Member of Group ›
2021 top10 épített motorja!
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

2021 top10 épített motorja!

Az előző évi BIKEEXIF Top10 lista elé a lentieket írtam. Akkor még nem tudtam, hogy 2021-re is maradéktalanul igazak lesznek a következő sorok.

A kétezerhuszadik esztendő gonosz olajfolt egy koraesti Balaton-felvidéki motorozás beláthatatlan kanyarjában, vagy kivilágítatlan traktor alvó/részeg sofőrrel keresztben az úton, vagy elszabadult kviddics játékos seprűnyele a küllőid között, a vadiúj káférészered próbaútján, vagy egy gonosz high-side katapult bukás a Circuit of the Americas egyik meredek kanyarjában.

Esetleg mindez egyszerre.

Szóval 2020 (és 2021!) nem adta ki. Sokaknak, így a motorosoknak és a motorépítőknek sem. Azonban a nehézségek ellenére, ebben az évben is születtek igazi csodák. Ezekről számolok be ma. 2014 óta minden évben bemutatjuk a Bike Exif Top 10-es épített motor listáját, illetve 2015-től a rangos magazin „Editors Choice” rangsorát is. Ez az objektív lista tisztán „adat-alapú”, vagyis az oldallátogatások és a közösségi médiában elért sikerek alapján képezi évente az újság. Talán ezért is indították el 2015-ben az említett, vállaltan szubjektív „Editors Choice” (szerkesztői válogatás) listát is. (Bónuszként pedig a King of Fuel 2014-es és a Pipeburn top listájának 2015-ös linkjeit is szerepeltetjük ebben a cikkben.)

TOP10 – 2014
 TOP10 – 2015
TOP10 – 2016
TOP10 – 2017
TOP10 – 2018
TOP10 – 2019
TOP10 – 2020

Editors Choice 2015
Editors Ch. ’16/1
Editors Ch. ’16/2
Editors Choice 2017  
Editors Choice 2018 
Editors Choice 2019
Editors Choice 2020

TOP5 – 2014 King of Fuel
TOP10 – 2015 Pipeburn

10. CT Newman’s turbo Harley

Jó év volt az előző a BIKEEXIF magazinban szereplő Harley-Davidsonok számára, ugyanis a HD nem kevesebb, mint három motorkerékpárral szerepel az idei Top 10 listában! Az első Christian Newman turbófeltöltős choppere. A mindennapokban Newman gépészmérnök, és minden képességét beletervezte ebbe a járműbe. Az erő egy 1939-es flathead motorból származik, de szinte a felismerhetetlenségig módosított formában.

A legszembetűnőbb módosítás a Garrett GT1241 turbópár, amelyet számos kézzel készített rozsdamentes acélcsővel szereltek fel. Newman a hardtail vázat és a rugós elülső részt is rozsdamentes acélból készítette. (A váz elkészítésében a Sosa Metalworks segített neki.) A Harley az idei kaliforniai Born Free Show egyik sztárja volt.

9. S&S Death Tracker

Ha valaki tudja, hogyan kell nagy teljesítményű „V-twins” erőforrásokat építeni, az az S&S. A cég a Harley aftermarket szegmensének élvonalába tartozik, és sok olyan tulajdonos első lelőhelye, akik szeretné egy kicsit „felpimpelni” a járgányát.

A Death Tracker egy rozoga, 1996-os Sportster 883-asként tengette tetszhalott életét egy ponyva alatt. Most pedig már egy 100 köbinches (1600 köbcentis!) S&S SB100-as szörny hajtja! A nikkelezett váz az Öhlins felfüggesztéshez kapcsolódik, ugyanazt a geometriát felhasználva, mint az Indian flat track versenygépei, és egy állítható lengőkar segíti az erőt a talajra juttatni.

8. Hazan Velocette

Ez az egyike azoknak a motoroknak, amelyek nézegetésébe akár egy órára is belefelejtkezhet a szemlélődő, és nem meglepő módon a fantasztikusan tehetséges Max Hazantól származik. Gyakorlatilag minden alkatrésze egyedi gyártású, kivéve a háború utáni, felújított Velocette MAC erőforrást.

