Member of Group ›
Édes kettesben egy milccel a Margitszigeten
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Édes kettesben egy milccel a Margitszigeten

 

Kilenc évvel ezelőtt írtam ezt a cikket, érdekes, hogy azóta mekkorát léptek előre a MILC vázak/obik.

Ketten

A DSLR fényképezőgépek képminősége a kompakt gépekkel szemben megkérdőjelezhetetlen és ráadásul lehet rajtuk objektívet cserélni. A kompakt gépek viszont jóóóóval könnyebbek. (Az a jó fényképezőgép, amelyik nálad van, amikor történnek az igazán fontos események.) Ennek a három (kisebb súly, cserélhető objektív, jobb képminőség), látszólag ellentmondó paraméternek próbál (?) megfelelni az új MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) kategória. Ezeknek a gépeknek a váza, a tükör elhagyása miatt, eleve karcsúbb és a mikronégyharmados (MFT=Micro FourThirds, M4/3) objektívek is jóval rövidebbek a DSLR kamerák obijainál.

A csoport egyik jeles képviselőjét, egy Olympus PEN EP-5-öst faggattam ki a Margitszigeten, hogy mit gondol minderről a gyakorlatban. 

Ez alapvetően egy szubjektív beszámoló, nem tesztképeken keresztül szeretném tudományosan „megszakérteni” a gépet. Ráadásul lelkes amatőrként nem is értek kellőképpen hozzá. (Aki kíváncsi a gép műszaki paramétereire, itt megtalálja a teljes leírást.) A Canon 5D után persze a legelső élményem az volt, hogy mennyire könnyű a gép/objektív kombó. Egy Olympus (Zuiko) 45 mm-es (f1.8) obi volt nálam, ami a négyharmados rendszer (17,3 x 13 mm-es lapkájának) 2x-es crop faktora miatt (kisfilmes géphez képest) egy 90 mm-es obinak „felel meg”. (Valószínűleg „portrézni” is alkalmas eszköz.)

Bár az EP-5-ös is tud HD videót rögzíteni, az MFT bajonettes obikat szépen fel lehet kattintani egy Black Magicre, és indulhat a nagydinamikás mozgóképes móka. Ügyelve arra, hogy a kisebbik Black Magic (BMPC) csöppnyi szenzorja miatt, kb. 3x crop faktorral számolhatunk. Magyarán ez a 45 mm-es obi egy (virtuális) 135 mm-esnek felel meg. (Szintén a kisfilmes vázakhoz képest.)

Kissé furcsa arányúak a lenti (RAW-ból konvertált), 4:3 képek az 5D-nél megszokott 3:2 arányhoz képest, de szerethetőek. (Sőt, még a négyzet alakú képeket is kedvelem. Vivian Maier Rolleiflex 4×4-eseit pedig imádom.) Persze az Olympus is felkínálja a DSLR-eknél megszokott 3:2 arányt, sőt a 16:9 mellett a négyzet alakú kivágást is. (Nyilván ilyenkor veszítünk a maximálisan elérhető pixelszámból.) Témától függ, de a 16:9-nek fotónál is lehet előnye, ha jellemzően csak tévén nézegetjük majd a (landscape formátumú) képeinket. Ilyenkor, ha gyorsan adódik egy állóképet igénylő téma, célszerű megtanulni gyorsan képarányt váltani, különben viccesen fog mutatni a 16:9-es tévénken a „9:16-os” portré… 

Népszerű képzavarral élve, a váz megtervezésekor az Olympus felült a népszerű retró hullámra és (szerintem) ügyesen lovagolta meg ezt a trendet. A fényképezőgép klasszikusan szép, masszív és a kezelőszervek minősége magas, elrendezésük logikája hamar megtanulható. A két vezérlőtárcsával villámgyorsan állítható a legtöbb fontos paraméter. A beépített WIFI is hasznos lehet, ha pl. egy nehezen hozzáférhető helyről akarunk exponálni, vagy beállítani a gépet, egy okostelefon (vagy táblagép) képernyőjéről vezérelve azt. (Ez már a GoPro-nál is bejött nekem.)

Tetszett a kihajtható, 1 millió pixeles LCD is (soha nem volt ilyen opcióval ellátott fényképezőgépem, ezért nem hiányzott az OLED display). Így néhány centire a sáros talajtól is kényelmesen tudtam képeket készíteni. Mivel érintőképernyő, a fókuszpont beállításában is (egyszerűen rábökve) hasznos segítséget nyújtott az LCD. A külön megvásárolható, vakupapucsra rögzíthető (dioptria korrekció tárcsás) EVF bár drága, de tényleg szükséges darab, közel 2,4 millió pixelt nézegethetünk benne. A kollázs készítés, művészi szűrők lehetősége „nem hozott lázba”, aki vágyik az ilyen csecsebecsékre, szerintem jobban jár, ha a számítógépén végzi el ezeket a feladatokat.

Összességében nagyon tetszett a kis retró kinézetű Olympus, értő kezekben jó párost alkot egy tükörreflexes géppel.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art