Member of Group ›
Nádas Péter: Szépírás mint hivatás
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Nádas Péter: Szépírás mint hivatás

 

Többször említettem, hogy szeretek változatos dolgokat olvasni.

Múltkor valami könnyűt ajánlottam, most valami nagyon nehezet. A karcsú, csinos kötetben Nádas Péter öt írása olvasható, amelyet első megközelítésben lehet ugyan esszének nevezni, legfőképpen akkor, ha visszamegyünk a szó keresztapjához, Montaigne-hoz.

Az essais ugyanis próbálkozást jelent.

Mind az öt írásban azt látjuk, hogy a szerző hatalmas erőfeszítést tesz, hogy megértessen valamit, amit ő is csak félig-meddig ért. Mint egy tanár, aki csak egy leckével jár előrébb, mint a tanítványai. A legelső írás a Joseph Haydn Stiftung felkérésére született, és onnét indít, hogy Nádas kinéz egy városszéli panel nyolcadik emeleti erkélyéről, ami egy ideig az otthona volt – és onnan ellát a pusztaságig – ami azonban nem jelent ürességet. Innét csak egy Nádas-féle macskaugrás a zeneszerző:

„Az úgynevezett természet, amit Haydn, legalábbis pályafutása első idejében, olyan élénken ért és követ, ismeri ugyan a hiányt két hang között, ki ne ismerné, de ürességet ő sem. Rögvest betölti, kitölti, belakja, elrendezi.”

De az írásnak a nagy zeneszerzőn kívül van még egy főhőse, Esterházy Péter. Aki egyszer elkésett, egy másik alkalommal meg Nádast vádolta meg (alaptalanul) késéssel. Az írás végén a szerző aránypárt is felállít: Haydn és az ő Esterházyja úgy aránylottak egymáshoz, mint Nádas EP-hez.

Ez az első írás nem igazán nehéz olvasmány, inkább csak a nehéz térfélen van – de a figyelmes olvasónak könnyen megadja magát. A második írás a Berman Irodalmi Díj átvétele alkalmából született, amit életregénye okán kapott. Miután megköszönte a fordítónak, a szerkesztőnek és a kiadónak, akik elvégezték a rájuk eső herkulesi munkát, ebben elmeséli, hogy amint kitette az utolsó pontot a könyv végén, szokatlan módon elküldte az egészet öccsének. Ő egy dolgot kifogásolt: a három nagypapa világáról kimerítő információt kap az olvasó – de hol a negyedik? Hol vannak a Tauberek? Róluk mesél röviden. Az igazán nehéz olvasmány a kötet legterjedelmesebb, címadó írása. Nagy lendülettel indul:

„Talán nem meglepő, hogy hátamon ennyi évtized tapasztalatával szeretnék már egyszer néhány szót a munkámról mondani. Arról, hogy mi minden meg nem történik, ami nem kerül papírra. Mi minden teljesedik be a szövegben, mi minden kerül ki belőle. Ezt eldobom, azt is eldobom. Mást veszek, vagy semmit nem veszek. A történők és a nem történők miként haladnak egymáson át, és miként kerülik el nagy ívben egymást, holott a szövegben semmi meg nem jelenik belőlük.

Ha viszont végleg töröltem, akkor a hiány a helyén ott maradt. Hiányok és jelenvalók, hiányzó és jelenvaló szavak, mondatrészek, mondatok, bekezdések, miként tartják sakkban egymást. Miként kerülnek közel, miként lélegeznek akár egymás szájáról. Miként alakul ki közöttük oly erős feszültség, amivel lassan, de biztosan kirajzolják a szöveg stabil vázát. A vázat aztán mindenféle bővítménnyel és részlettel tovább terhelhetem. Persze csak annyira, hogy a struktúra be ne szakadjon.”

Aztán egyre mélyebbre hatol. Szó van egy elhúzódó svájci rádió interjúról, az emlékezetről, az ihletről, a szerkezet teherbírási kérdéseiről, a húzásokról, a nemtudásról stb. A tömör, sokat markoló írás így fejeződik be:

„Az elbeszélői munkához nemcsak a tudás katalógusát kell minden egyes mondatot és mondathelyzetet illetőn felállítanom, hanem a tudott vagy tudható dolgok katalógusát össze kell forgatni a nem tudott és nem tudható dolgok katalógusával, hogy világosan lássuk, mi tartozik a személyhez, a személy nyilvánvaló és rejtett tulajdonságaihoz, illetve mi tartozik a személy helyzetéhez, s mi tartozik a specieshez, amelyben ő még az istenektől kapott tulajdonságaival együtt is csak egyetlen egyedi verzió.”

A negyedik írás Nádas másik szakmájáról, a fotográfiáról szól. Az ötödik írás messze a legkönnyedebb – versbe tördelt – írás és a legrövidebb is: Akit Linné írt le először. Ez a 2022. évi Ünnepi Könyvhét megnyitóján hangzott el, könnyedsége azzal is magyarázható, hogy ezt közönsége állva hallgatta. Ez a földigilisztákról szól, hogy miért, ahhoz tessék elolvasni – az Élet és Irodalom archívumában is benne van. A befejezés így hangzik:

„Az idei könyvhetet
A lehető legünnepélyesebben megnyitom.
Azért még irodalmi dizőzként
Belesustorgom a mikrofonba,
Ne veszítsétek el a bizodalmat.
Nem tudom miben.
De elveszíteni sem éri meg.”
 
 
(Jelenkor, 2023. Szerkesztette Csordás Gábor. Borítókép: Nádas Péter. Borítóterv: Oláh Gábor. Szerzőfotó: Pörneczi Bálint. 113 o., 3499 Ft.)
A címlapfotó Farkas Norbert munkája.
 

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art