Member of Group ›
Domenico Starnone
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Domenico Starnone

Domenico Starnone: Hurok

Sodró cselekményű, érdekes, meglepetésekkel teli regény a Magyarországon eddig nem ismert, 1943-ban született olasz író tizenkettedik könyve. Az első részben a hetvenes évek elején járunk. Egy Nápolyban élő, megcsalt, elhagyott, kétgyerekes, Vanda nevű feleség monológját halljuk, aki foggal-körömmel küzd a házassága megmentéséért és a gyermekei boldogságáért. Aldo, a nála két évvel fiatalabb férje Rómába jár az egyetemre tanítani, ott összejött egy 18 éves diáklánnyal, akinek saját lakása van. Sajnos a második és a harmadik részről semmit nem árulhatok el anélkül, hogy le ne lőném a poénokat.

Csak annyit mondhatok, hogy ez a könyv soha nem látott eredetiséggel veséz ki egy házasságot, minden intézményesült párkapcsolatra érvényes módon.

Színpadra vagy inkább filmre kívánkozóan hiteles dialógusokkal, bámulatosan természetes belső monológokkal. Annyit azért el lehet mondani, hogy Aldót és Vandát évtizedek múlva is látjuk, megtudjuk, mi lett velük. Sőt, a két gyereket is, más-más módon elfuserált felnőttként, amikor arról beszélgetnek, hogy milyen elcseszett volt a gyerekkoruk. Nem meglepő módon kiderül: minden másképp volt.

Aki elmúlt már harminc, általában rájön, hogy a felnőtt élet gyakran annak a művészete, hogy az ember ki tudja választani a kisebbik rosszat. Ez a két nap alatt felfalható, bravúrosan és szórakoztatóan megírt könyv arról szól, hogy mi történik akkor, ha ez nem sikerül.De fél tucat további téma is terítékre kerül: az apaság, az áldozati szerep, a házastársi játszmák, az öregedés, a látszatok, meg a mindig újra és újra bebizonyosodó tény:

„mindenki tetszik, sőt kell valakinek”.

Vannak könyvek, amelyekből nem csak a lényeget, az atmoszférát, de apró történetmorzsákat is egy életre magunkkal viszünk. Mint a Huckleberry Finnből azt az epizódot, amikor egy idősebb hölgy leleplezi a magát lánynak tettető Huckot, vagy a Szerelem kolera idejénelső fejezeteiben szereplő szappan-történetet. Hát ebben a regényben is van egy ilyen: a cipőfűzés esete. Hány szögből, milyen mesterien aknázza ki az író!

Barna Imre nagyszerű magyar szöveggel ajándékozta meg a hazai olvasókat. A kiváló irodalmár egész felnőtt életét Umberto Eco és Bob Dylan bűvkörében élte le. A Római Magyar Intézet igazgatója is volt, aztán belekóstolhatott a cégvezetői munkába, sőt a kiadói egyesülés elnöke is volt egy ideig. Aztán meghalt Eco – és Bob Dylan Nobel-díjat kapott. Az előbbire igen, az utóbbira aligha számíthatott…

Starnone-t egyébként egy időben azzal gyanúsítottak meg, hogy ő a szerzője az Elena Ferrante néven közreadott könyveknek is. Azonban 2016-ban egy oknyomozó újságíró felmentette a „vád” alól, és tényekkel alaposan alátámasztva azt valószínűsítette, hogy felesége, a híres fordító a szerző.

Akárhogy is áll a dolog, Ferrantéval már jól el vagyunk látva. Több Starnone könyvet szeretnénk magyarul – ha lehet, megint csak Barna Imre magyar hangján.

(Lacci, 2016, magyarul Park Könyvkiadó, 2018. fordította Barna Imre, borító illusztráció Jonathan McHugh, 202 o. ára 2950 Ft.)

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art