Member of Group ›
Daniel Kehlmann
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann: Tyll

Ritkán olvas az ember olyan könyvet, amelyről néhány oldal után úgy érzi, hogy remekmű. Mert egyrészt sodorja magával az olvasót a szöveg, azonnali élvezetet is nyújt, és mégis, szinte minden lapozáskor érezni azt, hogy a regény valami sokkal általánosabbról IS szól.

A főszereplőt, a nagy csínytevőt és mutatványost, a valóban kb. 1300 és 1350 között élt Tyll Ulenspiegelt (más nyelvjárásban Eulenspeigelt) az írói képzelet háromszáz évvel későbbre, a Harmincéves Háború (1618-1648) idejére varázsolja. A könyv tehát egyetlen ember végtelenül részletes portréja, kissé ugrálva az időben, de tendenciájában a gyerekkor felől az időskor felé haladva. A legelső fejezetben a mutatványos egyik híres csínyét mutatja be „Cipők” címen, amikor a cipollai erejű Tyll ráveszi a főtéren összeverődött bámész falusiak tömegét, hogy mindenki vegye le a jobb cipőjét és dobja el jó messzire. Ezt könnyű volt megtenni, megtalálni a saját cipőjüket persze már jóval nehezebb. Miközben összeverekednek, az író képes a falusiakat egyenként, névvel és foglalkozással együtt, külön-külön egyéníteni.

A következő fejezetben visszaugrunk Tyll gyerekkorára, a saját bőrünkön érezzük meg, milyen egy szegény molnárcsaládban felnőni, ha valaki olyan erős elhivatottságot érez a másfajta élet iránt, hogy minden verést elvisel. A regény talán legfontosabb témája az egyéni szabadság lehetősége és annak ára.

Fontos mellékszereplő Tyll apja, Claus Ulenspiegel, aki szintén a szabadságra vágyik, de sokkal hagyományosabb módon, a könyvekből megszerezhető tudás révén. Egy nap aztán a „középkori ávósok”, a jezsuiták eljönnek Claus-ért, és kínvallatással beismertetik vele, hogy boszorkányságban bűnös. Tyll ekkor dönt úgy, hogy megszökik, és démoni meggyőző erejével képes magával vinni Nele nevű lánypajtását, aki régóta csodálja Tyll különös képességeit.

A könyv mozaikokat villant fel az elképzelt Tyll életéből. Megismerjük tanulmányait és hányódásait a Harmincéves Háború Európájában. Egy időre balsorsú Frigyes, rövid uralkodása miatt „téli királynak” csúfolt, cseh király szegényes hágai „udvarába” keveredik.Érdekes melléktéma Tyll és Nele szoros, de nem férfi-nő kapcsolata. Nele tehetséges, „okos nő”, aki a pék lányaként rá váró, kiszámítható sors elől menekült el. Az a fajta szabad ember, aki egyszer majd megragad egy kínálkozó lehetőséget, és elkanyarodik a normalitás felé. Ugyancsak izgalmas mellékszál a korabeli sarlatán tudomány állapota. A Tyll apját elveszejtő két jezsuitáról később kiderül, hogy afféle „megélhetési tudósok”, akik ontják magukból a könyveket, egészen hajmeresztő témákban. A fiatalabbik, a tanítvány még túl is szárnyalja mesterét. Őt később is látjuk, amikor kimerészkedik a terepre, hogy sárkányvért szerezzen a pestis gyógyítására.

A könyv vége felé ráébredünk, hogy a legnagyobb témája nem is a háború, hanem a forrongó, lassanként új, stabilabb formát magának kiizzadó Európa. Az utolsó fejezet a vesztfáliai Osnabrückben játszódik, ahol már öt éve vajúdik a tartományról elnevezett béke, amelyet végül 1648-ban kötöttek meg.

Ezt a könyvet gyönyörűség olvasni, elejétől a végéig. Sodró erejű, vicces olvasmány. Viccesnek persze csak a távoli kor miatt érezzük a történteket. Végezetül egy nagy művész portréját tesszük el magunknak, aki a középkor legvégén élte szabad, de végtelenül magányos életét.

Az 1975-ben született egykori irodalmi csodagyerek igazi nagy íróvá vált, napjainkban Európa egyik legfontosabb szerzője. Magyarul minden könyve olvasható, a Vademecum már négy másik könyvéért is lelkesedett.

(Rowohlt, 2017, Magvető, 2018, fordította Fodor Zsuzsa, a fordítást az eredetivel egybevetette Győri László, 417 o., ára 4999 Ft.)

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art