Member of Group ›
2016 TOP 10 épített motorja
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

2016 TOP 10 épített motorja

 

Ahogyan az előző években, úgy 2016-ban is egy Top 10 listával zárjuk a keddi „motoros” cikkek sorát. Határtalan örömünkre, ebben az évben is töretlen volt az épített motorok népszerűségének emelkedése. Jó ez így!

Bike Exif Top10 (2014)King of Fuel Top5 (2014)Bike EXIF Top10 (2015)Bike EXIF Editor’s Choice Top10 (2015)PipeBurn Top 10 (2015)

best-custom-motorcycles

Mielőtt azonban bemutatnám az új, 2016-os BikeEXIF listát, távirati stílusban bár, de szeretnék megemlékezni a Route42 csapat idei remek évéről. Röviden: sűrű volt! Kicsit hosszabban: nagyon sűrű volt! Megépítettük a Hygge Központot és beköltöztettük kreatív garázsába a motorjainkat, jártunk az Intermot-on és a motorépítő világbajnokságon Kölnben, továbbá tiszteletünket tettük Milánóban az EICMA ünnepen, elindítottuk a BSA-t a Deus Bike Build Off versenyen a milánói Deus szentélyben, leigazoltuk Jakus Tamás virtuálistuning világbajnokot, kinyitottuk a scrambler divíziót Balázsi Peti vezetésével, végül, de persze nem utolsó sorban (sőt), eldöntöttük, hogy (először a Route42 történetében) vadiúj motorból építjük meg az új kegytárgyat! Hát így telt az év!

Visszatérve a mai fő témánkhoz, az idei BikeEXIF (Bikes Of The Year) lista, ahogy az előző években is, nem a szerkesztők szubjektív véleményét tükrözi (arra ott a múlt évben először publikált Editor’s Choice rangsor), hiszen az újság a webes forgalom és a közösségi média megosztások mértéke alapján állítja össze évről évre ezt az összesítést. (BTW: Szerintem idén is lesz Editor’s Choice lista.)

Az idei tízes listán is persze sok a BMW. Ez az arány (10-ből 4!) is jól tükrözi, hogy a bajorok kellő ütemérzékkel kapták el ezt a hullámot és továbbra is magabiztosan, ráadásul innovatívan dominálnak a piacon. Az általunk is már sokszor megénekelt R9T modellt németes precizitással és ügyes marketinggel tolták be a kereskedésekbe, valamint a nagynevű motorépítők műhelyeibe, ráadásul azóta is ügyesen építik az új verziók nimbuszát. (scrambler, racer, urban, pure)

10. Revival BMW Landspeeder

Alan Stulberg, a Revival feje, a következőképpen summázta a különös felkérést. „Egy éve egy ügyfél arra kért minket, hogy építsünk neki egy motort a húsz motorkerékpár számára létrehozott galériájába. Az volt a szándéka, hogy legalább öt motorépítőt bíz meg egyszerre ezzel a feladattal. Csak annyit tudtunk, hogy rajtunk kívül Max Hazan is tagja ennek az ötös ’fogatnak’. Természetesen elfogadtuk a felkérést.” Alan teljes alkotói szabadságot kapott, feltéve, hogy belefér a költségvetésbe. „Nem ez volt az első alkalom, hogy így történt, de most először esett meg, hogy tudtuk, hogy a tulajdonos soha nem fog motorozni a járművel, ezért nem szükséges, hogy az megfeleljen az (utcai) előírásoknak.”

Bővebben ebben a cikkben mutattuk be ezt a motort.

BMW Landspeeder

9. Hazan Motorworks BSA

Igen, pontosan az a Max Hazan építette ezt a motort, akire Alan, az előző motor alkotója utalt a Landspeeder fent idézett bemutatása közben. Már a keresztneve is sokat elárul ennek a pasinak. Max(well)! Duplafenekű dob ez a nomen est omen, ugye-ugye kedves benzinvérű barátaim? Megemlítendő itt a Muskétás (The Musket), Mad Max dupla (!) Royal Enfield motoros, autógumikon gördülő bobbere. (Itt írtunk róla.) Szóval nem csoda, hogy ebbe a listába is bekerült egy újabb alkotása ennek a zseninek.

