Member of Group ›
Pipeburn TOP10 lista
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Pipeburn TOP10 lista

 

Két héttel ezelőtt a BikeEXIF 2015-ös TOP10 épített motor listájáról írtam. (A 2014. év hasonló összesítését itt találjátok.) Múlt hét kedden pedig ugyanennek a cégnek a szerkesztői által felállított sorrendet (Editor’s Choice) mutattam be.

Mivel szemmel láthatólag tetszik Nektek ez a pálya (közel 1000 lájk volt a két cikken), tovább „egykerekezve” ezen a tracken, ma egy másik menő magazin, a Pipeburn TOP10-es listájának épített motorjai kerülnek terítékre. (Az adott motorkerékpárt bemutató kép után fotókból álló diavetítést találtok, kivéve a 8. helyezet Ripont bemutató videót.)

Továbbá szeretném benzinvérű olvasóink figyelmét felhívni (sokadszor) az elmúlt hetekben írt cikkeim homályos utalására:

“A nyilvánvaló honi és nemzetközi igényre szeretnénk reagálni mi is Sapka Mesterrel (és több elismert hazai szakemberrel), ezért a Bálna Budapest fantasztikus, ultramodern épületében hamarosan megnyíló HYGGE komplexumban (azmiaz?) februárban megnyitjuk a Kreatív Garázst (ésazmiaz?). Azt pedig, hogy (a motorokkal kapcsolatos „cécó” mellett) mi folyik majd ebben a „garázsban”, illetve, hogy hová vezet a 42-es út, fedje (februárig) jótékony homály…”

10. Ol’ Keithy – Chad Edwards

Szeretem a tracker motorokat. A mi garázsunk is rendelkezik két ilyennel. (A Track42 egy flat tracker, a Jutland.42 pedig inkább street ’brat’ tracker) Az Ol’ Keithy egy 2001-es, pusztán 1100 dollárból vásárolt KTM 520 EXC-R-ből épült. Chad Edwards először egy café racert akart építeni belőle, de végül a street tracker stílus mellett döntött.

Ol’ Keithy by Chad Edwards

Ol’ Keithy by Chad Edwards

9. Yamaha Scorpio – Thrive Motorcycles

Ez a meghökkentő, „kubista” jármű simán lehetne Batman segédjének, Robinnak a motorja a következő Denevér-ember filmben. Vagy a Star Wars legközelebb érkező epizódjában Finn is hajthatná egy erdőben. Esetleg Max Rockatansky is hasíthatna vele a MadMax 5 posztapokaliptikus sivatagjaiban. Nade ne menjünk ennyire messze! A Thrive csapata Indonézia fővárosában, Jakartában húzza az ívet. Amikor egy menő grafikus barátuk rendelt tőlük motort, tudták, hogy végre „elszaladhat velük a ló(erő)”. Így született meg a Skorpió.

Scorpio by Thrive Motorcycles

Scorpio by Thrive Motorcycles

8. Ripon – Old Empire Motorcycles

Az OEM „motoros birodalom” által épített Ducati 900ss 2014-ben bekerült a KoF (King of Fuel) TOP5 listájára. Ezt a Honda CB550 alapú vasat egy híres brit kétfedelű (torpedó)bombázóról nevezte el ’very-british’ norfolki építője, Alec Sharp.

Ripon by Old Empire Motorcycles

Ripon by Old Empire Motorcycles

7. Fireball – Plan B Motorcycles

„B” tervnek nem rossz ez a ’Tűzlabdának’ nevezett café racer. (Mondjuk „A”-nak se.) Egy 1981-es Yamaha XV1000-ből (TR1) született egy észak-olaszországi csapat, a Plan B által. A custom tank dögös darab!

