Member of Group ›
Hanyatlik a kultúra?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Hanyatlik a kultúra?

 
A magas kultúra mellett létezik az un. tömegkultúra.

A magas kultúra mellett létezik az un. tömegkultúra.

Hogy ezt a mostanában gyakran feltett kérdést, ha nem is a teljesség igényével, de legalább kellő komolysággal megválaszolhassuk, egy kicsit körül kell járnunk a kultúra jelentését. Mit is értünk valójában ez alatt? Ha most egy pillanatra magába mélyed az olvasó, hogy saját magának is feltegye a kérdést, Szent Ágoston dilemmáját fogja átélni. – Ha nem kérdeznek, tudom, ha kérdeznek, nem tudom. – A kifejezés értelmében oly mértékben eltávolodott eredeti jelentésétől, hogy a kultúra szó önmagában nem ad kulcsot jelentéséhez.

Tömegkultúra!

Tömegkultúra!

Nos a kultúra eredetileg művelést, a föld megművelését jelentette. Nyilvánvaló, hiszen maga a civilizáció, avagy az emberi kultúra is avval kezdődik, hogy az ember uralma alá vonja a természetet, ill. függetleníti magát annak önkényétől. És a civilizáció kezdeteitől minden a kultúra részévé vált. A civilizáció ugyanis tágabb értelemben maga a kultúra, a társadalom hétköznapi, tudományos és művészeti ismereteinek és tudásanyagának összessége, amelyek az adott társadalom összetartozását, fennmaradását biztosítják.

Szubkultúra?

Szubkultúra?

A legkülönfélébb kultúra-formáció, az öltözködési kultúrától az étkezés-, a viselkedés és a lakáskultúrán, valamint a nyelvi-verbális kultúrán át a közlekedési kultúráig, vagy az irodalmi, képzőmű̋vészeti, zenei, színházkultúráig, továbbá az egyes tudományágak művelésének kultúrájáig, a jog- és igazságszolgáltatás kultúrájáig, a politikai kultúráig minden, minden, mert a kultúra a civilizált élet legfélreesőbb zugait is áthatja.

A kultúra nem stabil, nem állandó és nem is általános.

A kultúra nem stabil, nem állandó és nem is általános.

Ennek alapján fogalmazódik meg az igazodási pontok sokasága, mértékek és értékek, melyekhez képest – vele harmóniában, vagy épp elutasítva azt – az egyes ember kijelöli helyét a társadalmi normatívák egészéhez viszonyítva. A kultúra nem stabil, nem állandó és nem is általános. Számtalan kultúra létezik földünkön egymástól térben, vagy időben elkülönülve, az egyes népek kultúra-felfogása különböző, mint ahogy a civilizációt létrehozó, körülmények és feltételek is más kulturális szokásrendszert alkotnak.

Tehát ennyit a kultúráról általánosságban. Köznapi értelemben azonban legtöbbször nem ezt értjük, ha kultúráról van szó. Mi inkább a „magas“ kultúráról, elitkultúráról beszélünk, mely tudással, művelődéssel, magával a műveltséggel áll kapcsolatban. Ennek összessége, a tudáskánon (tudástár), mely jellemző az adott társadalomra. Ez a civilizált együttélés avagy a polgári kultúra szabály- és ízlésvilág-együttese. Úgyszintén ebből vezetjük le a nemzeti, az európai vagy az egyetemes kultúra fogalmát.

A kultúra nem stabil, nem állandó és nem is általános.

A kultúra nem stabil, nem állandó és nem is általános.

A magas kultúra mellett létezik az un. tömegkultúra, de gyakran találkozunk még az ellenkultúra és a szubkultúra fogalmakkal is, melyek a fennálló, általánosan elfogadott, s hivatalosan támogatott kultúrával szemben kívánnak alternatívát állítani. Az ellenkultúrák, az avantgárd irányzatok és a „hivatalos“ kultúra dinamikus kölcsönhatásban állnak. A hippi mozgalom egyes elemei általánosan elfogadott szintre szelídülnek és a beat generáció is megtermékenyítően hat a hatvanas évek nemzedékére. A divatjelenségek tehát erősen dinamizálják a kultúra egészét, így a változó korszellem is, mely a kanonizált kultúrával kölcsönhatásban áll.

