Member of Group ›
Örkény Színház: Lidércek, Shaxpeare, Delírium
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Örkény Színház: Lidércek, Shaxpeare, Delírium

 

Az előadás szertelen (sic) rendezőjének, Bodó Viktornak a küzdelmét a függőségeivel és hazánkkal (SZFE stb.) aggódva figyeltem.

Mindig félve követem egy nagy tehetségű művész pankrációját az addikciójával. A Török Ferenc rendezte Overnight (2007) című nagyjátékfilm és a Horvát Lili rendezte „minden-díjat-is-megnyert” Felkészülés… (2020) című filmdráma közti 13 éves „színészi tetszhalál” beszédes.

„El kellett mennem a pokol kapujáig és aztán vissza, és ez azért egy fárasztó út volt, de meglehetősen eseménydús és tanulságos is.” Bodó Viktor

Múlt nyáron a 6színben Bodó rendezte A Csoport című előadást sajnos nem láttam. Kár, jó „előtanulmány” lehetett volna ehhez az íráshoz. A Jadviga párnája című filmet viszont 2000-ben igen, Ondrisként is remek volt Bodó. A múlt pénteken taglalt darab (Egy őrült naplója) rendezőjeként pedig egészen zseniális. A ma bemutatandó előadás szövegének (át)írója, Závada Péter édesapjának, Závada Pálnak köszönhetjük az említett regényt és a forgatókönyvet is. Utóbbit a rendezővel, Deák Krisztinával írta. (BTW: Deák férjének, Bálint Andrásnak az egyik irodalmi estjéről pedig itt írtam.)

A múlt év októberében bemutatott, Szentivánéji álom-szerű (színház a záhníszben) előadásnak már a „mozaikszó” címe is beszédes: LSD (Lidércek, Shaxpeare, Delírium). Netán Puck helyett az LSD varázsol majd? A nyitókép ezt igazolja. Lepukkant rehab (van másmilyen itthon?) díszletében (Schnábel Zita zseni!) szőnyeg-halmokon fekvő, tört-zongorába-temetett, de pucérra vetkőzése után elvonóintézet segítőként „újjászületett” Shaxpeare Vilmos (Máthé Zsolt) ironizál/rappel:

„Megin’ egy szétírt / Full gagyi Sékszpírt? / Nem hiszem el! / Szerepem szánalom, / A szöveg egy trágyadomb, / Persze, a hátamon, / Én viszem el”

Rengeteg popkulturális utalást kapunk kabaré és revüszerű formában. Ön- és társadalomkritikus fanyar mese lesz a Szentivánéji álom a Bodó/Závada szinergia eredményeképpen. A korábbi (2019), fiatalok körében is nagysikerű örkényes rómeós-júliás Shaxpeare együttműködésüket (Kertész utcai Shaxpeare-mosó) sajnos még nem láttam, hamarosan bepótolom a mulasztást és beszámolok a tapasztalataimról. Az elmúlt években egyébként kétszer is már csak 42 milliméterre voltam a megtekintéstől, de mindkétszer közbeszólt a maior család ismert sarja, bizonyos vis.)

Nem tagadom, emiatt az előadás miatt (és az ismerőseim egymás szavába vágó élménybeszámolói miatt) pozitív prekoncepcióval ülök majd be majd a darabra…

Ez az előadás sokkal inkább a korrupcióról szól, mintsem a honi (nyilván jobb napokat is megélt) addiktológiák (bivalybasznádi Scala-nak aposztrofálja Titánia) tevékenységéről. Az Örkény fiatal gárdája szemmel láthatóan lubickol és időnként virtuóz módon improvizál ebben a szürreális jutalomjátékban. (Utóbbi jelzős szerkezet mindkét tagja jól leírja a „showt”.) Tulajdonképpen csupa főszereplő bolondozik/botladozik a darabban. Nyilván van „főszereplőbb” köztük (pl. a Polgár „Walter White” Csaba / Hámori „Femme fatale” Gabriella páros és Zsigmond „Puck/Gyöngyi” Emőke), de a „távolság” köztük és a többiek között jóval kisebb a szokottnál.

Polgár a Závada által rámért/ráírt hiányos mondatokat remek ütemérzékkel, intézményvezetői alulfizetettségét pedig „narkó-cafeteria kiegészítéssel” kompenzálja. Vazul (Friedenthal Zoltán), a  megbízott túlmozgásos rendező pedig úgy tolja az egyik „dad joke”-ot a másik után, mint társulatának tagjai a roll jointot. Az pedig már a kezdetektől világos, hogy ha egy magashőmérsékletű space-cake gázsütőben összekeverjük egy szigorúan szex- és szermentes rehab és Szent Iván éjszakájának bujaságát, továbbá e vegyület/intézet tetejét/padlását gazdagon meghintjük az éves során elkobzott drogokkal, csak idő kérdése a robbanás…

Markánsan erősíti a fiatal közönség számára is könnyen befogadható (cool fun) jelleget, hogy a kellően heterogén (musical, slam, opera, drum & bass, slágerek Máté Pétertől a Groovehouse-on és a Korál együttesen, továbbá Szécsi Pálon keresztül a Padlás és a Nyomorultak musicalig bezárólag) zenei betéteket is remekül éneklik a színészek. (A Black Riderben is kaptunk már ebbe a magas szintű énektudásba betekintést. Arról az előadásról itt írtam.) Ha valaki eddig a Marson élt és nem tudja, hogy a Quimby dala miről szól, most kap egy új esélyt a megértésre… (BTW: Keresztes Gábor & Kákonyi Árpád rulez!) A világítástervező Baumgartner Sándornak pedig „külön piros pont jár”, fényjátéka hatékonyan támogatja az előadás szürreális világát és a fiatalság igényeit.

Az alapértékek helyett a fenntartó/támogató „cizellált” kulturális igényeit kielégítendő, a színpadon őrült és groteszk brain storming (LSD trip?) zajlik: honfoglalás spin-off, Dajcstomi izé, Bánk Bán pankráció, magyar Jackass, szilaj lovasszínház, művérrel gazdagon nyakon öntött horrorfilm lázálmai buknak ki a (drog és támogatás)függő színészek elméjéből. Magánélet, közélet és színházi élet halmazai csúsznak kancsalul egymásra és szürreális metszetükben végül egy pusztító Bermuda-háromszögben találjuk magunkat. (Nyilván eszembe jutott Szabó István Mephistójának Hendrik Höfgene is…) Egy szexjelenetben pedig a következő hangzik el az egyik talpig latexbe öltözött, rehabos színészt játszó színész (Jéger Zsombor) és Országh Hajnal (Hámori Gabriella) között:

„Ki vagy te gyönyörű magyar latex csacsiszörny?”

(Fejemben) nyerítve röhögtem fel ezen a ponton! (Amúgy sokadszor az előadásban.) Az eredeti Shakespeare darabbal szemben azonban ennek az előadásnak a végén nincs feloldás, a csendesen tovább rothadó rehabilitációs intézmény és visszaeső betegei visszakerülnek az induló mezőre. Cseberből vederbe, mohosból romosba, nihilből nihilbe.

Lándzsverő Vilmos vagyok, függő, egy napja tiszta. Éppen ma. Gyarországon.”

Fotók: Horváth Judit

Online műsorfüzet.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art