Member of Group ›
2022 Top 10 épített motorja
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

2022 Top 10 épített motorja

 

Az előző két évben a Bike Exif Top 10 lista elé a lentieket írtam. Akkor még nem tudtam, hogy 2022-re is maradéktalanul igazak lesznek a következő sorok.

A 2020. és 2021. esztendő gonosz olajfolt egy koraesti Balaton-felvidéki motorozás beláthatatlan kanyarjában, vagy kivilágítatlan traktor alvó/részeg sofőrrel keresztben az úton, vagy elszabadult kviddics játékos seprűnyele a küllőid között, a vadiúj káférészered próbaútján, vagy egy gonosz high-side katapult bukás a Circuit of the Americas egyik meredek kanyarjában.

Esetleg mindez egyszerre.

Szóval 2020, 2021 és 2022 „sem adta ki”. Sokaknak, így a motorosoknak és a motorépítőknek sem. Azonban a nehézségek ellenére, ebben az évben is születtek igazi csodák. Ezekről számolok be ma. 2014 óta minden évben bemutatjuk a Bike Exif Top 10-es épített motor listáját, illetve 2015-től a rangos magazin „Editors Choice” rangsorát is. Ez az objektív lista tisztán „adat-alapú”, vagyis az oldallátogatások és a közösségi médiában elért sikerek alapján képezi évente az újság. Talán ezért is indították el 2015-ben az említett, vállaltan szubjektív „Editors Choice” (szerkesztői válogatás) listát is. (Bónuszként pedig a King of Fuel 2014-es és a Pipeburn top listájának 2015-ös linkjeit is szerepeltetjük ebben a cikkben.)

TOP10 – 2014
 TOP10 – 2015
TOP10 – 2016
TOP10 – 2017
TOP10 – 2018
TOP10 – 2019
TOP10 – 2020
TOP10 – 2021

Editors Choice 2015
Editors Ch. ’16/1
Editors Ch. ’16/2
Editors Choice 2017  
Editors Choice 2018 
Editors Choice 2019
Editors Choice 2020
Editors Choice 2021

TOP5 – 2014 King of Fuel
TOP10 – 2015 Pipeburn

Természeténél fogva a Bike Exif top 10-es listája egyfajta lakmuszpapírként is funkcionál a custom szcéna számára. Az összesítés ebben az évben is azt mutatja, hogy a café racer trend még mindig él és virul, és hogy a túlzásba vitt építéseknek is van helyük, ha jól vannak kivitelezve. (Érdekes módon az idei listán nem szerepel egyetlen elektromos motor sem.)

10. BMW R100 – Renard Motorcycles

Az a tény, hogy az idei lista egy BMW R-sorozatú café racerrel kezdődik, a donormotor és az építési stílus hosszan tartó sikeréről árulkodik. A BMW továbbra is az egyik legnépszerűbb márka a Bike Exif oldalán, és az idei top 10-ben szereplő motorok fele café racer. Az itt látható bömös a Renard Motorcycles-től származik. Az észt cég nem ismeretlen ezeken az oldalakon, hiszen ezt (és még három másik hasonlót) azért épített a csapat, hogy elindítsa a BMW R100-asra épülő sorozatát. A Renard team ezeket a prototípusokat a saját specifikációjuk szerint tervezte, de minden egyes példányt, amelyet a továbbiakban építenek, a tulajdonosára szabnak majd.

A járművek felújított motorokkal rendelkeznek, olyan intelligens fejlesztésekkel, mint a twin-spark fejek, valamint a könnyített lendkerekek. Mindegyik egyedi készítésű kipufogót is kap Hattech hangtompítókkal, teljes újrakábelezést lítium-ion akkumulátorral és LED világítással. A futóműről Ceriani replika villák, állítható lengéscsillapítók, Borrani felnik és Beringer fékek gondoskodnak. A karosszéria teljes egészében egyedi – a klasszikus BMW R100-as üzemanyagtartály újragondolt változatától kezdve a rendezett, café racer stílusú hátsó részig, a beépített hátsó lámpával. A fényűző festéssel, kárpitozással és sárvédőkkel megalkotott jármű az egyik legszebb megrendelésre készült custom.