Az eredeti kérdésre visszatérve azt kell mondani, hogy a kultúra nem hanyatlik, hanem demokratizálódik, annak nem kívánatos következményeivel együtt. A társadalmi különbségek, legalábbis emberi jogi értelemben vett csökkenésével a kultúrához való hozzáférés is kiegyensúlyozottabb lett. Egyben minden jel arra mutat, hogy az internet lassan, de biztosan az egyetemes kultúra nagy gyűjtőmedrévé válik.

Nem is kérdés, hogy az internet világa mennyiben változtatja meg a magas kultúra és tömegkultúra arányait. Az internet tehát kétségtelenül demokratizálja a kultúra fogyasztását, a kultúrához való hozzáférés lehetőségét, de ugyanakkor az ellenőrizhetetlenség, az egyre igénytelenebb felhasználás, illetve a gigantikus mennyiségű kész szövegek, fotók és filmek hozzáférhetősége és tovább alakíthatósága, az internetes „szemét“ felhalmozódása, ma még beláthatatlan következményekkel jár.

Mikor azt mondjuk, a kultúra hanyatlik, sokszor magunkból indulunk ki.

Mikor azt mondjuk, a kultúra hanyatlik, sokszor magunkból indulunk ki.

A rendi társadalmakban fellelhető magas udvari kultúra, vagy a nagypolgári világ látványosan elit kultúrája és ezen korok tömegkultúrája közt tátongó szakadék ma már a múlté. De az akkor kevesek kiváltságának számító magas kultúra látványos teljesítményei is. Ez a ma emberében azt a látszatot kelti, hogy a kultúra hanyatlik. Ilyen értelemben valóban, de a tömegkultúra javára.

A kultúra tehát nem hanyatlik, csak demokratizálódik, közkincsé válik. A magas kultúra csúcsai ma nem emelkednek olyan látványosan a tömegkultúra szintje fölé. A „Cullinan“ gyémántokból egykarátosok lesznek, hogy mindenkinek jusson egy. A világ ma, ha nem is igazságosan, de némileg igazságosabban van felparcellázva, mint a kastélyok és vályogkunyhók idején.

Hogy ez, jó-e, vagy nem, azt döntse el mindenki legjobb belátása és világnézete szerint! A véleményalkotás szabadsága is kultúránk része, még ha nem is mindig volt az. De, mint már említettük, a kultúra nem stabil és nem is állandó. Mindazonáltal immáron közkincs. És, ha már az, bánjunk vele illendő módon!

Néha, Budapestet járva, az az érzésem, hogy ezt a várost nem azok hozták létre, akik most laknak benne. A századforduló palotának is beillő bérházai, a fényűző nagypolgári világot idézik, illetve idéznék, ha nem lenne az a nyomasztó ellentmondás az egykor volt nagyvonalúság, elegancia és a mai állapotuk, macskaszaros lepukkantságuk közt.

A kultúra tehát nem hanyatlik, csak demokratizálódik, közkincsé válik.

A kultúra tehát nem hanyatlik, csak demokratizálódik, közkincsé válik.

Haladó korunk demokráciában szocializált emberének így is jó. Mi több, még ront rajta. Mocsokkal, pszeudo graffitivel, vandalizmussal. Egy francia barátom mondta nekem egyszer – így van-e, nem tudom -, hogy Budapesten található a legtöbb köztéri szobor. Ma már talán nem, mert színesfémtartalma miatt sokuk a méhtelepen végezte.

Mikor azt mondjuk, a kultúra hanyatlik, sokszor magunkból indulunk ki.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art