A 349 köbcentiméteres léghűtéses motor teljesítményét egy Eaton TVS R410 kompresszor támogatja. A mérnöki kifinomultság szintje egészen „földöntúli”! „Szeretek új ötletekkel előállni minden egyes projekthez” – mondja Max. „Általában van az általam tervezett motorokban valami egyedi… de ez a motor az elejétől a hátuljáig különleges.”

7. DAB Concept-E

Nagyon trükkös erős és menő megjelenésű elektromos motorkerékpárt tervezni, de Simon Dabadie-nek és a DAB Motors legénységének sikerült! A baszk műhely lenyűgözte a magazin olvasóit a „Concept-E”-vel, amely tulajdonképpen egy „sablon jármű” a jövőbeni gyártási folyamathoz. A szerkezet egy könnyű városi ingázó 10 kW-os motorral és egy 51 V-os Li-ion akkumulátorral.

Vezetési pozíciója egy szupermoto ergonómiájához hasonlít, segítve a szűk városi utcákon való manőverezhetőséget. Az alkatrészei pedig kifejezetten csúcsminőségűek – olyan márkáktól származnak, mint az Öhlins, a Beringer, a Pirelli, az Excel és a Rizoma. A részletgazdagság egy gyári motorkerékpárhoz méltó, a stílusa pedig tökéletes!

6. Purpose Built Moto Honda CBX1000

Nem volt meglepetés, hogy ezt a gépet a Top 10-ben találtuk: a „musclebike”-ok mindig népszerűek! A Honda még a ’70-es évek végén készült CBX1000-esét pedig nagyon sokan szeretik: egy CBX-konstrukció például a tavalyi listára is felkerült. A Purpose Built Moto hihetetlen munkát végzett! Az 1981-es specifikációjú CBX-et a bontás után alaposan felújították, mielőtt Suzuki Hayabusa villákkal, valamint Aprilia RSV4 lengőkarokkal látták el a modern kerekekhez és abroncsokhoz.

A hatalmas erőforrást új Keihin FCR karburátorokkal és hat új leömlővel látták el egy rövidített kipufogórendszeren, így már száz lóerő mérhető a hátsó keréknél! Egy új segédkeret és far-egység segít csökkenteni a súlyt, amely így csak 227 kilogramm!

5. BMW C400X by NMoto

Ez a motor különösen kedves a szívemnek, hiszen egy magyar tervező alkotta, nevezetesen Jakus Tomi, a Jakusa Design alapítója! (Itt találtok egy B42 interjút vele.)

A robogók, mopedek és a kompakt „retro furcsaságok” gyakran teljesítenek jól a magazinban. Ezek a járművek nem azok a motorkerékpárok, amelyekre a legtöbb olvasó vágyik, de sokak szívében van egy kis meleg zug ezeknek a „zsebrakétáknak”. A BMW C400X egy közepes méretű robogó, kissé megosztó stílussal. A miami székhelyű NMoto cég azonban fejlesztett hozzá egy lenyűgöző készletet (body kit), amely az Art Deco aranykorába repít vissza.

A szénszálas karosszéria magában foglalja a hagyományos BMW „veserácsot”, és mivel roppant könnyű, a végsebessége 144 km/h! A dönthetősége is tekintélyes (35 fok!), ami a szűk városi utcákon erősen megkönnyíti a fordulást. Az Nmoto 100 kit-ből álló sorozatot tervez, amelyeket a Zillers Garage fejlesztőpartnerük gyárt majd le.

És bár a C400X megjelenése gyökeresen megváltozott, a funkcionalitást ez nem befolyásolja negatív értelemben. Ezen a csúcstechnológiás robogón továbbra is minden úgy működik, ahogy kell. (Európában ráadásul könnyű beszerezni egy C400X donort az építéshez.)

