Member of Group ›
Akkor most csináljunk gyereket, vagy ne csináljunk?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Akkor most csináljunk gyereket, vagy ne csináljunk?

Világunk napnyugati féltekén, főleg Európában lassan, de biztosan fogy a népesség. Egyszerűen nem születik elég gyerek.

A szociológusok bizonyára találnak logikus magyarázatot, hogy miért fogy, de a magyarázat önmagában még nem állítja meg a népességcsökkenést. A kormányok igyekeznek mindenféle családtámogatási programmal a folyamatot feltartóztatni, de eleddig legfeljebb lassítani sikerült a trendet, megállítani nem.

Furcsa, hogy az emberiség egyik legkeservesebb időszaka, az ipari forradalom kezdete, minden idők legnagyobb demográfiai robbanását idézte elő, ezzel szemben a jólét az emberiség kihalásához vezet.

Már-már matematikai törvényszerűség, hogy a GDP növekedésével a születések száma fordítottan arányos. Jelenleg a világ több, mint száz országában a termékenységi ráta nem éri el a népesség fenntartásához szükséges szintet.

A legtöbb gyermek manapság Afrikában születik, Ázsia, Dél-Amerika a középmezőnybe csúszott vissza, Kínában és Indiában a jólét szagától – legalábbis a gyorsan fejlődő területeken – jócskán megcsappant a gyerekcsinálási kedv. Még szerencse, hiszen a két ország együtt már így is a föld lakosságának 40 százalékát adja. A történelmi India – tehát Pakisztánnal és Banglades-el együtt – már önmagában több, mint 1,7 milliárdot.

Arról persze lehet vitatkozni, hogy kell-e ennyi ember a glóbuszunkon, de azért elgondolkodtató, hogy nyomorúságos koldussorsra van elég jelentkező, ahol viszont élni érdemes, ott a reprodukciós szándék erősen alábbhagyott.

Lehetséges, hogy a jólét szükségszerűen dekadenciához vezet?

Két számomra megkérdőjelezhető felfogással találkozom folyton, amik ezt megerősíteni látszanak. Az egyik – főleg a legtehetősebbek közül (Németországban nagyon elterjedt): Ki tud ma még megengedni magának egy gyereket? Mennyi pénzbe kerül – és persze a szociológusok fillérre kiszámolják – mire a gyermek felnő és önállóvá válik! A másik, az ál-moralista felfogás: Ebbe a szörnyű világba nem szabad ma gyermeket szülni! Mert ugye a világ a pusztulás irányába halad, lett légyen az háborús pusztulás, vagy környezeti katasztrófa, s ettől kell születendő gyermekeinket megkímélni – legegyszerűbben azáltal, hogy meg sem születnek. – Mert ugye mit adhat manapság az ember egy gyereknek, szenvedésen és pusztuláson kívül? –  Kérdezik ezt az emberiség eleddig legbékésebb, legbőségesebb időszakában!

Mindkét felfogás alapja az önzés.

Vagy mert sajnáljuk a jólétben megnövekedett lehetőségeinket a gyermekekért feláldozni, pénzünket rájuk költeni, vagy mert egyszerűbb nem belátni, hogy a világ sorsa csak rajtunk, vagy születendő gyermekeinken múlik. A gazdagság és az önzés bizonyos értelemben korrelációt alkotnak. Kétségtelen, hogy a gyermekvállalás nagy áldozattal és – bár nem szeretem ezt a megközelítést – nagy felelősséggel jár, de hát Istenem, nem az a legfőbb dolgunk ezen a földön, hogy a szüleinktől kapott életet tovább adjuk?

A legfőbb probléma azonban manapság, hogy bolygónk, mint minden más tekintetben, roppant kiegyenlítetlen.

Ott születik sok gyermek, ahol nem kéne, ott kevés, ahol nagy szükség lenne rá. A globalizáció (egységesítés), erre a kiegyenlítetlenségre jobb híján a legjobb gyógyírnak latszik. Akár egy közlekedő edény gondoskodik arról, hogy a szintek önmagukat szabályozzák. Demográfiai értelemben is ennek a folyamatnak vagyunk ma tanúi.

Ha mi nem csinálunk gyermeket, majd csinál más. És ne higgyük azt, hogy a nemzeti, a kulturális és etnikai kérdéseket a biológiai szempontok nem írják felül! A felsoroltak csak egónknak fontosak, a természet fütyül mindezekre. Az élet él és szent okokból élni akar – ahogy Ady írja. A túlnépesedéssel sem foglalkoznék annyit, mert ezt a kérdést a jólét lesöpri az asztalról. A világ gazdagodó felén – mint az az elmondottakból is kiderül – a népesség nem gyarapszik.

Ami ma leginkább bosszant minket, hogy dekadens világunk örökségébe a feltörekvő világ „érdemtelen” polgárai lépnek, amiért mi „megdolgoztunk” az komolyabb teljesítmény nélkül hullik a „nomádok” kezébe. Mint a Római Birodalom végnapjaiban, mikor a védtelen, úri latin családok míves házaiba barbár gótok költöztek be és teleszarták a fürdőkádat. Romulus és Rémusz büszke, ezer éves kulturális múltra visszatekintő késői leszármazottai vajon mit éreztek akkor? Ismerős ugye?

A világ azonban nem pusztult bele a barbárok inváziójába, abból a káoszból nőt ki az új Európa, aminek mi ma büszke polgárai vagyunk és most nem a latinokért sírunk, hanem magunkat siratjuk. 

Ránk is fér, mert a világ nem fog siratni minket, amikor túllép felettünk.

Ezért én nem is aggódnék amiatt, hogy mit hoz a jövő – majd csak hoz valamit. Még sosem volt úgy, hogy valahogy ne lett volna. Addig is éljen mindenki a legjobb tudása és hite szerint – úgysem él örökké. Gyermekeink pedig nem azt fogják tenni, ami nekünk jó volt, hanem, ami nekik lesz jó. A világot mi csak egyféleképpen válthatjuk meg. Úgy, hogy gondoskodunk a jövő generációiról.

Az életünk az ÉLET része és mi genetikus stafétát hordozunk. Többek között azért születtünk erre a földre, hogy a belénk plántált életet továbbadjuk. Van sok más ok is, de azok elhanyagolhatók.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art