Member of Group ›
B(a)SA Tracker42
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

B(a)SA Tracker42

 

A 247 köbcentis, lánchajtásos, négy sebességes C15 Star típusjelű motorkerékpár 1961 szeptember 19-én hagyta el a BSA gyár épületét.

A Route42 garázs zászlóshajója ismét eladó! Mielőtt tulajdonosa meghirdetné nemzetközi oldalakon, kitesszük ide, hogy itthon maradhasson a vas. Rendszámmal továbbra sem rendelkezik a motor, de az eredeti angol papírokkal igen.

Érdeklődni itt lehet: info@group42.hu

Ára: 4.990.000 HUF

1961-ben már nagy gyakorlattal szerelték össze ezt a típust a szorgos brit kezek, hiszen ’58 óta gyártották ezt a modellt. (’67-ig gyártásban is maradt.) A négyütemű, 15 lóerős erőforrás nem véletlenül nem érte el a negyed litert, hiszen akkor még Nagy-Britanniában 250 köbcentiben volt limitálva az L plate-tel (Learner), kezdők által is vezethető motorok űrtartalma. 17 colos kerekek, újratervezett váz és kompakt egységbe integrált motor/váltó jellemezte ezt a modellt. (Az előző, C11-es szériában még külön volt a váltó és a motor.) Ezen a szeptember végi napon az üzem előtt a völgyben talán még nyíltak a kerti virágok és zöldelt a karosszéria az ablak előtt. (Mea maxima culpa!)

BSA-C15-1959

Egyébként kicsit több mint másfél évszázaddal korábban ezen a napon született Kossuth Lajos és két évvel korábban szintén ezen a napon nem engedték be Nyikita Hruscsovot Disneylandbe. De mindezen események eltörpülnek a 2015. szeptember 19-ei, történelmi jelentőségű ceremóniához képest, hiszen e jeles napon készült el végre a Tracker42! Igen, pontosan az 54. születésnapján indult el a motor új, sportos élete. Ahogy mondani szokták, „jobb később, mint soha!” (BTW: A CaféRacer42-nek ez már 27 évesen megadatott.)

A BSA fejlesztése egyébként az említett BMW R65-ből épített motor sikerei után indult, miután a fekete boxer megnyerte a hazai EMAT (Épített Motorok és Autók Találkozó) Café Racer kategóriájának első helyét és a nemzetközi AMD (American Motorcycles Dealers) motorépítő világbajnokság hasonló kategóriájának ötödik helyét is besöpörte! A kardános brigantit többek között bemutattuk a legnagyobb hazai motoros magazinban, a Motorrevüben és a Totalcarban is jól körbeforgatta Karotta. Mondják, „evés közben jön meg az étvágy”. Így hát 2014 szeptember 9-én bejelentettük és 19-én neki is vágtunk Sapkával az újabb motorépítő projektnek! A motorkerékpár maga és a kis flat tracker építésének ötlete és rajzai, sőt szerencsére jó néhány alkatrész is már rendelkezésre állt.

Így tehát, bármilyen misztikusnak is hangzik, a BSA 1961 szeptember 19-én született, 2014 szeptember 19-én indult el a reinkarnációja és 2015 szeptember 19-én született végleg újjá!

Nagyon köszönöm Sapka Mesternek a míves és szokottan magas színvonalú motorépítő zsenialitást, Dealernek a remek „nyersanyagot” és az ötletet, Sárosi Zolinak pedig a fantasztikus képeket! Hamarosan a 42BIT jóvoltából mozgóképeken is bemutatjuk Sapit magát életnagyságban és a teljes „flottát”, a Tracker42-vel az élen! Végül az első cikkből bemásolom ide a BSA gyárról szóló részt, mivel tanulságos háttérinformációt ad a tracker születéséhez:

„A motorról szóló mese a 19. század közepén kezdődik. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer tizennégy zord birminghami fegyverkovács. Ezek a szak-, és vasemberek 1854-ben arra vetemedtek, hogy céget alapítsanak. Birmingham Small Arms lett a díszes kompánia neve. 1861-ben részvénytársasággá alakult a csapat és egy 25 hektáros telken felépítették a BSA gyárat, ahol eleinte hadifelszereléseket gyártottak, majd 1878-tól motoralkatrészeket, sőt később autókat és kerékpárokat is. (Lopott software-ek kigyomlálásával akkor még nem foglalkoztak. Sőt, azóta sem. Az egy másik szervezet.)

A többi, ahogy mondani szokták, történelem. A BSA vállalat, élettörténetének csúcspontján bolygónk legnagyobb motorépítő cége volt, hogy aztán mára, oly sok patinás brit autó-, és motorgyártó márkával egyetemben, végül egy külföldi tulajdonosnál kössön ki. (Még a szintén legendás Triumph Motorcycles márka megszerzése sem segített, sőt…) Sok-sok áttétel után (Daimler „összeolvadás”, állami segítség, a Norton tulajdonos Manganese Bronze Holdings megjelenése stb.) ma már kínai kézben (Geely) van a cég maradéka. A régi, dicső időkre már csak az időnként feltűnő, gyönyörűen restaurált motorok és a máig működő fegyvergyár emlékeztet.” Update e cikk első publikálása óta: http://blogger42.com/feltamad-a-basa/

A motor születéséről szóló öt bejegyzést itt találjátok, (Cikk1, cikk2, cikk3, cikk4, cikk5), a fejlesztés különböző fázisának fotóit pedig ebben a Flickr albumban.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art