Member of Group ›
Kik a világ legjobb sportolói?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Kik a világ legjobb sportolói?

 
Papp Laci - A londoni olimpia bajnoka (képregény részlet)

Papp Laci - A londoni olimpia bajnoka (képregény részlet)

Naná hogy mi! Ki más? Mi magyarok ugye mindenben a legjobbak vagyunk, mi raktuk össze az atombombát, mi csináltuk Hollywoodot, mi adtuk a legtöbb Nobel-díjast a világnak, még Európát is mi védtük meg a török veszedelemtől. Ja, főzni is mi tudunk a legjobban. A német eszi azt a gyalázatos fekete kenyeret, az olasz a paradicsomos spagettit, a francia meg hókuszpókuszt kap étel helyett, de mi tudunk élni. A mi paprikásunk világhírű. Messze földről jönnek a turisták, hogy végre minálunk valami jót egyenek.

Nem kérdés tehát, hogy sportban is mi vagyunk a legjobbak. Tessék, itt van mindjárt London! A németeknek még semmijük sincs, s lám a mi nyakunkban már arany, ezüst és bronz is fityeg. Már az első olimpiáról is aranyérmekkel tértünk haza, s azóta szakadatlan mi kapjuk a legtöbbet. Na persze nem számban, arányban. Mert ugye azért még se ezekkel az irdatlan sok ferdeszeműekkel hasonlítsuk össze magunkat, hiszen minden ötödik ember kínai, mi meg csak egy bolhaszar vagyunk a térképen. De még ezek az amerikaiak se legyenek annyira elájulva maguktól a sok aranyukkal, mert háromszázharminc milliónak az nem is olyan sok.

Papp Laci - A londoni olimpia bajnoka (képregény részlet)

Papp Laci - A londoni olimpia bajnoka (képregény részlet)

Most, hogy adtam némi ízelítőt a magyar virtusból, mely manapság sajnos a legfelsőbb szinten is az egészséges mértéken túl van jelen, elárulom nektek, hogy bár nem mi mutatjuk meg Európának a tutit, s nem mi fogjuk a világot roppant eredeti ötletekkel és politikai rátermettséggel a válságból kihúzni, sportban – a svédekkel szinte holtversenyben  – tényleg mi vagyunk a legjobbak.

Az újkori olimpiák éremtáblázatait alapul véve, végeztem egy kis számítást, melynek tanúsága szerint kiderült, hogy az érmek számát illetően csupán az Egyesült államok,   Szovjetunió, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország állnak előttünk, illetve a Svédek is néhány éremmel, de aranyakban messze mi vagyunk a jobbak. Pedig két olimpián részt sem vettünk! Ha a számokat a lakosság arányában vizsgáljuk, a svédekkel együtt a dobogó legfelső fokán állunk.

Így néz ki a helyzet, ha csak a nyári olimpiák érmeit számoljuk. Ha a téli sportok eredményeit is figyelembe vesszük, lecsúszunk a dobogóról. Norvégia, Finnország és Svédország előz meg minket. Konkrét számokba öltve, míg az Egyesült államokban minden 131 000 emberre jut egy érem, Olaszországban 93 000, Norvégiában 11 000 emberre. Magyarországon ez a szám 22 000. Szégyenre azért még így sincs okunk.

Papp Laci - A londoni olimpia bajnoka (képregény részlet)

Papp Laci - A londoni olimpia bajnoka (képregény részlet)

Vannak versenyszámok, amiben még sosem nyertünk, de azért érmeinkkel – a téli olimpiai megmérettetéseket leszámítva – nagyjából lefedjük az egész palettát. Sikereink színterének súlypontja az évtizedek során mindig valamilyen irányba terelődött, de egészében kiegyensúlyozott maradt. A háború előtt, de még jócskán azután is erősek voltunk vívásban, úgymint az elmúlt olimpiai játékok során az evezős számokban. Eddigi legjobb szereplésünket Helsinkiben nyújtottuk. 16 aranyérmet hoztunk haza és a nemzetek csatájában is dobogós helyezést értünk el. Az érmek számát illetően csak az USA és a dicső Szovjetunió állt előttünk. Akkor főleg úszásban jeleskedtünk, de a magyar sportolók a legkülönbözőbb sportágakban is kiegyensúlyozott teljesítményt mutattak.

Említsünk meg egy magányos rekordot! Nagyszerű sportolónk, a kardvívó, Gerevich Aladár 1928 és 1960 között hat olimpián szerepelt és mindegyikről arannyal tért haza. 1948-ban, Londonban kettőt is nyert. Elképesztő eredményét csak fokozza, hogy pályája csúcsán két olimpia is elmaradt. Papp László „csak“ három olimpián diadalmaskodott, de népszerűségével senki sem tudta felvenni a versenyt, Puskás Ferenc kivételével, aki Helsinkiben úgyszintén aranyat nyert, de mint tudjuk futballban nem az olimpia a legnagyobb megmérettetés.

Papp Laci - A londoni olimpia bajnoka (képregény részlet)

Papp Laci - A londoni olimpia bajnoka (képregény részlet)

Legyünk tehát büszkék arra, amire joggal lehetünk! Nem kell virtus, önámítás a tények magukért beszélnek. A magyarok igenis jó sportolók. Voltak korok, amikor több motivációnk volt, a sportban nagyobb kitűnési lehetőség rejlett. Az elmúlt évek sportteljesítményei sajnos azt mutatják, hogy lelkesedésünk lankadni látszik. Vagy csak világtendencia, hogy a coubertini eszméktől vezérelt amatőr sportban lassan elhatalmasodik a profizmus. Érthető, hiszen manapság kiemelkedő sportteljesítmények csak százszázalékos elkötelezettséggel érhetők el. A nem, vagy rosszul szponzorált sportágakban pedig az amatőr sport lassan átadja helyét a hivatásos sportnak.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art