4. deBolex DB25

A legtöbb embernek van egy „listája” a fejében azokról a motorkerékpárokról, amelyeket akkor vásárolna, ha nyerne a lottón. Ez a motor is ilyen. A legtöbb egyedileg épített konstrukció a képzelet szárnyalása (jó értelemben!) de egyes motorkerékpárok arra is összpontosítanak, hogy ügyes tervezéssel és esztétikai fejlesztésekkel javítsák fel az eredetit. Ez az a terület, amelyet a deBolex Engineering (Calum Pryce-Tidd és Des Francis) elfoglal, és ezt ezzel a járművel is megerősítették. A széria 25 darabra korlátozott járműből áll, amelyek mindegyike a 147 lóerős, előző generációs Ducati Monster 1200-ra épül. A konstrukciók az ügyfelek igényei szerint alakíthatók, de az alapvetések persze ugyanazok maradnak.

A tervezés és fejlesztés 18 hónapig (!) tartott, de ez egyszerűen csak azt jelzi, hogy a deBolex milyen odafigyeléssel és szakértelemmel dolgozott a folyamat során. Ezek nem azok a motorok, amelyek pár éven belül felbukkannak majd az eBay-en, nyomott áron. A donor Ducatikhoz több mint száz új alkatrészt tartalmaz a készlet, köztük szénszálas karosszériát, polimer üzemanyagcellákat és alumínium segédvázakat.

A felfüggesztést a vevő kívánsága (és pénztárcája) szerint specifikálhatja, de az olyan finomságok, mint pl. a kovácsolt alumínium Dymag felnik az alapfelszereltséghez tartoznak. Ha volt valaha kétkerekű megfelelője a Singer Porschének, akkor ez az!

3. Moto Adonis’ Harley-Davidson Livewire

A tulajdonosváltás gyakran a „halál csókja” egy egyedi motorépítő műhely számára. A holland Moto Adonis Shop esetében azonban nem így történt. (Az alapító, Daan Borsje adta át a kulcsokat Arthur Renkema és Job Leussink alkalmazottainak.)

Az ügyfél által adott „brief” az volt, hogy valami futurisztikus és fekete vasat építsenek a HD LiveWire-ból. A tatuszerű karosszéria egy helyi autófelújító műhely segítségével készült, és Daan egyéb üzleti ügyei ellenére is talált időt, hogy segítsen a tervezésben. Az új alumínium karosszéria acél segédvázra van felszerelve, a műszereket és a kiegészítőket pedig a funkcionalitás elvesztése nélkül helyezték át építői.

A gyári LiveWire teljesítményét ez nem érinti, így ez az egyik leggyorsabb épített motor, amit valaha bemutattunk: körülbelül három másodperc alatt éri el a 100 km/h-t, ami már superbike kategória!

2. HonDeath

A listán szereplő legtöbb motorkerékpárral ellentétben a „HonDeath” határozottan régi iskola: egy amatőr építő készítette, és „meglepő forrásokból” származó alkatrészeket használt fel hozzá. A kiindulópont egy Honda CL350 volt, de az erőforrást építői lecserélték egy Yamaha Banshee ATV 100 lóerős tuningolt kétütemű motorjára.

Az építő Andrew Cecere a Jaguar Land Rover technikusa Kaliforniából, aki jól ismeri a precíziós gyártási folyamatokat – köszönhetően korábbi repülőgépszerelői karrierjének. A motor az RD350-es rokona, de Andrew feljavította egy „stroker” hajtókarral és nagyobb hengerekkel.

A vázon is történt némi módosítás az új motor befogadása előtt, a tank pedig egy régebbi CB350 Super Sportból származik.

1. Zillers R18

Az éves lista általában sok „extrém” építést tartalmaz, és ez az év sem volt kivétel. Bár a technikai és kézműves készségeket sokszor az olvasók szinte figyelmen kívül hagyják, azokat az építőket, akik túlmutatnak a szokott vizuális kereteken, jutalmazzák.

Szerencsére a moszkvai Zillers Garage R18-asa mindkét ponton magas pontszámot ér el. A Zillersnek már története van a radikális BMW-konstrukciók terén: múltkori RnineT-jük felkerült a 2021-es Bike EXIF naptár borítójára, és tavaly a harmadik legnépszerűbb motorkerékpár volt az oldalon. Az előző motorhoz hasonlóan ezt az R18-at is a BMW Motorrad Russia rendelte meg.

Forrás. BIKEEXIF

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art