Member of Group ›
Ungváry Rudolf : Eszmélésem története
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Ungváry Rudolf : Eszmélésem története

 

A hátsó fülön egy igéző tekintetű ősz fenegyerek néz szembe az olvasóval.

Az 1936-os születésű, gépészmérnök végzettségű szerző írásai a szépírás, a memoár- és a történetírás hármas keresztútján helyezkednek el, egy olyan magaslati ponton, ahol – ezidáig – nem tartózkodott senki más. A kötet írásainak végén mindenhol szerepel az eredeti megírás és az átdolgozás éve is. Van, ahol három évszám is olvasható, a szerző szereti műveit kavics gömbölyűségűre csiszolgatni. Stílusa metszően tiszta.

Mindemellett szeret olvasóihoz kiszólni – ezzel mintha időről időre azt is igyekezne hangsúlyozni, hogy ő nem író, csak egy ember, aki írásban fejezi ki magát.  

„A pesti proletárvilág peremén, a Lehel piaccal szemben kevésbé akadt bele az emberbe a történelem. Ennek áldásos hatását azok a zsidónak nyilvánított (magukat nem feltétlenül annak valló) családok is érezték, akiknek a nyilasuralom idején be kellett költözniük a gettóba. Távollétük két hónapja alatt a házban nem történt semmiféle atrocitás, a lakásaikban mindenük megmaradt, amikor visszatértek. (…) Légvonalban alig ezer méterre a Dunába lőttek embereket. Ugyanaz az ég borult ránk, mégis, mindenhol másképp. A sors kegyét mindenki másképp élte meg, és nem sok szót vesztegetett rá.”

Ezek a sorok az Egy bérház 1944-45 fordulóján című remekbe szabott, tömör és dokumentum értékű írásból származnak. Az első ciklus sok írása játszódik ebben a Lehel térre néző, Bulcsú utca 21/a szám alatti bérházban, ahol a szerző évtizedeken át lakott.

Ungváry Rudolf édesanyja svájci volt, a harmincas évek elején követte újdonsült férjét az idegen országba. Magyarul csak késve tanult meg, számos írásban szerepelnek családi szállóigékké nemesült kiszólásai, németül, mindig magyar fordítással a nyomában. Nem bízott a magyarokban, a fiában azonban a végsőkig hitt. Ami közös volt benne magyar férjével, az a rendszeretetük volt. „Ha rend van, minden van.” – szól egy másik kiemelkedő írás első bekezdésének záró mondata. Ennek címe: Egy ismeretlen üzletszerző vallomásai. Ez eredeti módon keresztezi az érett Kádár-rendszer külkereskedelmének vitriolos átvilágítását saját ifjúkori önarcképével.

A harmadik kiemelendő hosszabb írás a Szerelem a bolsevizmus idején című memoárcserép, ami kötelező olvasmány minden kétbalkezes férjnek, aki mer reménytelenül szerelmes lenni több gyerek mellett is. Érdekes, hogy ezt az írást a szerkesztő nem rakatta át a második, rövidebb írásokat tartalmazó ciklusba, melynek címe: Mesék, és erősebben szépirodalmi csomagolásba bugyolált, rövidebb, szeretni való történeteket tartalmaz. Ősökről, kibicsakló életekről, fontos személyek haláláról.  

Ha valaki elmerül a kötetben, és szeretne további érdekes életrajzi adalékokhoz jutni, megteheti a Fortepanról. Ungváry jelentős fotográfus is volt, életművének java (349 kép) fent van a portálon és szabadon nézegethető.  Ízelítőnek hadd álljon itt három felvétel: keletkezésük éve 1958, 1964, 1984.

(Jelenkor, 2023. Borítóterv: Féder Márta. Szerzőfotó: Máté Péter. 299 o., ára 4999 Ft.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art