert egy ilyen rendezvényen valamiért nálam jobban működnek a telével lőtt, hatalmas tömegből kiragadott apró mozzanatok, vagy az énekes arcára kiült érzések a tömeget látva. A nagylátóval persze pontosan a másik végletet igyekeztem megörökíteni, a hatalmas embersereg és színkavalkád formájában.

punnany14

Ami a beállításokat illeti, bármit tekerhettem, a vörös félhomályban úszó színpadnál semmi sem segített, vakuzni pedig – mint tudjuk-, koncerten nem illik. Minden egyéb alkalommal (normális fényeknél) jól beváltnak tűnt az 1/200- 1/400 körüli záridő koppig nyitott blendével. Emellé társítottam még egy olyan ISO értéket, amit valahogy úgy írnék le, mint a nőknél a „hosszú a hajam és muszáj vágnom belőle, de nem akarok” jellegű érzést. Persze jelen váz előnye az itt neccesnek tűnő 1600-2500 ISO-tartomány megbékítő kezelése.

irie10

Emellé már csak egy jó adag koncentráció kell, hogy éppen abban a pillanatban és úgy álljon az alanyunk, ahogy az nekünk jó – ilyenkor az Mortal Kombatban ész nélkül attack-gombot püfölő, jelen esetben gombot lenyomva tartó mániákussá válunk. Így készül nagyjából 3-400 kép, amiből jó esetben a tizede használható is lesz.

wellhello9

Összességében, annak, aki szeret pörögni és jól monitorozza a közönség-fellépők mozdulatait, szinte bármilyen koncert izgalmas fotózással telhet. Buli végén már megvannak fejben azok a képek, amiket otthon még az ágyban, laptoppal az ölben kiválogatok. Ilyenkor hatalmas előny a RAW file, amit a profik jelen felsorolásban biztosan elsőként említetnének. Nagyon fontos, hogy gyors gépünk és még gyorsabb optikáink legyenek egy ilyen fotózáson. Azonban a nyers, tömörítetlen képek utómunka adta szabadsága adja a képek végső megjelenésének 50%-át. Arról nem is beszélve, hogy a picit mellé exponált fotókkal is csodákat lehet művelni „photoshopban”.

halott7

Amit nagyon megkedveltem a péntek esti fotózásokban, az az, hogy ilyenkor tényleg végtelen lehetőségünk van jó képeket lőni. Aki pedig azt állítja, hogy – „persze, a színpad elől én is tudok” – annak csak annyit, hogy nem egyszer fordult elő, hogy a harmadik szám után kizavartak a mezei fotós passommal. Ez pedig arra ösztökélt, hogy (a tinik apró termetét kihasználva) csápoló kezek közül lőjek mozgalmas képeket. Ezek véleményem szerint sokszor jobbak, mint a színpad előtt lőtt, steril, ördögvillás kézfej mentes fotók.

wellhello15
Daninak innen köszönném meg a lehetőséget.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art