Member of Group ›
John Le Carré: Ezüstfény
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

John Le Carré: Ezüstfény

 

Múlt év szeptemberében a Szabó Ervin Könyvtár földszintjén vártam néhány raktári könyvre.

Ilyenkor vallásos következetességgel átböngészem a közeli állványokra kitett lektűr-felhozatalt, amelyek közé csak néha keveredik olyan könyv, amely megindítja a nyálelválasztásomat. A kezembe akadt John Le Carré (1931-2020), a kémregény feltalálójának utolsó könyve. Leültem és falni kezdtem. Mire az első fejezet végére értem, meg is jöttek a könyveim. Másnap ki is olvastam a könyvet, ami más volt, mint a többi.

A fia által írt utószóból kiderült, hogy az Ezüstfény kézirata egy ideje már elkészült, de a szerző visszatartotta. Nem volt vele elégedett, időről-időre javítgatta. Amikor egészsége nyolcvanon túl megroppant, megígértette szintén író fiával, hogy amennyiben félkész kézirat marad utána, azt helyette be fogja fejezni. Ez a kézirat készen volt, csak kisebb kozmetikázásra szorult. Fentebb említettem, hogy a könyv más, mint Le Carré előző regényei – mert eleve hattyúdalnak készült. A miliő ismerős. Kémek szerepelnek benne, de a főszereplő itt egy civil ember, egy pályát váltó, megcsömörlött, sikeres londoni bróker, aki könyvesboltot nyit egy tengerparti kisvárosban.

Van benne kelet-európai ügynök, aki átáll, van ügynökségi belharc, ágyjelenet, töméntelen helyszín, pergő ritmus, több, jól kézben tartott cselekményszál.

Az egyik legfontosabb szereplő egy dúsgazdag, kastélyában haldokló nyugdíjas nő, aki valaha magas rangú kém volt, és most utolsó leheletével fontos paksamétát küld a szolgálatnak. Azonban e levél tartalmát csak a történet végén sejtjük meg. Méltósággal viselt betegség és (viszonylag) szép halál. Ezt alkalmasint bátorításként írta Le Carré vele öregedő olvasóinak. Mondanám, hogy hiányozni fog a szerző. De még annyi könyvét nem olvastam… Az Ezüstfény borítójának belső oldalán tizennyolc másik könyv borítója hív olvasására. Hét könyve még nem jelent meg magyarul. Eddig kilenc könyvéből készült film, négyből tévésorozat. 2008-ban megkérdezte tőle a BBC egyik riportere, hogy szerinte melyek a legjobb könyvei, ő ezeket sorolta fel:

A kém, aki bejött a hidegről, Árulás, A panamai szabó, Az elszánt diplomata.

Vagyis Le Carré-szüzeknek ajánlatos ezekkel kezdeniük. Az utószóban a szerző fia azt is elmondja, hogy Le Carré milyen jó apja volt négy fiának. John Le Carré apjáról épp az ellenkezőt lehet kijelenteni. Ötéves korában anyja elhagyta a családot, és tizennyolc éves koráig David (eredeti neve David Cornwell volt) csak sóvárgott az anyai szeretet után. Anyjáról nincsenek gyerekkori emlékei. Közben apja, aki rendszeresen verte, biztosítási csalásért börtönbe került.

Közismert Le Carréról, hogy maga is dolgozott a szolgálatnál, többféle fontos beosztásban. Végül két okból váltott: egyrészt álnéven írott könyvei egyre sikeresebbek lettek, másrészt egy szovjet szuperkém, Kim Philby sokakkal együtt őt is leleplezte, és így nem dolgozhatott tovább régi posztján. Nem csak az olvasók, más írók is nagyra tartották. Nekrológjában a New York Times felidézte, hogy Philip Roth egyszer azt mondta, hogy az Egy tökéletes kém (1986) a háború óta írott legjobb angol regény. Az író annyira kiakadt a Brexiten, hogy felvette az ír állampolgárságot. Akként is halt meg, a covid idején, de attól függetlenül.

(Silverview, 2021. Magyar kiadás: Ezüstfény, Agavé Kiadó, 2022. Fordította Orosz Anna. A borítót tervezte: Kuszkó Rajmund. 231 o., 3680 Ft.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art