Fireball by Plan B Motorcycles

Fireball by Plan B Motorcycles

6. Fabilas – Young Guns Speed Shop

Ugyan ’fiatal’ a neve a csapatnak, de igazán klasszikus motort alkottak. A nagy múltú AJS átalakításakor az építőket a háború előtti nagy versenyzők, Roaring Anna és Violent Violetta (beszédes nevek) „munkássága” inspirálta. Egyébként egy dubaji fickó vásárolta meg a motort.

Fabilas by Young Guns Speed Shop

Fabilas by Young Guns Speed Shop

5. Triumph Salt Racer – Triumph Ausztrália

Jól tudjátok, hogy „odavagyunk” a sós-meder-menő járművekért. (Itt, itt, itt és itt is írtunk már róluk.) Ezt a villámgyors járművet egy 2008-as Triumph Bonneville Thruxtonból építették (pont eléggé) őrült alkotói. A hátsó csillapítókat az Ikon (7613) szállította. Az eredeti tank helyére egy karbon verzió került, amely a motor kábeleit rejti. Az üzemanyagot tároló „valódi” tankot a Ross cég készítette és a szintén általuk gyártott ülés alatt kapott helyet. A só(show?)járó versenyzőről egyébként ebben a cikkben számoltunk be részletesen.

Triumph Salt Racer by Triumph Australia

Triumph Salt Racer by Triumph Australia

4. A-10 Woerthog – Nick van Woert

Ahogy e lista 9. helyezett Yamahája, úgy a ’Woerthog’ Yammie (XT600, 1991) sem gömbölyded vonalairól híres. Akár ez a jármű is lehetne Daryl Dixon, múltkori cikkemben bemutatott „zombie-irtó” szolgálati motorja. Amúgy szellemes a motor elnevezése is, hiszen egyszerre utal a tulajdonos/építő vezetéknevére és a híres A-10 Thunderbolt Warthog nevű sugárhajtású csatarepülőgépre.

A-10 Woerthog by Nick van Woert

A-10 Woerthog by Nick van Woert

3. The Bullitt – Patrick Flynn

Egy újabb Triumph Bonneville-ból (2005) épített café racert tisztelhetünk e motor személyében. Nem csak e motort nevezik Bullittnak, hanem a kaliforniai Patrick Flynn blogját is.

The Bullitt by Patrick Flynn

The Bullitt by Patrick Flynn

2. GoGo – Hageman Motorcycles

A Greg Hageman (mérnök) és Erick Runyon (fotográfus, tulaj) páros egy Yamaha (Virago) XV750-esből álmodta meg ezt a járművet. A ’front end’ egyébként Alain Bernardtól, a Santiago Choppers vezetőjétől jött, aki ezúttal egy GSX-R villát „házasított össze” a Yamaha vázzal. A kerekek Sean Skinner (MotoRelic) munkáját dicsérik.

GoGo by Hageman Motorcycles

GoGo by Hageman Motorcycles

1. The Musket – Hazan Motorcycles

E lista „aranyérmes” motorjáról még október végén írtam részletesen. Max(well) Hazan (nomen est omen) szerintem nem motorokat, hanem valójában kinetikus szobrokat épít. Az ideivel összesen már háromszor (!) nyerte el a Pipeburn ’Év motorja’ díját. Saját elmondása szerint gyakran az épülő kétkerekű motorja határozza meg, indítja el a vezérhangyát a fejében. A muskétás (The Musket) nevű unikális alkotásának születésekor is pontosan így történt. Max (újra) fogott egy Royal Enfield 500 köbcentis erőforrást, de még mielőtt nekilátott volna, hogy ismét köré építsen egy remekművet, (a biztonság kedvéért) ezúttal még egy ugyanilyen motort is beemelt a projektbe! Aniket Vardhan segítségével a két darab Royal Enfield szívből egy 1000 köbcentis, 55 lóerős V-twint kreált „Mad” Max barátunk! Nem csoda, hogy a mamut „cipelését” végül két óriási BF Goodrich Silvertown autógumira bízta.

The Musket by Hazan

The Musket by Hazan

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art