9. Harley-Davidson Sportster hardtail – MB Cycles

A Harley-Davidson idén gyártotta le az utolsó Evo Sportstert. Mégis felkerült az idei listára egy merevvázas Sportster is, hogy emlékeztessen minket arra, hogy az örökzöld Sporty-ban „még sok benzin van a tankban”. Ennek a hardtailnek a története húsz évre nyúlik vissza, amikor az MB Cycles alapítója, Martin Becker megépítette a bátyjának a járművet. Egy ideig motorozták, majd évekre leparkolták, mielőtt Martin visszavásárolta, kitakarította, és egy 1996-os Harley-Davidson XL883 Sportster szívet integrált a motorkerékpárba. Hamarosan egy új vásárló kaparintotta meg a vasat, és megrendelte a jármű átépítését.

A merev váz eredetileg a holland VG Motorcycles cégtől származik. Egy rugós elülső részhez illeszkedik, és 16F/15R kerekeken gurul, 80-as évek végi Sportster keréktárcsákkal. A motor sem eredeti már – az S&S Cycle 1200 köbcentiméteres készletével lett felturbózva. Az 1930-as évekbeli üzemanyagtartályhoz egy utángyártott olajtartály, egy módosított Penz sárvédő és egy egyedi rugózott nyereg párosul. A modern megoldások közé tartozik a Motogadget sebességmérő, a Kustom Tech kezelőszervek és a modern nyomógombos kapcsolók. A motoron található patina egy része valódi, más része pedig festett – de nehéz megkülönböztetni a fényezettet az eredetitől.

8. Vyrus – Vtopia Custom Shop

A Vyrus agresszív sziluettjétől kezdve a hub-központú kormányzásig elég vadul néz ki! Azonban a milánói székhelyű Vtopia Custom Shop megtalálta a módját, hogy még vadabbá tegye, és olyan készletet tervezett, amely a Vyrus 984, 985 és 987-es modellekhez illeszkedik. A legfigyelemfelkeltőbb elem az új karosszéria. A Vtopia a „low poly design” néven ismert minimalista stílust használta, amely jellemzően a videójátékok tervezésénél és animációknál fordul elő. A karosszéria egyetlen darabból áll, szénszálas anyagból készült, és elöl-hátul CNC megmunkált segédvázak támasztják alá. Alatta egy egyedi készítésű üzemanyagcella rejtőzik, az ülőlap pedig egy 3D nyomtatott nylon-szénszálas alkatrész.

A készlet egy új kipufogót is tartalmaz, kétféle elvezetési lehetőséggel. Ezt a Spark gyártja titánból, a Vtopia tervei alapján. Az építő csapat nem spórolt a költségekkel, szénszálas kormányt, LED-es világítást és Motogadget sebességmérőt kaptak a járművek. A csapat két prototípust épített a készlet kifejlesztéséhez. (Nekünk a nyers hatású, karbonfelületű változat tetszik jobban.)

7. Yamaha GTS 1000 – Aki Suokas

Az egyedi Vyrus nem az egyetlen furcsaság az idei listán. A finn hobbiépítő, Aki Suokas idén az elképzelhetetlent építette meg: egy Yamaha GTS 1000-et café racerré alakított át. A szokatlan első lengőkar beépítése is különlegessé teszi ezt a járművet. A donor alvázának összetettsége ellenére Aki belevágott, hogy finomítson az összképen és a hasmagasságon. Az első futóművet egyedi készítésű összekötőkkel és csuklókkal építették át, és egy módosított Suzuki lengéscsillapítóval egészítették ki. A hátsó rész egy Honda VFR800-as egyoldalas lengőkarját és hátsó lengéscsillapítóját kapta meg.

A kerekeket mesterien tervezték meg az utángyártott autófelnik és néhány átműtött motorkerékpár-alkatrész felhasználásával. A motorkerékpár továbbra is a Yamaha széria fékeit használja, rozsdamentes acéltömlőkkel továbbfejlesztve. A kipufogó hangtompító egy szintén kölcsönzött alkatrész – egy Kawasaki Z1000-ből származik. A karosszériához Aki vásárolt egy utángyártott burkolatot és farrészt, majd áttervezte őket, hogy illeszkedjenek a járműhöz. Az üzemanyagtartályt szétvágta, hogy lecsökkenjen a mérete, majd egy ’84-es Suzuki GSX 1100 tankjából készült héjjal fedte be. Aki motorja kék színben pompázik, és egyszerre futurisztikus, illetve klasszikus.

6. Motorcycles Harley-Davidson Flathead – BobC Custom

Nem gyakran mutatunk be olyan motorkerékpárt, amelyet szinte mindenki annyira szeret, mint ezt az elragadó Harley Flathead bobbert. A horvát származású Slobodan Cirkovic által épített motorkerékpár nem csak olvasóink csodálatát váltotta ki, hanem mindazokét is, akik az idei Malle Mile versenyen látták. A Mile kiállításon a Gépek Művészete kiállítás része volt, és ugyanolyan jól nézett ki egy sátorban leparkolva, mint ahogy a Grimsthorpe kastély előtti drag strip-on.

