Member of Group ›
Demján Sándor emlékére
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Demján Sándor emlékére

 

Demján Sándor (1943-2018) a rendszerváltás előtti és utáni Magyarország gazdasági életének egyik kulcsfigurája volt, élete végén cégei már regionális sikereket is képesek voltak elérni – nem gyakori dolog ez manapság.

Jelentős filantróp volt, a Prima Primissima Díj csak az egyik, és még csak nem is a legköltségesebb ilyen projektje volt. Valaha egy házban laktam vele, onnét ismertem. Néha összefutottunk a liftben, és páratlan memóriája révén erre is képes volt emlékezni később, amikor hivatalos ügyekben találkoztunk. A legfontosabb eset 2010 körül történt. Személyesen telefonált, hogy egy hét múlva kedden ráérek-e délután 3-kor az irodájában. Megkért néhány „nála okosabb embert”, adjanak neki tanácsot valamiben. Maximum hat vendég volt ott, Hankiss Elemér vitte a prímet, az ottani szavaira nagyon emlékszem. A tanácsadás tárgya az volt, hogy sok egyetemistának akart nagy összegű ösztöndíjat adni – ezt hogyan és miként tegye. Hankiss azonnal ellentmondott neki. Azt mondta, sok tehetséges gyerek el se jut az egyetemig. A tehetségeket fiatalabb korban kellene kihalászni és támogatni. És elő is húzott egy kidolgozott tervet. „Szegény diákok Eton College-át” kellene létrehozni…

Ám Demján nem hallgatott Hankissra, több ilyen találkozó nem volt.

Mindez arról jutott eszembe, hogy a család tanácsot kért tőlem, miként lehetne Sándor emlékét életben tartani. Az apropó halálának közelgő ötödik évfordulója volt. Elmondták, hogy a hangsúlynak az építési tevékenységen kellene lennie. Ehhez már össze is gyűjtöttek rengeteg fényképet és más dokumentumot.

Időt kértem, és valóban átgondoltam a dolgot. Néhány nap múlva azzal mentem vissza, hogy szerintem komoly képregényt kellene kiadni Sándor kalandos életéről. Mellékeltem egy mintát is, amelyet régebben nagyon megdicsértem e hírlevélben: Robert Mosesról, a New Yorkot évtizedeken át formáló urbanistával keresztezett városi politikusról szólt. A gyerekkorától a haláláig.

Egy ehhez hasonló könyvet lehetne kiadni Demjánról, amelyben benne lehetnének azok a történetek, fordulópontok, amikről nem maradt fenn fénykép. Vagy megfelelő minőségű nem. Lelki szemeim előtt megjelent egy csomó jelenet. Csecsemő Börvelyen, Erdélyben. Költözés egyéves korában Magyarországra, Etyekre. Bandázás középiskolában. Találkozás egy csinos lánnyal a Vendéglátóipari Főiskolán, házasság hamarosan. Mint a Gorsium Áfész elnöke. A Skála áruház férfi osztályán az eladhatatlan ingekre kiíratja: „Import ingek”, és mindet eladják egy nap alatt. Tizenkét daru zenére „táncol” a Westend építkezés kezdetekor. Focizik és kártyázik a Csányi Alapítvány ösztöndíjasaival. Átveszi a Budapest díszpolgára kitüntetést stb.

Demján Sándor plebejus ember volt egész életében. Éppen egy ilyen könyv illene hozzá. Egy ilyet létrehozni sok időbe és sok pénzbe kerül. De megérné. Sok fiatal is kézbe venné.

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art