Member of Group ›
Telefonnal fotóztam karácsonykor Manchesterben
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Telefonnal fotóztam karácsonykor Manchesterben

 

Barbárság telefonnal fotózni?

Az egy héttel ezelőtti első próbálkozások óta több tapasztalatot szereztem az említett telefonnal való fotózás kapcsán. Persze korábban is kattintgattam vele jpg-ket (automata fókusz + „auto-minden”), de a tudatos (részben manuális) fotózás és fényelési utómunka (raw „előhívása”) egy másik kávéház. Továbbá leülepedett bennem néhány gondolat a fényképezőgéppel és a telefonnal való fotózás összevetésével kapcsolatban is. (Ez a cikk múlt karácsonykor készült, idén itthon töltjük együtt a karácsonyt Rékával! Öröm-a-köbön!)

Ezen a képen az Energia Fala (Wall of Energy) és a Fény Tornya (Tower of Light) látható Mordorban. (Valójában a Lower Mosley utcában.)

A következő két perces time-lapse az Axis Tower 25. emeletéről készült. (Hangja is van.) Ez a videó az egy héttel ezelőtt készült éjjeli verzió nappali párja. Érdemes benne nyomon követni a napos-esős-borús-napos ciklusokat.

Az olyan lelkes-amatőr fényképezők, mint én, nyilván könnyebben áldoznak be a képminőségből a kényelem érdekében, mint egy professzionális fotográfus. (BTW: azért a profik is szeretik a kényelmesebb munkát és igazuk van.) Egy tükörreflexes full frame Canonról (közép formátumú gépem soha nem volt) annak idején én is a kényelem miatt (könnyebb váz és objektívek) váltottam MILC-re. Ma már, nagy örömömre, a fotóstáskámban simán elfér a váz mellett négy darab könnyű prime (fix gyújtótávolságú) objektív.

Jól ismerik ezt a korszellemből adódó, kényelem/egyszerűség testvérek iránti igényt és trendet a telefongyártók is, ezért (és persze a social media miatt) fektetnek viszonylag sok melót a telók kameráinak fejlesztésébe is. További fontos következmény, hogy a dinamikusan fejlődő hardvereket kiszolgáló képalkotó és -módosító (színprofil, képszerkesztés stb.) software-ek is nagy utat jártak be az okostelefonok és a már említett social media térnyerése miatt.

Ezzel a Deansgate-en készült timelapse-szel kívánok mindenkinek BOLDOG ÉS SIKERES ÚJ ESZTENDŐT!  (Hangja is van!)

Nyilván a fizikát egy okostelefon sem tudja legyőzni (pl. szenzorméret), de azért a legnagyobb márkák féltve őrzött mérnökei egyre rafináltabb megoldásokkal állnak elő. Ma már ezeket a telefonokat igen bonyolult optikai struktúrával tervezik, és nagyon kis helyen is  roppant precíz, viszonylag alacsony torzítású képalkotó rendszerekkel rendelkeznek. Itt nem az alacsonyabb minőségű telefonok műanyag lencséiről beszélek (írok), hanem professzionális üveglencsékkel rendelkező készülékekről.

Ez a, barátaimnak 24-én átküldött karácsonyi time-lapse szintén az Axis Tower 25. emeletéről készült. Szerencsére éppen esett. (Hangja is van!)

 
Ezen a videón pedig a Központi Könyvtár épülete látható a Szent Péter téren.
 

A time-lapse videók rögzítése (TimeSpirit app) és teljes utómunkája is (fényelés, logó elhelyezése, zene csatolása stb.) a telefonon zajlott, a nyers  fotókat ismét Adobe Lightroomban „hívtam elő” egy notebookon.

Flickr csatornánk egyik albumában találjátok meg az összes fotót, a Vimeo felületünkön pedig a time-lapse videókat.

Ez a time-lapse az Arndale bevásárlóközpontban készült.

A következőkben idemásolom az előző heti cikk egy részét, hogy érthető legyen a „küldetés” apropója azok számára is, akik csak ezt a szöveget olvassák el.

Régóta tervezem, hogy vallatóra fogom a telefonom aprócska kameráit „terepen”. Réka lányom diplomaposztója Lancasterben (és az azt követő lakáskeresés Manchesterben) remek és nyugodt alkalomnak kínálkozott erre a feladatra. Különösen a karácsonyi időszakban. A Covid-19 miatt, nagy bánatunkra, az elmúlt két karácsonyt nem tölthettük együtt, így most nagy a boldogság, hogy ebben az évben végre ismét együtt lehet a teljes család ezen a meghitt ünnepen!

E rövid személyes bevezető után nézzük először a száraz tényeket. A telefon (Samsung Galaxy Z Fold 4) öt kamerával rendelkezik. A hátlapon három van a következő paraméterekkel:  50 megapixeles széles látószöggel (85 fok, F1.8), továbbá egy 12 megapixeles ultraszéles látószöggel (123 fok, F2.2), és egy 10 megapixeles (F2.4) telefotó 3-szoros optikai zoommal. Az előlapon egy 10 megapixeles (F2.2), belül pedig egy 4 megapixeles (F1.8), „kijelző alatti” kamera található. A videófelvétel max. paraméterei: UHD 8K (7680 x 4320), max. lassítás 960 fps HD (1280 x 720) felbontással és 240 fps FHD (1920 x 1080) felbontással.

További adalék a teljes folyamat leírására: Raw (.DNG) képeket rögzítettem és Adobe Lightroomban „hívtam elő” a fotókat. Hasznos felismerés volt, hogy az állvány hiányát milyen remekül pótolta a telefon azon tulajdonsága, hogy fokozatmentesen kihajtható. A családi fotónkat pl. úgy készítettem, hogy az egyetem könyvtárában a szemközti polcra raktam a telefont. BTW: A szokásos késleltetésen túl, hanggal (CHEESE!) és kézmozdulattal is remekül lehet aktiválni az exponálást.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art