Részben azért néz ki ilyen jól ez a jármű, mert tizennégy évig (!) készült, és két teljes átépítésen esett át, mielőtt idáig jutott. A futómű egyedi gyártású, Slobodan volt munkahelyén (ahol Range Rover segédvázak gyártásában segédkezik), megmaradt csövek felhasználásával állították össze. A jármű szíve egy 45,12 köbinches (kb. 740 köbcentis) flathead motor, Linkert M88-as karburátorral és egy négyfokozatú shovelhead váltóval. Egy alaposan felújított rugós első futómű az egyetlen felfüggesztés, a 16 colos kerekeket tárcsafékek (igen, jól olvastátok) fékezik. A motorkerékpár hihetetlenül karcsú – de valójában az apró részletek azok, amelyek ezt a járművet a csúcsra emelik. A lenyűgöző kék fényezéstől kezdve a Brooks nyeregig és a padlólemezek fa betétjéig bezárólag, egyértelmű, hogy építői minden egyes döntést alaposan átgondoltak.

Ez egy remekmű, amely Slobodan metamorfózisát jelzi a barkácsolóból egy profi motorkerékpárépítőbe. Kraftolónk barátai bátorításának köszönhetően idén hivatalosan is elindította műhelyét, a BobC Custom Motorcycles-t. Micsoda debütálás!

5. Honda CB 750 Nighthawk – Colin Darling

A 90-es évekbeli CB 750 Nighthawk aligha a Custom Builderek kedvenc Honda CB-je – de ez nem akadályozta meg Colin Darlingot abban, hogy átalakítsa egy modern café racerré. Az oregoni gépészmérnök a négyhengeres Hondát kezelésbe vette, és radikálisan átdolgozta, mind esztétikáját, mind a futóművét illetően. A Nighthawk új alvázának legtöbb alkatrésze egy Triumph Daytona 675-ösből származik. Colin a Daytona-nyergeket a Honda kormánynyakhoz igazította, majd beszerelte annak villáit, kerekeit és fékjeit. Hátul elkészítette a mono lengéscsillapító átalakításához szükséges összes alkatrészt, majd a Daytona lengőkarra egy Suzuki GSX-R750 lengéscsillapítót szerelt.

A segédkeret új, akárcsak a prémium európai marhabőr nyereg. A világítás egy klasszikus Bates-stílusú fényszóró (LED-ekkel utólagosan felszerelve), a hátsó részbe integrált LED-es hátsó lámpával. Minden kezelőszerv új, modern alkatrész, akárcsak a digitális Koso sebességmérő. Colin itt is elérte a „gyorsnak tűnik álló helyzetben” hangulatot – ami lenyűgöző, figyelembe véve a donor jármű jellegét. Extra stíluspontokat ad a mélyfekete festés, amelyet egy matt fekete alaplakkra felhordott fényes átlátszó bevonattal értek el. A 3D nyomtatott tankjelvények is remek darabok.

4. BMW R18 trike – ShifCustom

Úgy tűnik nem véletlen, hogy az egyetlen BMW R18, amely idén bekerült a válogatásba, egy háromkerekű jármű. Az új BMW 1.802 köbcentis boxermotorjának óriási mérete miatt „trükkös donor motor” ez, amivel nehéz dolgozni – és a karcsúbb cruiserek rajongói számára is nehéz befogadni. Mi volt a ShifCustom megoldása erre az esztétikai kihívásra? Az, hogy az R18-ast még nagyobbra építették, mint az eredeti! Ez furcsa koncepciónak hangzik, de a gyakorlatban figyelemre méltóan jól működik – főként a klasszikus autós hangulat miatt, amit sugároz.

A ShifCustom ügyfele a BMW motorok és autók nagy rajongója, ezért a BMW 328-as ikonikus modelljének megidézése volt a cél. A kézzel készített alumínium orrkúp elöl egy pár veserácsot, lamellás szellőzőnyílásokat és bőrszíjakat visel a tetején. Kinyitva egy teljesen egyedi első segédváz és kettős keresztlengőkaros felfüggesztési rendszer látható.

A hátsó kerék egyedi darab, de az első kerekek is átalakított Audi A3-as elemek, Rudge Whitworth középső záróanyákkal (akárcsak a 328-ason). További új elemek közé tartozik egy pár Harley V-Rod fényszóró és egy egyedi szélvédő. A kék és ezüst festékbe burkolt trike kétségtelenül az év legfelkapottabb R18-asa!

