Member of Group ›
HangErő
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

HangErő

 
BeoLab14 - hangfal szett

BeoLab14 – hangfal szett

A teljes hangsugárzó piac majd 30%-át úgynevezett „hangfal szettek” eladása teszi ki. Ezek a csomagok szatellit hangsugárzókból (2,4,5 esetleg 7) és egy különálló mély-sugárzóból állnak, többnyire egy dobozba csomagolják őket, amiben valahol ott lapul még egy erősítő is, amely a legtöbb esetben még házimozizásra is alkalmas. Ma már tényleg bárhol a hónunk alá kaphatunk egy ilyen szettet, aztán irány haza, izgatottan bontjuk, mit bontjuk, tépjük a csomagolást, rendezgetjük a hangsugárzókat, dugdossuk a vezetéket, lefuttatjuk a teszt hangokat, szól a jobb első, a bal első, a bal hátsó és még a jobb hátsó is, kisvártatva már ott is ülünk a térhatású hang origójában. Újranézzük kedvenc filmjeink legzúzósabb jeleneteit, fülünkkel és szemünkkel egyszerre próbáljuk követni, hogy mikor melyik hangsugárzó dolgozik körülöttünk, az elején még a fejünket is forgatjuk, mozizva tornázunk a kanapén. Népszerű koncepció! Számtalan gyártó tette le voksát a hangfal szettek mellett, voltak és vannak szóra sem érdemes megoldások, silány minőségben, és találni közöttük egy-egy figyelemreméltót, amelyet hallgatva tényleg elégedetten bólogathatunk, hogy ez bizony rendben van.

BeoLab14 - Mesés!

BeoLab14 – Mesés!

Tegnap este Londonban a Bang & Olufsen is bemutatta a saját interpretációját hangfal szett kategóriában. A család legújabb tagja a BeoLab 14, szakít az elmúlt csaknem 25 esztendő hagyományaival, és ezúttal nem aktív (az erősítőt is magában foglaló) hangsugárzókkal rukkoltak elő. A fanatikusok biztosan fanyalognak a hír hallatán, hiszen megannyi, mind akusztikus és kereskedelmi szempontból sikeres modell után egy teljesen más koncepciót követve alakították ki a hangsugárzókat. Azért csak ne olyan hevesen, ne temessük a BeoLab 14-et, mert a termék tervezéséhez, fejlesztéséhez, gyártásához a hagyományos, zseniális receptjüket használták.

BeoLab14 - Mesés!

BeoLab14 – Mesés!

Nézzük a tervet: megdöbbentő, hogy a formáért David Lewis tervezőirodája a felelős, élete egyik utolsó munkája lehetett. Örömmel konstatáltam, hogy halála után méltó utódok jelentek meg a horizonton – Cecile Manz-nak köszönhetjük a BeoLit 12-öt, és Øivind Alexander Slaatto-nak a BeoPlay A9-et -, de ha a BeoLab 14-re nézek, azt érzem, hogy még mindig Lewis csapata a király, és reménykedem, hogy még jó néhány megvalósításra váró tervük lapul a Bang & Olufsen tarsolyában. A B&O szatellit hangsugárzóinak formája leginkább a régi idők mikrofonjaira hasonlít, persze némi „jóindulattal” pingpong ütőt vagy nyalókát is beleláthatunk, a kör formának alumínium adja a keretet, míg a hangsugárzó membránt szövettel takarták, amiből már a megjelenés pillanatában rengeteg színvariáció áll rendelkezésre. A hangsugárzókhoz ugyancsak alumíniumból készítettek különféle konzolokat, falra, mennyezetre, komódra, asztalra és persze klasszikusan padlóállványra is helyezhetjük őket, kifogásnak helye nincs! A mély-sugárzó gúla formája a BeoLab9-re emlékeztet, csak itt az akusztikus lencse helyett visszaköszön a köralakú hangsugárzó szövet, mely a gúla tetején a reflex nyílást takarja.

BeoLab14 - Mesés!

BeoLab14 – Mesés!

Ezzel meg is érkeztünk a fejlesztéshez: Geoff Martin, az akusztikai részleg vezetője és csapata több mint 2000 órát töltöttek a hangsugárzók kalibrálásával, a szatellit hangsugárzókból hiányolt erősítőket (összesen ötöt) a mély-sugárzóba rejtették, melynek az alján elhelyeztek egy, a padló irányába pozicionált membránt, amely csak és kizárólag a mély hangok reprodukciójáért felelős. Teljesítmény: a szatellit hangsugárzók fejenként 140 Watt-tal gazdálkodhatnak függetlenül attól, hogy négy vagy öt darabot csatlakoztatunk, míg a mély-hangsugárzó 280 Watt-tal büszkélkedhet, ha jól számolom ez csaknem 1000 Watt együttesen, szép! Van még egy fontos momentum, mégpedig a kompatibilitásban, ezidáig az összes Bang & Olufsen hangsugárzó zárt rendszerben működött, csak saját rokonával volt hajlandó működni, vagyis vagy egy B&O audió lejátszóra vagy egy B&O televízióra volt szükség megszólaltatásukhoz. A BeoLab 14 ezt a korszakot is lezárja, és egyúttal tárt karokkal várja az idegen televíziókat és lejátszókat.

http://www.youtube.com/watch?v=Nf5lZnLIS_8
A gyártás, megmunkálás minőségéhez nem férhet kétség, most is meggyőződhetünk arról, hogy az alumíniummal még mindig a dániai manufaktúra bánik a világon a legjobban, préselnek, anodizálnak, lézerrel gravíroznak és végül kézzel ellenőrzik minden egyes legyártott BeoLab14 felületét, egyszerűen mesés.

BeoLab14 - Mesés!

BeoLab14 – Mesés!

S hogy mennyibe kerül a B&O újdonsült dobozos terméke? Na, ezt nem árulom el, mert most még titok, aki az árára kíváncsi, előbb menjen el és hallgassa meg valamelyik Bang & Olufsen üzletben, hogy milyen, amikor megszólal a szett, utána biztosan a kérdésére is megkapja a választ.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art