Hazan BSA

8. XTR Pepo Harley-Davidson Dyna

Pepo Rosell egy 2000-es Dyna Super Glideból építette ezt a street tracker vasat. Jól tette!

XTR Dyna

7. Down & Out Triumph Bonneville T100

 Ahogy az is várható volt, hogy megjelenik néhány BMW az idei rangsorban, úgy az sem vállalt volna nagy kockázatot, aki Triumphot is „belelát/besaccol” előre egy ilyen listába. (Mondjuk én lehet, hogy egynél többet.) Emellett a Bonnie mellett mindenképpen megemlítendő a Shaun Walker (az ő neve viszont nem stimmel egy motorépítőhöz) vezette Down & Out csapat egy másik Triumph építése, melyet egy Thruxtonból alkottak meg a Barbour céggel együttműködve. (Itt írtunk róla.)

Bonnie by Down & Out

6. Auto Fabrica Honda CX500

Nem mindig igazán szépek a Hondának ebből a modelljéből épített járművek (a BikeEXIF 2015-ös lista második helyezettje, Sacha Lakic caféracere ellenpélda), de ezt a motort az Auto Fabrica legényei, Bujar és Gaz tényleg „eltalálták”. (Ebben a cikkben számolunk be egy másik nagy kedvencünkről, melyet az említett srácok egy Yamaha XS-ből alkottak az utakra, mindannyiunk nagy szerencséjére.)

Honda cx500

5. NCT BMW R100 ’Black Stallion’

A ’Fekete Csődör’ egy osztrák műhely (National Custom Tech) produktuma. Őszintén és töredelmesen megvallom, még soha nem hallottam felőlük. (Pedig nincsenek túl messze.)

NCT BMW R100

4. Federal Moto Honda CB550

Kedves a szívünknek ez a típus, egy CB500 Four-ból épített modell a mi gyűjteményünket is gazdagítja. Ez a példány egy kanadai filmrendező garázsában áll. Elsőre talán egy szokásos café racernek tűnik, de közelebbről már hot rod jegyeket is mutat a „kicsike”.

Federal Moto Honda CB550

3. Unique Custom Cycles BMW R5 Hommage

Korábban az a hír járta, hogy a BMW (Motorrad) „készül valamire” a Concorso d’Eleganza Villa d’Este (+ Villa Erba) idei rendezvényén. (’99 óta a bajor márka a fő támogatója ennek a közel 90 éves, alapvetően autókról szóló rendezvénynek, melyet évről évre a Comói-tó partján szerveznek meg.) Ez az alkotás tisztelgés az eredeti legendás boxer, az R5-ös előtt, ügyes érdekházasságban frigyre emelve a stílusos replika alkatrészeket és a modern technológia vívmányait. Ronna és Benna Norén, a Unique Custom Cycles házasságszervezői/alkotói ezzel a motorral „kiérdemelték” a műhelyük nevét.

BMW R5 Hommage

2. Classified Moto Honda XR650L

John Ryland neve etalon a szakmában. (2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is ő parkolt fel a BikeEXIF TOP lista tetejére!) Nyilván emiatt (is) a Classified Moto webes felületein nagy tömegben jelennek meg a mindentudó billentyűzet-harcosok és fotel-kritikusok (keyboard warriors and armchair critics, ahogy a BikeEXIF szerzője írja). Ezeknek mutatta be ezt az „óriási ballon kerekes középső ujjat” Mr. Ryland. Pontosabban: „Consider it a huge balloon-tired middle finger to the crowd who think we exist to build bikes that will knock the chips off their shoulders.” Azt hiszem sikerült a mutatvány John! (Két cikk Classified motorokról: cikk-1, cikk-2.)

Honda XR650L

1. Rough Crafts Bavarian Fistfighter

Az idei Intermot rendezvényen éppen elkaptam azt a pillanatot, amikor pont ezt a bömöst rángatják fel az erre felkentek egy raklapra. (E cikk címlapján már a sikeres végeredményről készült fotómat láthatjátok.) Fogadjátok hát szeretettel ezeket az exkluzív képeket (is), melyekkel ezúton kívánnak e blog szerzői minden jót (széles utat, gumifákat) a 2017-es évben is. BUÉK és kösz a halakat!

Rough Crafts BMW

Rough Crafts BMW

Rough Crafts BMW

Rough Crafts BMW

Rough Crafts BMW

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art