3. Sym Wolf 125 – Charlie Huang

A lista legnagyobb custom motorkerékpárjától hamar a legkisebbig értünk. Ez egy szerény ingázóból lett igazi café racer. Charlie Huang munkája – egy taichungi diáké, aki a kaliforniai ArtCenter College of Design intézményben tanul. A donor motorkerékpár a nagybátyjától került hozzá, és Charlie úgy döntött, hogy inkább átalakítja, mintsem egyszerűen felújítja.

A legtöbb munkát a motor és a sebességváltó átépítése jelentette. Charlie 164 köbcentiméterre növelte a hengerűrtartalmat, és hatfokozatú sebességváltót épített be. A Wolf 125 hajtásláncát a Honda CB/CG sorozatból fejlesztette ki, így a motor belsejében néhány Honda CB125S alkatrészt használt fel. Charlie megrövidítette és felújította az első villát is. A lengőkar Kymco KTR alkatrészekből lett összerakva, és egy pár állítható RPM RR lengéscsillapítóhoz csatlakozik. A 18F/17R segít a megfelelő úttartás elérésében, míg az elülső Brembo tárcsa extra fékerőt biztosít.

A karosszériához Charlie egy régi Honda CB100 K3 üzemanyagtartályát igazította a Sym vázához. A segédváz és a farokrész gyártását kiszervezte, ahogy a festést és a kárpitozást is, de az ülés bőrét maga festette.

2. Honda CBX 1000 – Lys Motorcycles

Ez a harmadik egymást követő év, hogy egy Honda CBX 1000 is felkerült a listára. A Honda erős, hathengeres izommotorja már szériában is elég bitang, de a világ legjobb custom építői megmutatták, hogy még vadabbá lehet tenni. Amikor a Lys alapítója, Dimitri először alakított át egy CBX 1000-et, nagy sikert aratott – és hamarosan több megrendelést is kapott. Ez a bizonyos CBX egyike volt ezeknek a megrendeléseknek.

Elölről hátrafelé haladva Lys CBX-je egy Triumph Speed Triple R villáját, fékeit és első kerekét, valamint egy Ducati 848-as egyoldalas lengőkarját, lengéscsillapítóját és hátsó kerekét viseli. Ahogy azt könnyű  elképzelni, nem kevés bütyköléssel járt, hogy minden illeszkedjen, de a jármű végül olyan jól működik mechanikusan és vizuálisan, hogy olyan érzés, mintha gyári lenne.

Egy új segédváz támogatja a kétüléses nyerget, a szólótúrákhoz egy mozgatható fedéllel. A Koso, a Motone és a Motogadget modern alkatrészei fokozzák a funkcionalitást, míg a hangzást egy teljesen őrült hat-az-egyben kipufogórendszer egészíti ki. Végül a CBX olyan radikális fényezést kapott, mint amilyen bitang a jármű maga.

1. BMW K100 – Retrorides

Ha egy évtizeddel ezelőtt azt mondták volna nekünk, hogy 2022-ben egy K-sorozatú BMW kerül az éves top 10-es lista élére, nem hittük volna el. De itt vagyunk, a brazil Retrorides Lourenço által készített „repülő tégla” a custom szcéna egyik kedvence lett.

A Gustavo és Rodrigo Lourenço testvérek, valamint az egy éve sajnálatos módon elhunyt édesapjuk, José által alapított Retrorides BMW K modellek építésére specializálódott. Még csavarozható alkatrészeket is gyártanak a K-hoz, mint például a vízszintes hátsó felfüggesztés ezen a modellen. Közvetlenül fölötte egy CNC megmunkált segédváz található, amely egy élesen kúposodó hátsó részt támaszt meg. Elöl egy Honda Hornetről származó, upside-down villa ül, valamint egy 3D nyomtatott fényszóróház. A pilótafülkét Motogadget alkatrészek sokasága díszíti.

De az igazi trükk az, hogy mennyire tiszta a K sziluettje – ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük a széria motorkerékpár furcsa vonalait. Ezt olyan alkatrészek teszik még elegánsabbá, mint a 3D nyomtatott, karbonból készült oldalsó panelek és a BMW komor festése. Az egyetlen kontrasztos színt a finom bronzszínű kiemelések jelentik. Ironikus, tekintve, hogy ez a K épp most lett aranyérmes!

Forrás: BIKEEXIF

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art